Vissza a tartalomjegyzékhez

Bagyarik Cecília
Táplálkozási mániák

Szinte nincs olyan étel, amit nyugodt szívvel fogyaszthatnánk. Legalábbis abban az esetben, ha megesszük a különböző életmódmagazinok táplálkozási tanácsait. Vagy hiszünk a tanfolyamnak, mely azt ígéri: a beavatottakat még a folyadékfogyasztásról is leszoktatja.

Az aktuális főbűnösnek kikiáltott finomított cukorról például azt írja egy most futó magazin, hogy megfosztja a szervezetet az oxigéntől, és halálra ítéli az immunrendszert. Így szerintük a cukorfogyasztás az elmúlás melegágya. Mer ezek után valaki is kockacukrot tenni a feketéjébe? Egyébként a kávé sajtója az utóbbi időben sokat javult: nemrég főcímek hirdették, hogy egészségesebb, mint a gyümölcsök. A meglepő következtetést az amerikai kutatócsoport egy kiragadott szempont, a szabadgyökök elleni hatékonyság vizsgálata után vonta le. A rosszindulatúak nyilván sejthetik az ilyen eredmények mögött a kávéforgalmazókat. Mint ahogyan sokan azt állították, az ásványvízlobbi volt az oka, hogy a csapvíznek a közelmúltban rossz hírét keltették.
A tojássztorira mindnyájan emlékszünk, hiszen családapák ezrei mondtak le szomorúan reggeli szalonnás rántottájukról, amikor szárnyra kelt a hír, miszerint a tojás magas koleszterintartalma hozzájárulhat az infarktus és az érelmeszesedés kialakulásához. A tojást időközben rehabilitálták, sokan mégis félve fogyasztják. Mint ahogyan sokan tartózkodnak a marhahústól a kergemarhakór megjelenése óta. A vaj is csak lassan szerzi vissza népszerűségét, most pedig a margarinról hallani, hogy magas transzzsírsav-tartalma miatt káros.
A sokrétűen tájékozottak különféle módon sokkolhatják ebédpartnerünket. Például ha resztelt máj a menü, el lehet mondani, hogy a szervezetben a máj feladata a méreganyagok raktározása. A krumplival kapcsolatosan meg lehet említeni, hogy föld alatt nő, ezért negatív energiát raktároz, a csemegeuborkát pedig gyanúba hozhatjuk azzal, hogy konzerv, úgyhogy biztosan tartalmaz tartósítószert, ami sejtméregként a mi testünkben is tovább pusztít.
Ha tehát azt látjuk, hogy negyvenes, egyedülálló kolléganőnk rendszeresen eszik otthonról hozott áztatott magokat, azt biztosan tudhatjuk róla, hogy sokat költ életmódmagazinokra.