Vissza a tartalomjegyzékhez

Balogh Norbert
Legyen Ön is milliárdos

16 milliárd dollárra becsülik Michael Dell vagyonát, aki ezzel a hatodik leggazdagabb embernek mondhatja magát a világon. 
A híres Dell számítógépes mamutcég mellett tulajdonában van többek között Hawaii egyik legmenőbb luxusszállodája, a hatcsillagos, 380 szobás Four Seasons Maui; az 1100 éttermet számláló IHOP étteremlánc; a Northwestern pénzügyi tanácsadó- és biztosítóóriás; a Tyler Technologies e-kormányzati megoldásokat fejlesztő IT-cég - és még sorolhatnánk. Az elkötelezett republikánus Dell egyébként évek óta aktív tagja a Fehér Ház tudományos-technológiai szaktanácsadó testületének is.


Michael Saul Dell. "Azért hagytam ott az iskolát, hogy megalapítsam a Dellt. Nem bántam meg a dolgot, bár aligha javasolnám bárkinek, hogy hozzám hasonlóan elszalassza a továbbtanulás lehetőségét." 

Michael Saul Dell 1965. február 23-án született Houstonban. Szülei eleinte nem is sejtették, hogy szeretett fiuk hobbija - ami egyébként majdnem az őrületbe kergette őket - egyszer a világ egyik leggazdagabb emberévé teszi. Az ifjú Dell mindent szétszerelt: alig 13 évesen alkotóelemeire szedte a szüleitől kapott számítógépét, a csoda az volt azonban, hogy össze is rakta. 
Már fiatalon megmutatkozott kitűnő üzleti érzéke. A középiskolában elindított újság- előfizetői üzletének köszönhetően 17 évesen megvette első BMW-jét. A szülőket, akik orvosnak szánták Michaelt, nem hatotta meg a dolog, néhány családi vitát követve beíratták a texasi egyetemre. 
Az egyetem mellett PC-ket javítgatott a kollégiumi lakótársaknak. Eleinte szívességből, majd megpróbálta ugyanezt pénzért. Dell kollégiumi szobája hamarosan zsúfolásig megtelt alkatrészekkel, s a megrendelések sokasága miatt leginkább egy raktárra kezdett hasonlítani. A második félévben Michaelnek annyi munkája lett, hogy nem tudta folytatni az egyetemet. Ezerdolláros tőkével vállalkozásba kezdett PC's Limited néven. A már 20 éves Dell a vásárlók egyedi elképzelései alapján épített számítógépes konfigurációkat közvetlenül a felhasználóknak adta el, kikerülve a kereskedelmi csatornákat, s ezzel minimálisra csökkentve a költségeket. A vevők így olcsóbban, mégis magas színvonalon vásárolhatták meg a PC-ket, ráadásul saját igényeik szerint. Ezzel a pofonegyszerű, mégis zseniális üzleti modellel Dell cége fél év múlva havi 80 ezer dolláros bevételt hozott. 1985-ben már tervezéssel és dizájnmunkákkal is kibővült a cég, az internet megjelenése pedig véglegesen megpecsételte Dell sorsát: a világháló segítségével ugyanis közvetlenül is kapcsolatba kerülhetett a fogyasztókkal. 
Az elkövetkezendő időszakban a fiatal cégvezető napi 18 órát dolgozott, nemegyszer az irodai díványon töltötte az éjszakát. A befektetett energia meghozta gyümölcsét: a következő évet 35 millió dolláros forgalommal zárta a cég. 1988-ban már a cégalapító Dell néven robbant be a semmiből a köztudatba. A következő nyolc évben 80 százalékos folyamatos növekedést produkált, majd hat éven át 60 százalékkal nőtt. 
1992-ben a Dell bekerült a világ 500 legnagyobb cége közé, Michael pedig 27 évesen, minden idők legfiatalabb cégvezetőjeként elnyerte az év embere címet. A kilencvenes évek végére a Dell iparági vezetővé vált az asztali számítógépek piacán. Az új évezredben a cég új irányokban is gondolkodott, úgymint szerverek, PC-kiegészítők, nyomtatók, monitorok, napjainkra pedig meghódította az MP3-lejátszók, tévék és egyéb berendezések világát is. 
A mondás szerint minden sikeres férfi mögött egy erős nő áll. Susan Dell, Michael élete párja és négy gyermekének anyja nem mindennapi hölgy. Eredetileg divattervező, de idejének nagy részét mostanában a Michael & Susan Dell Alapítvány vezetése köti le, amely az elmúlt hat évben több mint egymilliárd dollárt adományozott jótékony célokra. Főként nehéz sorsú gyerekeket, iskolákat, kórházakat segítenek.