Vissza a tartalomjegyzékhez

Vígh Richárd
Atomszankciók

Beadták a derekukat: hosszas vonakodás után Oroszország és Kína is csatlakozott az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) többi tagjához Irán felelősségre vonása kapcsán. Elemzők szerint ugyanakkor a világszervezet bekapcsolódásával Teherán csak további időt nyer, hogy felkészüljön egy esetleges katonai fellépéssel szemben.

Egy kedd hajnalig tartó londoni megbeszélést követően, nem várt módon, közös megegyezésre jutott a BT öt állandó tagja Iránnal kapcsolatban. A Jack Straw brit külügyminiszter otthonában tartott vacsorán Franciaország, az Egyesült Államok, Oroszország és Kína küldöttein kívül Németország és az Európai Unió külügyminiszterei is részt vettek. A kompromisszumos megállapodás értelmében a BT tagjai felkérik a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget, hogy tárgyalja meg, majd március folyamán terjessze a Biztonsági Tanács elé az iráni dossziét. 
A hírre reagálva Gholamreza Aghazadeh iráni alelnök - aki egyben az Iráni Atomenergia Szervezet vezetője is - elmondta: "A Nyugat számára a legnagyobb probléma, hogy nem találnak semmilyen jogi indoklást arra, hogy Iránt a Biztonsági Tanács elé idézzék." Oroszország és Kína támogatása azonban új fejlemény, hiszen eddig ez a két hatalom kizárta a szankciók bevezetését Iránnal szemben. "Nagy az egyetértés a nemzetközi közösség tagjai között: Irán nem rendelkezhet atomfegyverrel. Fel kell függesztenie nukleáris tevékenységét, és vissza kell térnie a tárgyalásokhoz" - foglalta össze a nagyhatalmak véleményét Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter londoni sajtótájékoztatóján. 
Eközben az iráni Forradalmi Gárda vezetője, Rahim Szafavi tábornok világossá tette, hogy Teherán készen áll a háborúra. "A világ tudja, hogy Irán rendelkezik 2000 km hatótávolságú, ballisztikus rakétákkal. Ezek a rakéták a Gárda birtokában vannak. Magunk készítjük őket, nincs szükségünk hozzá külföldi technológiára. Nem áll szándékunkban megszállni egyetlen országot sem, de szükség esetén hatékonyan fogunk védekezni" - fogalmazott a tábornok. Az iráni hadseregtől függetlenül működő milíciát 2003 júliusában valóban felszerelték Sahab-3 típusú rakétákkal, melyek hatótávolságuk miatt közvetlen veszélyt jelentenek mind Izrael, mind a Közel-Keleten állomásozó amerikai csapatok számára.