Vissza a Hetek archívum borítólapjára
X. évfolyam, 5. szám, 2006. február 03

Arcok

Szlazsánszky Ferenc
Pongó a valódi világban

Kállai Ferenc Kossuth-díjas színművész egy alkalommal állítólag megpróbált beelőzni a filmgyár büféjében, a pultos azonban rászólt: tessék visszaállni, mert soron kívül még a Pongó művész urat sem szolgáljuk ki. "Pongó művész úr", polgári nevén Lassan Zoltán a Big Brother első szériájában tűnt fel. A komlói fehérnemű-kereskedővel a valóságshow-ról és a valóságról: sikereiről, válságáról és terveiről beszélgettünk. 


Belföld

Sebestyén István
A romák az országgyűlésbe mennének

"Új időszámítást" hirdetett meg a romák számára Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat és egyben a Magyarországi Cigányszervezetek Fórumának (MCF) elnöke. Vezényletével az MCF önállóan indul az országgyűlési választásokon, mivel úgy látják, a nagy pártok nem képviselik igazán a cigányok ügyét. A nagy remények ellenére nem valószínű, hogy önálló roma párt lesz a parlamentben - ugyanakkor az MSZP-FIDESZ versengést komolyan befolyásolhatják az MCF-re leadott szavazatok.


Felvételi fiaskó


Hajdú Sándor
Blöffök és ígéretek

"Álmomban sem mertem arra gondolni, hogy tömegével hangzanak el megvalósíthatatlan ígéretek" - állítja Horn Gyula a kampánnyal kapcsolatosan. Az egykori kormányfő szerint egyre inkább úgy tűnik, hogy elkerülhetetlen a kétpólusú politika kialakulása Magyarországon.


Csizmadia Ervin
Két világ vagy kopírozott politika?

E hetilap hasábjain egy évvel ezelőtt (de még az évértékelő beszédek elhangzása előtt) azt írtam: "Akár Európa, akár a nemzeti érdek, akár az ellenfelek mélyreható elemzése kimarad a beszédekből, e sorok írója csalódott lesz." Utólag be kell vallanom, bár a beszédek - természetesen - nem olyanok lettek, mint amire számítottam, mégsem lettem csalódott. Tavaly bíztam benne, hogy javulni fognak a tartalmi politizálás esélyei, és - be kell vallanunk - nem sokat javultak. Mégsem mondom azt, hogy itt a világvége. A mostani két évértékelő beszéd után nem vagyok csalódott.


Hajdú Sándor
Értékeljen országot

Ha január, akkor évértékelés. Most Orbán Viktor kezdte előbb, ráadásul egyszerre öt városban: Egerben, Pécsen, Budapesten, Szentesen, végül Békéscsabán. Öt helyszín tíz nap alatt. A volt miniszterelnök személyes közvélemény-kutató körútja volt ez, amely mindentől és mindenkitől független. Békéscsabán is csak az övéi között állt a (polgári) kör közepére. 


Tinik zavarban


A játékfüggőség tanulási problémákat okoz

Gyakran tanulásproblémákhoz, viselkedési zavarokhoz vezet a számítógépes játékoktól való függőség. Tanárok szerint leginkább a 12-16 éves fiúkat szegezik a gépek elé a játékok, a szülők rendszerint nincsenek otthon eleget ahhoz, hogy korlátozni tudják a játékmániát. Iskolások körében az egyszerűbb, kevés gondolkodást igénylő, gyakran csupán az ellenség lelövöldözéséről szóló játékok terjedtek el. Pszichiáterek szerint a legnagyobb baj az, hogy ezek a játékok nem adják meg a társas helyzetek izgalmát, ami szükséges a gyerek személyiségének fejlődéséhez, a gyerekek pedig könnyen a játékok rabjaivá válnak.


