Vissza a Hetek archívum borítólapjára
X. évfolyam, 3. szám, 2006. január 20

Arcok

Zsurkán Mariann
A két Depardieu

A sztárlét nem csupán a hírességek életét, hanem egész családok sorsát is képes tönkretenni. Guillaume Depardieu (34), Gérard Depardieu fia, csaknem egy évvel ezelőtt adta ki "fekete" regényét, amelyben hűen beszámol testi-lelki pokoljárásának minden részletéről és apjához való viszonyulásáról. A könyv szerkesztője egy mondattal jellemzi a két Depardieu kapcsolatát: "Ugyanúgy szeretlek, ahogy te sem." 


Takács Gabriella
Hungarikum lett a Pető Intézetből

A Pető Intézet is csatlakozott ahhoz az illusztris társasághoz, melyet többek közt a Pick szalámi, a Herendi Porcelánmanufaktúra, a Tokaj Kereskedőház és a Zwack Unicum részvénytársaság alkotott. A Pető András nevével fémjelzett terápiás pedagógiai módszer ugyanis hungarikum lett. 


Belföld

Eperjesi Ildikó
Gáncsos emlékezet
Értetlen politikusok és eperfagyi színű honlap 56-ról

Csak remélni lehet, hogy az elmúlt évek sokszor botrányosra sikeredett ünnepségei után méltóképp emlékezik meg az ország az 1956-os forradalom 50. évfordulójáról. Már az előkészületekben is megmutatkozik a megosztottság: az '56-os szervezetek nem elégedettek az állami megrendelésre készülő emlékművel. 


Sebestyén István
Kicsoda Gyurcsány Ferenc?
Rokonok, barátok, ismerősök a jelenlegi miniszterelnökről

Antall József és Orbán Viktor után most Gyurcsány Ferenc jelenlegi miniszterelnök életútjáról ír könyvet Debreczeni József politikai elemző – értesült a Hetek. A kötet csak a választások után, a könyvhétre jelenik meg. 


Hajdú Sándor
Frontvonalból az élre
Interjú Kósa Lajos fideszes polgármesterrel
Tovább a cikkhez >>>

Csek Péter
Újabb nevek az ügynöklistán

Paul Lendvai Ausztriában élő újságíró az Élet és Irodalom hasábjain történeteket közölt több egykori kollégájáról, akik jelentéseket készítettek róla az állambiztonsági szolgálatnak. Az állambiztonsági levéltártól kapott dokumentumok alapján Lendvai azt állítja, hogy 1958-tól többek között Szepesi György rádióriporter is jelentett a szolgálatoknak. 


Munkatársunktól
Kovász került a Fideszbe
A KDNP szövetsége a legnagyobb ellenzéki párttal

Választási együttműködési megállapodást kötött egymással a Fidesz nevében Orbán Viktor és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) nevében Semjén Zsolt. Ugyanakkor nem világos, hogy tulajdonképpen kiket is képvisel a KDNP, mint ahogyan az sem, hogy Semjénnek van-e egyáltalán joga a KDNP nevében aláírni.


Hack Péter
2006 rajtuk múlik
Lesz-e megújulás?

"2006 rajtunk múlik" – hirdeti az SZDSZ január 22-i küldöttgyűlésének szlogenje. Ez így van. Az SZDSZ lett a 2006-os kampány "orosz rulettje". Ha sikerül elérnie az ötszázalékos választási küszöböt, akkor valószínűleg marad a jelenlegi kormány, ha nem, akkor az SZDSZ-re leadott szavazatok a Fidesz választási győzelmét jelenthetik.


Hetek
Budapest Riport

A Magyar Vizsla után hamarosan újabb éles hangvételű ingyenes kampányújság érkezik 900 ezer magyar postaládába. A Budapest Riport különszáma a főváros elmúlt 15 évét értékeli – a plakátok tanúsága szerint Demszky Gábor főpolgármesterre "kihegyezve". A kiadvány főszerkesztője Dombrádi Krisztián, aki az előző ciklusban Tóth Gy. László Orbán-főtanácsadó munkatársa volt a Miniszterelnöki Hivatalban.


