Vissza a tartalomjegyzékhez

Papp Levente
Soros médiabirodalmat épít?

Soros György, a 75 éves multimilliárdos üzletember tavaly év végén 2,5 millió dollárért vásárolt részesedést a Time Warner médiakonszernben. Jelenleg a Paramount Picturesszel tárgyal a DreamWorks filmstúdió filmjogainak megszerzéséről. A hírek közel 1 milliárd dolláros vételárról szólnak.

A tekintélyes Wall Street Journal beszámolója szerint Soros György a tranzakcióval többek között olyan filmek vetítési jogát szerezheti meg, mint az Oscar-díjas Ryan közlegény megmentése, az Amerikai szépség vagy a szintén kasszasiker Gladiátor. Az üzlet jelenleg tárgyalási stádiumban van, de a Paramount érdekei szerint várhatóan január végéig megegyeznek, és Soros birtokába kerülhetnek a filmek. A DreamWorks stúdiót 1994-ben alapította Jeffrey Katzenberg és David Geffen. 


Jeffrey Katzenberg


Tom Hanks a Ryan közlegény megmentése című filmben

A stúdiót igazán naggyá Steven Spielberg produkciói tették. Spielberg a DreamWorks indulásakor azt nyilatkozta, hogy ebben a stúdióban csak inspirált filmeket fog készíteni, melyek valamilyen okból fontosak számára. A művészek azonban nem mindig jó üzletemberek, és a DreamWorks adóssága tavaly már elérte a 840 millió dollárt. A stúdiót tavaly decemberben vette meg a Paramount Pictures 1,6 milliárd dollárért, és a vételár finanszírozása érdekében rögtön túl is kíván adni a meglevő filmek vetítési jogain. 

Médiabefolyását
növelve
Soros veszé-
lyes politikai ellenfél 
lehet Bush amerikai 
elnök számára 

Soros György pénzügyi befektetőként szerezte vagyonát, és eddig jórészt karitatív tevékenységével és az elmaradott régiókat felzárkóztató projektjeivel került a híradásokba, de az utóbbi időben a filmiparban is több beruházást tett. Soros az USA-ban a legutóbbi elnökválasztáson mindent elkövetett azért, hogy leváltassa Bush elnököt. Kampánya nem járt sikerrel, azonban az üzletember most is mindent elkövet Bush megbuktatásáért, ugyanis szerinte az elnök veszélyezteti a demokráciát és a szabadságjogokat. Médiabefolyását növelve Soros most még veszélyesebb politikai ellenfél lehet Bush számára. Soros már régebben részesedést szerzett a College Sports Television Networkben. A Time Warner-részvényekkel a világ egyik legnagyobb és legbefolyásosabb médiacsoportjának tulajdonosaihoz csatlakozott. Több mint 150 újság, köztük a Time magazin, valamint az AOL (America on Line) internetszolgáltató és a Warner Bros stúdió is a Time Warner portfóliójához tartozik. A DreamWorks 59 filmet tartalmazó archívumának felvásárlása jövedelmező üzletnek tűnik, persze egymilliárd dollárral már illik jó üzletet kötni. A világhír? művészeti alkotások utáni jogdíjak biztos jövedelmet biztosítanak tulajdonosaik számára, hiszen az egész világon fizetni kell a filmvetítések és a bérletek után, és a globalizálódó világban a rendszer kontrollja egyre szigorúbb. Soros ezzel a húzással a DreamWorksben stratégiai szerephez jut. A Paramount Pictures megállapodott Steven Spielberggel és David Geffennel, hogy a jövőben évente négy-hat filmet készítenek a DreamWorks számára.