Zöld lista

A világ államainak a környezetvédelem terén elért sikerei alapján összeállított listán Magyarország a 33. helyen áll. Az amerikai Yale és Columbia Egyetem által összeállított listát a davosi Világgazdasági Fórumon mutatták be. A kutatók az értékelés alapjául azt választották, hogy az adott ország milyen eredményeket ért el az egészségügy, légtisztaság, vízkészletek, természeti erőforrások kihasználása, biológiai sokféleség és a fenntartható energiafogyasztás területén. A maximálisan elérhető 100 pontból hazánk 77 ponttal a 33. helyen áll, első helyre Új-Zéland került 88,0 ponttal, a déli országot Svédország (87,8), Finnország (87,0), Csehország (86,0) és Nagy-Britannia (85,6) követi a rangsorban. Az utolsó tizenöt helyen Pakisztánon és Bangladesen kívül csupa afrikai ország szerepel.


MSZP-Fidesz: hibahatáron belül

Hibahatáron belüli, 2 százalékos előnnyel rendelkezik az MSZP a Fidesz előtt - derült ki a Tárki-Századvég felméréséből. A kétpárti parlamentet jósoló, december első felében végzett kutatás szerint a teljes lakosság körében az MSZP 31, a Fidesz 29 százaléknyi voksra számíthat, míg minden harmadik honfitársunk a bizonytalanok táborába sorolja magát. A biztos szavazók körében teljesen kiegyenlített a verseny: a két nagypárt 44-44 százalékon áll, míg a többi párt a parlamenti küszöb átlépésére sem lenne képes. Az ugyanerre az időszakra vonatkozó Medián-felmérés szerint hibahatárt súroló előnnyel a Fidesz vezet az MSZP előtt, a parlamentbe jutásra itt is csak a két nagypártnak van esélye. A teljes népesség körében a Fidesz 33, az MSZP 30 százalékra számíthat, míg a részvételüket biztosnak mondó válaszadók körében az ellenzéki párt 47, a szocialista párt pedig 44 százalékon áll a Medián szerint.


Omega az Arénában

Országos Szakmunkástanuló Fesztivált rendeznek február 5-én a Budapest Sportarénában, amelynek keretében az Omega együttes ad koncertet a résztvevőknek. Az eseményt szervező Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) célja, hogy a szakmunkásképző intézményekben tanuló csaknem 350 ezer fiatal tájékoztatást nyerjen az üdülési csekk előnyeiről, hiszen az idei évre 150 millió forintot biztosítanak pihenésükre, kikapcsolódásukra. A fesztiválon a pályaválasztási tanácsadástól kezdve a honvédségi toborzón át a népegészségügyi és turisztikai tájékoztatóig minden megtalálható lesz, amely a szociálisan hátrányos helyzetű tanulók társadalmi beilleszkedésének elősegítéséhez, a részükre biztosított támogatások és szolgáltatások népszerűsítéséhez szükségeltetik. A diákigazolványt felmutatók ingyenesen vehetnek részt a nagy múltú együttes koncertjén.


Dávid Ibolya családi gondjai

A hirado.hu információi szerint Dávid Ibolya gyermekének beilleszkedési problémái adódtak Ausztráliában. Az MDF elnöke húszéves fiát öt-hat napra látogatja meg, hogy mellette lehessen a kritikus időszakban, de a kampánynyitó nagygyűlésen már itthon lesz - tájékoztatta a Hiradót Hock Zoltán kampányfőnök. ()


SZDSZ: 8-10 százalék?

Távozik az SZDSZ éléről Kuncze Gábor, amennyiben pártja kudarcot vall az áprilisi választások során. A pártelnök egy interjúban arról beszélt: már a 2004-es európai parlamenti választások előtt is kijelentette: ha nem sikerül elérni a kitűzött célokat, veszi a kalapját, és távozik a liberális párt éléről. A 2006-os választásokra a voksok nyolc-tíz százalékának megszerzését tűzte ki célul Kuncze.


Gyurcsány 2005-ről

"A kormányt vezető miniszterelnöknek az a dolga, hogy eljöjjön a parlamentbe, és számoljon be arról, hogy mi sikerült, és mi nem sikerült" - mondta Gyurcsány Ferenc hétfőn a Magyarországért, a köztársaságért címet viselő beszédében, amelyet az Országgyűlés előtt mondott el. Gyurcsány szerint a jövedelmek az elmúlt évtizedekben soha nem tapasztalt módon növekedtek, két csoportnak, az egészségügyben és a szociális területen, valamint az oktatásban dolgozóknak különösen. 