Hetek
Egy lakás nem elég

Gyulay Endre szeged-csanádi megyés püspök levélben fordult Szeged város szocialista többség? közgyűléséhez, hogy a város díszpolgáraként hadd juthasson a Dómhoz közelebbi bérlakáshoz. 


Tihanyi Péter
Rebeka elment

"Rebekát elvesztettük 17 óra 50 perckor" – ezt a megrázó SMS-t küldte hétfőn este Járay Jenő professzor úr, a műtéteket végző Transzplantációs és Sebészeti Klinika igazgatója. A kislányon január 4-én éjjel Magyarországon először élő donoros májátültetést végeztek. A tizennyolc órás műtét után úgy tűnt, nem fogadja be az édesapjától kapott májlebenyt. Eleinte kissé javult az állapota, majd rohamosan romlani kezdett. Csütörtökre gyakorlatilag kómaközeli állapotba került, nem működött a veséje, a mája, és az idegsejtjei is károsodtak. Az orvosok ekkor már egy 0-ás vércsoportú új májra vártak. Vasárnap délben 1 óra után kezdték azt az újabb műtétet, ahol is a kislány egy negyvennégy éves halott nő máját kapta meg. Az újabb vizsgálatok során agykárosodást is diagnosztizáltak. Hétfőn reggel Rebeka állapotát stabilnak, szívműködését, keringését jónak mondták, de délben már olyan súlyos szövődményt észleltek, ami estére halálos tüdővérzéshez vezetett. Egy neve elhallgatását kérő sebész szerint az orvosok nagy része már szombaton sem volt biztos abban, hogy a kislány el tudja-e viselni a második májátültetést, de mindent meg akartak tenni életének megmentéséért. És nem csak az orvosok. Szinte az egész ország egy emberként állt mellette és izgult az életéért. 17 óra 50 perckor mégis elárvult a Koncz Rebeka kiságyát őrző plüssmaci.


Hetek
Kereszttűzben a transzplantáció

Rácz Jenő egészségügyi miniszter látványosan kiállt a négyéves kislány szervátültetését végző orvoscsoport mellett. A közvélemény megnyugtatása mellett erre azért volt szükség, mert az orvosi szakma nem egységes az élő donoros műtétek megítélésében, valamint a transzplantáció hatékonyságát illetően. A miniszter kedden bejelentette, hogy forrásokat biztosítanak az átültetéseknél is használatos gépek beszerzésére. Az úttörő műtétet végző Járay Jenő elmondta: a transzplantációra várók számát nem képes sehol sem követni az átültethető szervek száma, ezért nincs más lehetőség, mint az élő donoros program.


Fókusz

Erdei Judith
München

"A filmet az izraeli sportolók emlékére készítettem, mert úgy tűnik, őket már elfelejtették. Számomra egyre ordítóbb az a hallgatás, ahogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kezeli az ügyet minden negyedik évben" – nyilatkozta München című filmjével kapcsolatban Steven Spielberg. 


Morvay Péter
Spielberg listája

A München című filmben Spielberg az olimpián áldozatul esett sportolókat politikai propaganda céljára használta fel – állítja a neves amerikai újságíró, Charles Krauthammer a Washington Postban megjelent írásában. Krauthammer szerint a rendező az anticionizmus klasszikus érveire építette a művet, amellyel morálisan aláássa Izraelnek a fennmaradásért vívott küzdelmét.


Lukács András
A Bosszú: egy kommandóakció meséje

A München nem dokumentumfilm, hanem dokumentarista jellegű játékfilm. Ennek megfelelően egy kiszínezett történetről van szó, és nem (csak) Spielberg hibája, hogy ez a színezés több helyen eltúlzott.


