Vissza a tartalomjegyzékhez


Lebukott liberálisok

Szex, hazugság, ital. Az angol liberális demokratákra sorozatban rájár a rúd, amióta január elején a párt vezetője, Charles Kennedy lemondani kényszerült súlyos alkoholizmusa miatt. Két héttel később a News of the World című lap leleplező cikket jelentetett meg a párt 41 éves szóvivőjéről, a pártvezetésre aspiráló Mark Oatenről. A kétgyermekes családapáról kiderítették, hogy fél éve folytat viszonyt egy fiatal férfi prostituálttal. Miután a lap kiteregette a kapcsolat intim részleteit, Oaten lemondott tisztségéről, majd bocsánatot kért családjától és barátaitól a "nehézségekért", amiket nekik okozott.

Egy héttel az Oaten-cirkusz után a The Sun című bulvárlap jóvoltából újabb botrány kerekedett: a második legnagyobb ellenzéki pártnak számító liberális párt másik vezetőjelöltje, az 54 éves Simon Hughes hosszú tagadás után beismerte biszexualitását. Az egyedülálló férfi nem mond le pártvezetői ambícióiról, mondván, mindenkit megillet a magánélethez való jog, és pusztán a szexuális orientáció nem lehet akadálya a közéleti szerepvállalásnak a 21. századi Nagy-Britanniában.
Mindezzel együtt a liberális demokraták a botrányokat követően napvilágot látott közvélemény-kutatások szerint 2002 óta nem tapasztalt mélyrepülésüket élik: népszerűségi mutatójuk jelenleg 15 százalékon áll. (M. R.)