Életmód

Makki Marie-Rose
Óvszert a gyerekeknek?

Óvszerautomatákat helyeznének el a közép- és felsőfokú oktatási intézményekben, valamint növelnék a fogamzásgátló tabletták tb-támogatását a szocialista párthoz kötődő ifjúsági szervezetek. A javaslattevők szerint ezáltal csökkenthető a fiatalkori abortuszok száma, másrészt így elejét lehet venni a vészesen terjedő nemi betegségeknek is.


Bagyarik Cecília
Táplálkozási mániák

Szinte nincs olyan étel, amit nyugodt szívvel fogyaszthatnánk. Legalábbis abban az esetben, ha megesszük a különböző életmódmagazinok táplálkozási tanácsait. Vagy hiszünk a tanfolyamnak, mely azt ígéri: a beavatottakat még a folyadékfogyasztásról is leszoktatja.


Tóth Tamás
Cigányok ügyvédje

Egy szkinhedtüntetés során láttam először kisgyerek szemében a félelmet, amit az érezhet, akit a származása miatt meg akarnak ölni - mondja pályája kezdetéről Magyar Elemér, "a cigányok ügyvédje". 


Lebukott liberálisok

Szex, hazugság, ital. Az angol liberális demokratákra sorozatban rájár a rúd, amióta január elején a párt vezetője, Charles Kennedy lemondani kényszerült súlyos alkoholizmusa miatt. Két héttel később a News of the World című lap leleplező cikket jelentetett meg a párt 41 éves szóvivőjéről, a pártvezetésre aspiráló Mark Oatenről. A kétgyermekes családapáról kiderítették, hogy fél éve folytat viszonyt egy fiatal férfi prostituálttal. Miután a lap kiteregette a kapcsolat intim részleteit, Oaten lemondott tisztségéről, majd bocsánatot kért családjától és barátaitól a "nehézségekért", amiket nekik okozott.


Fókusz

Hetek-összefoglaló
Még mindig rendezetlen múlt

"A társadalom legnagyobb bűne, ha letagadja, meghazudtolja a múltját" – nyilatkozta még 1993-ban egy interjúkötetben Szabó István filmrendező. Az Élet és Irodalom múlt heti számában terjedelmes írás foglalkozott egy "Képesi Endre" fedőnevű ügynök egy kutató által fellelt jelentéseivel. Képesi 1957 és 1963 között csaknem félszáz alkalommal tudósított a III/III. jogelődjének, a II/5-ös, a belső reakció elhárítását végző osztálynak. Célcsoportja a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatói és oktatói voltak, mint például Bárdy György, Jancsó Miklós, Gyöngyössy Imre, Mécs Károly, Törőcsik Mari, Kézdi-Kovács Zsolt. A cikket jegyző Gervai András kritikus csak hosszas levéltári kutatás után merte "bevállalni" annak közzétételét, hogy trófeája nem más, mint az egyetlen Oscar-díjas magyar filmrendező, Szabó István.


Szobota Zoltán
Hősök-e az ügynökök?

"Mindaddig, amíg az állampolgárok jelentős hányada Kádár Jánost tartja a huszadik század legnagyobb magyar politikusának, az ügynökmúlt megfelelő kommunikációval érdemmé is válhat" - nyilatkozta lapunknak Ungváry Krisztián történész.