Háttér

Réti Ervin
A Buldózer legendája
A tábornok, aki autóstoppal érkezett a frontra

1973. OKTÓBER 8-ÁT az egyik legkeserűbb napként jegyzik Izrael történetében. Akkor már negyvennyolc órája dúlt a negyedik háború, Egyiptom és Szíria jelentős katonai sikereket ért el, a frontokon kritikus helyzet alakult ki. Az engesztelés böjti napján történt meglepetésszerű támadás sokkhatása szinte megbénította egész Izraelt. Ekkor érkezett meg – autóstoppal – Gonen tábornoknak, a szuezi déli övezet főparancsnokának harcálláspontjára Ariel Saron. 


Szilágyi Sándor
Falusi terrorizmus
Cigány-magyar viszály Sajóbábonyban

Hír: Január 6-án Sajóbábonyban Molotov-koktéllal felgyújtották egy tizennégy tagú roma család házát. Az önkormányzat nem hajlandó segíteni nekik, sőt a polgármester azt állítja, miattuk szaporodtak meg a betöréses lopások a faluban. A tűz következtében nemcsak a lakás veszett oda, hanem a család minden ingósága is.


Veress Vanessza
Azonosító chip a bőr alatt

Egyre több amerikai diák vállalja, hogy a "biztonság, egyszerűség és gyorsaság" jegyében rizsszem nagyságú chipet ültessenek a kézfejébe. A művelet kezdeti funkciója az volt, hogy a "páciens" csak maga férhessen hozzá számítógépes adataihoz; mert sem felhasználónév, sem jelszó nem kell, csak egy egyszerű kézmozdulat a klaviatúra fölött, és a chip segítségével már be is lépett a rendszerbe. 


Hit és értékek

Ruff Tibor
Az elveszett frigyláda nyomában

Január elején a jeruzsálemi Templom-hegyet felügyelő muszlim hatóság megint megvádolta Izraelt: alagutat fúrt a muszlim és a zsidó vallás számára egyaránt szent hegy belsejében. A néha kimondott, néha csak sugallt vádak szerint Izrael az évezredek óta elveszettnek hitt frigyládát keresi a hegy mélyén, amelynek előkerülése régészeti, vallási, sőt világpolitikai szempontból is messzemenő következményekkel járhat.


Benke László
A perzsa messiás

"Forradalmunk fő célja, hogy elkészítse az utat a tizenkettedik imám, a Mehdí visszatérése előtt" – mondta tavaly novemberben egy beszédében az iráni elnök. A nyugati sajtó Ahmadinezsád fenyegető beszédei nyomán figyelt fel az államfő misztikus kijelentésére, mivel a síiták által várt szabadító, a Mehdí, a hagyomány szerint világégéseken keresztül hajtja majd a földet az igazság – vagyis a síita iszlám – uralma alá.


Interjú

Tihanyi Péter
Petra és Nikolett

A Vajdaságban élő Dobó Erika tíz évig meddő volt, imádkoztak érte, ma két gyermeke van 


Külföld

Morvay Péter
Patthelyzet:
Ki állítja meg Iránt?

Két és fél év tárgyalássorozat után zsákutcába jutottak a tárgyalások Iránnal: Teherán nyilvánvalóvá tette, hogy nem érdekelt semmilyen "nagy üzletben" a Nyugattal, és nem hajlandó lemondani atomprogramjáról. A diplomácia alternatívája a katonai erő alkalmazása lenne, ám erre egyetlen vezető politikus sem gondol – legalábbis nyilvánosan.


Vagyim Arisztov, Szentpétervár
Veszélyben a bombaüzlet

Újdonság, hogy az iráni atomválság kapcsán Oroszország pozíciója szinte egybeesik a Nyugat és Izrael állásfoglalásával. Januárban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter volt az első, aki kemény kritikával illette Teheránt. Azt is hozzátette: Moszkva hajlik arra, hogy támogatja az iráni atomdosszié átadását az ENSZ Biztonsági Tanácsának – noha, mint tudjuk, az orosz vezetés a múltban ódzkodott az effajta lépésektől.