Tihanyi Péter
Akiről a filmszemle szólt

A Kongresszusi Központ főbejáratánál a művészeti és politikai életünk elitjét óriási tömeg, valamint a fotósok és kameramanok hada várja. Szabó István tőle szokatlan módon kicsit korábban, fél hét körül érkezik, de így is alig tudja magát átverekedni a villogó vakuk erdején. Andrew Vajda és Dobó Kata, Gyurcsány és Jancsó, Kiss Péter és Bozóky András, Orbán Viktor és Eperjes Károly. És sorolhatnám tovább. Aki nincs itt ma este, úgy tűnik nem is számít. Ha pálmafákat és Rolls Royce-okat is látnék - s jóval több flittert és ékszert a hölgyek ruháján - azt is hihetném, hogy Los Angelesben vagyunk az Oscar-díj-kiosztó gálán. De nem, a helyszín Budapest, a 37. Magyar Filmszemle megnyitója. Ez a szemle is majdnem olyan, mint az előzőek, csak a tömeg, az izgalom, a várakozás jóval nagyobb. A nyitó mű Szabó István Rokonok című filmje. De a szinte kézzel fogható fojtott feszültség nem a filmnek, hanem a rendező személyének szól. Marx József - Szabó István monográfusa - kissé aggódva jegyezte meg a ceremónia előtt: "nem zárható ki, hogy egy kisebb csoport megzavarja a megnyitót."


Háttér

Hajdú Sándor
Bürokraták paradicsoma

Ma Brüsszelben mintegy háromezer magyar dolgozik az unió alkalmazásában. A hazai belpolitikára jellemző lövészárkok itt nem olyan mélyek - gyakran megtörtént, hogy a néppárti és a szocialista magyar képviselők az emeletek közt a liftben vitattak meg egy kérdést, ami az ország számára fontos volt, de a felvonóból kilépve már egymást hibáztatták a kamerák előtt. 


Hit és értékek

Pelle János
Iszlám diadalmenet

Az Iszlám Ellenállási Mozgalom, közismertebb nevén a Hamasz választási győzelme 1979, Khomeini ajatollah diadalmas teheráni bevonulása óta az iszlám forradalom legjelentősebb eseménye. Míg a kilencvenes évek békefolyamata és a tálib hatalom 2001-ben történt megdöntése úgy tűnt, hogy megtöri a világméretű dzsihád lendületét, Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök megválasztása és a Hamasz diadala új iszlám offenzíva kezdetét jelzi.


Bojkottlistára került Dánia is a Közel-Keleten

Bocsánatkérésük ellenére mégis evakuálni kellett a Jyllands-Posten című dán újság szerkesztőségét Koppenhágában és Aarhusban is, mert ismeretlenek az épületek felrobbantásával fenyegettek. Az újság 2005 szeptemberében hozott le tizenkét szatirikus karikatúrát Mohamed prófétáról, amelynek ürügyén - a rajzok megjelenését követően fél évvel - Dánia ellen az iszlám világban megfélemlítési kampány kezdődött. A karikatúrák az újság kultúra rovatában jelentek meg, "Mohamed arcai" címmel. Az egyik rajzon a próféta turbánjából egy bomba kanóca lóg ki, egy másikon pedig a paradicsom bejáratában így mentegetőzik a hosszú sorban bebocsátásra várakozó öngyilkos merénylők előtt: "Sajnos, kifogytunk a szüzekből." A felkért karikaturisták közül egy gyermekkönyv illusztrátor előre érezte a bajt és nem vállalta a felkérést, mivel rettegett attól, hogy a rajz az életébe kerülhet. 


Külföld

Rimaszombati Andrea
Jól fogadták külföldön Angela Merkelt

Angela Merkel kancellári beiktatása óta folyamatosan a világot járja. Megválasztásakor világosan kijelentette, hogy nem célja a régi külpolitika teljes átalakítása. Sikerének egyik titka, hogy diplomáciájában a hangsúlyt a gazdasági érdekekről az emberi jogokra módosította. 


Lukács András, Párizs
Ki fenyeget?

Megvan a homofóbia-ellenes törvény első szankcionáltja Franciaországban: Christian Vanneste képviselőt január 24-én a Lille-i büntetőtörvényszék 3000 eurós (750 ezer forint) pénzbüntetésre ítélte. A kormányzó UMP (Népi Mozgalom Uniója) padsoraiban ülő képviselő ugyanis még tavaly januárban, alig néhány héttel a törvény életbelépése után azt nyilatkozta a La Voix du Nord című újságnak, hogy "a homoszexualitás fenyegetést jelent az emberiség túlélésére". 