Hechs László
Hamasz-demokrácia
Palesztin választások és a terror legitimizálása

Vajon összeomlik-e a Palesztin Hatóság a Hamasz várható jó szereplésével a palesztin választásokon? Várható-e, hogy a palesztin terror a választások másnapján nagyobb sebességre kapcsol? Miként kezelje Izrael, az Európai Unió és az Egyesült Államok azt a kormányt, amelyben a Hamasz képviselői is helyet foglalnak? – ezek a kérdések foglalkoztatják a politikusokat és elemzőket a január 25-én megrendezendő palesztin törvényhozási választások közeledtével.


Hetek-összeállítás
Barátok közt

Izrael mégsem zárja ki azt, hogy együttműködjön Pat Robertsonnal, miután az ismert amerikai tévés személyiség nyilvánosan bocsánatot kért Ariel Saron miniszterelnökkel kapcsolatos megjegyzéséért. Az izraeli Turisztikai Minisztérium és Robertson egy 14 hektáros keresztény szórakoztató-információs park megépítését tervezi.


Nem szűnik a madárvész

A hétvégén történt újabb halálesettel már négy főre emelkedett a madárinfluenza áldozatainak száma a törökországi Dogubayazitban, ahol eddig 18-an – ebből 16 gyerek – fertőződtek meg az új vírustól. 


Szikora Márton
Kannibálper Frankfurtban

Precedens nélküli bűncselekmény ügyében kell egy német fellebbviteli bíróságnak állást foglalnia. Két éve ül börtönben a német kannibálként elhíresült Armin Meiwes, akinek ítéletét most tárgyalják újra Frankfurtban. A bevallottan homoszexuális, negyvennégy éves Meiwes interneten feladott apróhirdetés útján találkozott férfi áldozatával, akit később saját kérésére késsel megölt és felszeletelt, majd a lefagyasztott húsból hónapokon keresztül mintegy húsz kilogrammot elfogyasztott. 


Mekkai halálhíd

Lebontják a hírhedt mekkai "halálhidat", miután idén is 364 halálos áldozatot követelt az Al-Hadzs zarándoklaton kialakult pánik a szaúd-arábiai hatóságok adatai alapján. Az áldozatul esett zarándokok között több szaúdi, pakisztáni, indiai, egyiptomi, de brit, francia és német áldozat is található. A szaúdi belügyminiszter, Nayef bin Abdel-Aziz herceg elmondta: a biztonsági szervek instrukcióit a hívők figyelmen kívül hagyták, csomagokkal érkeztek, és sokan illegálisan vettek részt a zarándoklaton. A herceg olyan rendeletek kiadására kérte fel az iszlám vallási vezetőit, amelyekkel lehetőség van a Sátánt jelképező három oszlop rituális megkövezésének meghosszabbítására. A tumultust ugyanis az okozza, hogy hatszázezer zarándok egyszerre indul meg a 15 méter széles hídon a déli ima elhangzása után, hogy a kövezéssel minél hamarabb "megtisztulhasson a bűneiből".


B. V.
ENSZ-botrány

Ausztráliában külön bizottság vizsgálja annak a három cégnek az ügyét, amelyekről a tavaly novemberben kiadott Volcker-jelentés megállapította, hogy – közel kétezer-kétszáz másik vállalat mellett – kétes szerepet játszottak az ENSZ 1996 és 2003 között futó Olajat élelemért programja során.