Busa Viola
India startra kész

A Davosban összesereglett politikai és üzleti elit idén Kína mellett India jövőjére is kiemelt figyelmet szentelt. Az ázsiai ország szemmel láthatóan tudatában van annak, hogy a gazdasági szakemberek "vigyázó szemeiket" Peking után egyre inkább Új-Delhire vetik: a több mint egymilliárdos népességű ország minden eddiginél nagyobb létszámú delegációval érkezett a találkozóra. 


Hetek-összeállítás
Lovasroham buldózerekkel

Hatezer rendfenntartó, lovasrendőrök rohama, kétszázötven sebesült a mérlege a ciszjordániai Amona település kiürítésének és lebontásának. Az összetűzésekben, amelyek sokkal drámaibbak voltak a Gázai övezetből történő kivonulásnál, két jobboldali knesszet-képviselő is megsérült. Amona házait a buldózerek eltakarították, de a tüntetések tovább folytatódtak. 


Németh Csillag
Sorsdöntő év

George W. Bush szerint Amerika jövője 2006-ban fog eldőlni. Az elmúlt időben népszerűségének mélypontjára jutott elnök sorrendben ötödik éves országértékelő beszédében azt hangsúlyozta, hogy olyan sorsdöntő feladatok állnak az ország előtt, mint a külföldi olajfüggőség csökkentése, Irak fejlődésének biztosítása és az egyre növekvő iráni atomfenyegetés kezelése. 


Vígh Richárd
Atomszankciók

Beadták a derekukat: hosszas vonakodás után Oroszország és Kína is csatlakozott az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) többi tagjához Irán felelősségre vonása kapcsán. Elemzők szerint ugyanakkor a világszervezet bekapcsolódásával Teherán csak további időt nyer, hogy felkészüljön egy esetleges katonai fellépéssel szemben.


Szaddám-per: Tragikomédia

Új bíró zárta le vasárnap Szaddám Huszein perének újabb kaotikus tárgyalását, mivel a védők teljes létszámban kivonultak a tárgyalóteremből, miután Raouf Rasheed Abdel-Rahman bíró rendzavarás és a tárgyalás rendjének megsértése miatt egyszerűen kidobatott egy vádlottat és egy ügyvédet. 


Katowicei tragédia

66-an meghaltak (köztük egy magyar férfi) és 141-en megsebesültek, amikor a lengyelországi Katowicében egy konferenciaterem teteje beomlott a rárakódott hó súlya alatt. Az épületben zajló postagalamb-kiállításon több mint 700 ember vett részt. 


Sport

Gazsó József
Super Mario elköszönt

A jégkorong valaha volt legnagyszerűbb játékosainak egyike fejezte be profi pályafutását. Mario Lemieux csodálatos, 22 évet felölelő karriert tudhat maga mögött. Mondhatni annak ellenére, hogy az ellenfelein kívül meg kellett küzdenie a gerincsérvvel, csípőízület-fájdalmakkal és a nyirokmirigyrákkal is. 40 évesen már nem vállalta tovább a pályán zajló küzdelmet, súlyos szívritmuszavara a palánkon kívülre kényszerítette.


A 2008-as Eb-selejtező csoportbeosztása

A csoport: Portugália, Lengyelország, Szerbia és Montenegró, Belgium, Finnország, Örményország, Azerbajdzsán, Kazahsztán


Tenisz - Ausztrál nemzetközi bajnokság

Férfi egyes döntő:


Szabadidő

Szubotics Mariann
Szlovénia

"Fénysebességgel" fejlődő piciny ország, igazi mediterrán derűvel, tengerrel és Alpokkal, sípályákkal, tavi szigetekkel, lenyűgöző barlangrendszerekkel, vízesésekkel és történelmi városokkal. Szlovénia közel van, akár egy hosszú hétvégét is megérdemel.