Fagyos január

Sarkvidéki hideg lepte meg Moszkva lakóit a héten: mínusz 35 fokos fagyot mértek. Közben Szibéria egyes részein pedig mínusz 57 fok volt. A Volga menti Szamara körzetében a vízvezeték- és a távfűtéshálózat összeroppant a jég alatt, így tízezren maradtak fűtés és víz nélkül mínusz 36 fokban. Nyugat-Szibériában minden iskolát bezártak, és a hideg miatt csökkenteni kellett az olajkitermelést is.


Sport

Gazsó József
Dakar-rali 2006
Véget ért a sivatagi show

Van néhány száz ember a világon, akiknek a szilveszter nem ugyanazt jelenti, mint az átlagnak. Az év végi pezsgőzés és ünneplés számukra semmitmondó cselekedet, hiszen fel sem érhet ahhoz a pillanathoz, amikor egy évnyi kimerítő felkészülés után a startvonalhoz állhatnak járműveikkel. Ezek a különcök a Dakar-rali versenyzői.


Géresi Márton
Övék a jövő

A CNN listát készített azokról a fiatal sportolókról, akik a közeljövő meghatározó személyiségeivé válhatnak, s akikben a marketingszakemberek már most is fantáziát látnak. 


Szabadidő

Dezső Renáta Anna
Harkány

Akik egy gyógyvizes program mellett kisebb kirándulásokra, illetve különleges képzőművészeti élményre vágynak, nem fognak csalódni, ha ellátogatnak Harkányba.


Tátra

A cseh nemzeti kulturális örökség része lett január 1-jétől öt – 1898 és 1947 között készült – Tátra típusú autó. Az egyedi széria darabjai Észak-Moráviában, Tátra Koprivnicén készültek.


Nautilus

Nemo kapitány tengeralattjáróját, a Nautilust építi meg Bruce Jones angol mérnök. Az amerikaiak által szponzorált bázis a Bahamákon, a Fleuthera-sziget mellett várja majd a vendégeket.


Oscar

A 80 éves Robert Altman kapja idén az életmű elismeréséért járó Oscar-díjat a márciusi díjkiosztón. Altman 86 filmet rendezett, melyek közül ötöt jelöltek rendezői Oscarra, a MASH-t, a Nashville-t, A játékost, a Rövidre vágva címűt és a Gosford Parkot.


M. N.
Recept
Citromos-csirkés rizsleves

Csirke rizzsel – a világ minden táján ismert főétel, hétköznapi párosítás. Ez a török recept azonban felforgatja a csirke-rizs összeállításról szerzett élményeket. 


Színes

Slaza
Plázák népe

Öcsém, te, tegnap lenn voltunk a Plázába', ne tudd meg, milyen állat volt, te, lejössz egyszer, az tuti, hogy lemész hídba, olyan baró. Te, az igaz, hogy nem olcsó, de viszont baromi drága, de nem is az számít, mert sikerült levennem a fatert egy kis lére, mondtam, hogy tankönyvekre kell, csórikám meg bevette, becumizta, adott tíz rugót. Csóri. 


göndi
Hipertérugrás

Olvasónk bizonyára emlékszik a korábban bemutatott házi atomreaktor működésére, mellyel csökkenthetjük rezsinket. Ezennel egy újabb magyar felfedezést mutatunk be Önöknek a magyar kreativitás és a céltudatos találékonyság tárházából, mely világszerte ismert Záhonytól Szentgotthárdig és Esztergomtól Makóig. 


Mi van a képen?

3. Kémfotó a legújabb albán konyhai robotról


No comment


Göndi
Bizalomgerjesztő Párt
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

Wass Albertről

A Wass Albertről közölt cikküket most volt szerencsém elolvasni. Úgy gondolom, hogy róla sem lehet egyértelműen nyilatkozni, mint ahogy manapság Magyarországon semmiről, főleg ha van politikai attitűdje. De az mélységesen felháborít, hogy "a költőfejedelemnek" meg lehet kérdőjelezni az irodalmi helyét. 