Érdekesség

Fölfedezték az eddigi legkisebb halat: a Paedocypris nembe tartozó, Szumátra szigetének tőzeglápjaiban élő halak legföljebb 7,9 mm hosszúak.


Recept

Muszaka light


Színes

Norbi-diverzifikáció

Ugye izgalmas már a cím is? Nemrég még Norbi volt ismeretlen, ma már a diver... izé sem az - vagyis Norbi mint üzleti kiterjesztés. Norbizáció minden területen. Az új direktíva bevezetéséhez korszerű szlogen is társul: "Akármilyen morbid, legyen saját Norbid!", vagyis a Norbi alapú társadalom már 989898 forint + áfától letölthető, sőt letöltendő, mint a szegedicsillagbörtön.com felhasználóbarát ünnepi ajánlata. Akik eddig csak úgy éltek, mód nélkül, azoknak kínál ez életmódot. A vadiúj csomag számos meglepit tartogat, bizony, oxika, szióka, csácsumicsá. Például itt van a Norbi-bányászszett. Az aknába merülés előtt merüljünk egy kicsit az aktába, melyből megtudjuk, hogy napi 5 dkg-mal kevesebb kolozsvári szalonna, kombinálva a fejtőkalapács sűrűbb használatával, már akár 15,2 kcal/angström/pascal/tesla fogyással is együtt járhat. (Persze az új Norbi-lemezből.)


Duma Pláza

A csúszómászók sohasem botlanak meg. (Butulescu)


Hungaricum


Mi van a képen?

3. Gitártanfolyam unatkozó fakíroknak


Plasztikpárduc
Tovább a cikkhez >>>

Titkos fegyver

- Komoly bizonyítékunk van a titkos bázisról.


Vélemény

Falusi terrorizmus

Tisztelt Hetek! A cigányság felzárkózásában reménykedő "szimpatizáns olvasó" írta a legutóbbi számban (), hogy ez nem megy "anélkül, hogy a cigányok szembenézzenek kultúrájuk azon elemeivel (nevezzük nevén: ez például a bűnözés), amelyek elviselhetetlenné teszik őket". Volna néhány megjegyzésem e közkeletű, de igencsak vitatható vélemény megfogalmazójához.


Üzlet

Balogh Norbert
Legyen Ön is milliárdos

16 milliárd dollárra becsülik Michael Dell vagyonát, aki ezzel a hatodik leggazdagabb embernek mondhatja magát a világon.  A híres Dell számítógépes mamutcég mellett tulajdonában van többek között Hawaii egyik legmenőbb luxusszállodája, a hatcsillagos, 380 szobás Four Seasons Maui; az 1100 éttermet számláló IHOP étteremlánc; a Northwestern pénzügyi tanácsadó- és biztosítóóriás; a Tyler Technologies e-kormányzati megoldásokat fejlesztő IT-cég - és még sorolhatnánk. Az elkötelezett republikánus Dell egyébként évek óta aktív tagja a Fehér Ház tudományos-technológiai szaktanácsadó testületének is.


Kovács Klára
A Szentkirályi sikertörténete

Két évvel ezelőtt még alig ismerte valaki, ma pedig - visszaszorítva a multikat is - piacvezető lett a Szentkirályi ásványvíz. A Kecskemét közelében fekvő 1500 fős falu vizét már a Közel-keleten is isszák, s ha a tervek beválnak, Európán kívül hamarosan a tengerentúlon is kapható lesz a víz. Balogh Levente, a Szentkirályi Ásványvíz Kft. ügyvezető igazgatója szerint Magyarország egyedülálló vízkészletének köszönhetően ásványvíz-nagyhatalommá válhatna. 


Papp Levente
Lőttek a támogatásnak?

Az Európai Unió eddig évente 606 millió dollárral, az USA 2004-ben és 2005-ben 400 millió dollárral támogatta a Mahmúd Abbász vezette palesztin kormányzatot. A segélyeket eddig is a visszaélések és a korrupciós botrányok felhője lengte körül, a Hamasz politikai térnyerése után azonban patthelyzet alakult ki.