Megújult arculat

Gratulálok az új layouthoz!!! Nagyon tetszik, hogy kisebb lett az újság formátuma, mert könnyebb lapozni és nem esik szét. További sikeres újságkészítést kívánok az új évre!


Üzlet

Kovács Klára
A lakásmaffia nyomában

Megszüntetni ugyan nem képesek a januártól életbe lépett jogszabályok a lakásmaffia tevékenységét, de számos kiskaput bezárnak – nyilatkozta a Hetek kérdésére Devánszkiné Molnár Katalin, a jogszabályváltozást előkészítő parlamenti albizottság vezetője. Nem ilyen optimista ugyanakkor az áldozatokat tömörítő Sors-Társak Egyesületének vezetője, aki szerint a változások még csak nem is érintik a bűnözői csoportokat.


Papp Levente
Soros médiabirodalmat épít?

Soros György, a 75 éves multimilliárdos üzletember tavaly év végén 2,5 millió dollárért vásárolt részesedést a Time Warner médiakonszernben. Jelenleg a Paramount Picturesszel tárgyal a DreamWorks filmstúdió filmjogainak megszerzéséről. A hírek közel 1 milliárd dolláros vételárról szólnak.


Hetek-összeállítás
Start a babáknak

Január 1-jétől startolt a Start-számla, amelynek értelmében minden idén született gyermek 40 ezer forintos állami támogatást kap. Az összeg egy számlára kerül, amelyet a gyermek 18 éves korában, kamatokkal együtt vehet fel. Szolid szülői támogatással ez az összeg akár 1 millió forintra is nőhet.


Magyar bérek

A magyar bruttó átlagkereset 156 400 forintra nőtt 2005 első tizenegy hónapjában. Ez – a 3,6 százalékos infláció felett – 6,5 százalékos reálbér-növekedést jelent – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal friss közleményében. A nettó átlagbér a január–novemberi időszakban 102 200 forint volt, ami 10,3 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A legjövedelmezőbbnek a pénzügyi tevékenység bizonyult, (337 900 Ft), mögötte a vegyipar (208 900 Ft) és a közigazgatás következik (173 500 Ft).  Nyugat-Európához képest viszont jelentős a hátrány: Németországban 830 000 forintnak, Ausztriában 627 000 forintnak megfelelő eurót kapnak a munkavállalók.


Az E.ON Irántól akar földgázt venni

Németország vezető közüzemi szolgáltatója az E.ON, Irántól szeretne földgázt vásárolni – írta a Handelsblatt. Véleményük szerint Irán a világ második legnagyobb földgázkészletével rendelkezik, s ez a gáz "meg fogja találni a maga piacait", miután a cégnek nincsenek olyan politikai fenntartásai Iránnal szemben, mint számos politikusnak. Az iráni földgáz beszerzése révén az E.ON a jövőben kevésbé függene az orosz gázszállításoktól. A megoldást a Nabucco vezeték megépítése jelentené, amely évente 30 milliárd köbméter gázt szállítana Európába.


Kínai óriásprojekt

Egymilliárd dolláros projektet tervez hazánkban a kínai állam – nyilatkozta Huszty András kormánybiztos. Kína célja, hogy az Asia Center váljon a kínai kereskedelmi minisztérium uniós központjává. A tervek szerint a minisztérium kibérelné a China Mart kereskedelmi központot és a jelenleg 70 százalékos kihasználtságú Asia Center egy részét. Előreláthatóan 2009-ben nyílna  a Kínai Márkák Budapesti Kereskedelmi Központja is, amelyhez hasonlót eddig egyedül Dubaiban építettek 2004-ben. 


Kufárok feketelistája

Februártól a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) honlapján olvashatjuk a fogyasztókat átverő budapesti cégek névsorát. Míg 2002-ben csak 211 panasz érkezett, addig 2005-ben már közel 700 üggyel foglalkoztak. A legtöbben az építőipari szolgáltatásokra, ezen belül a nyílászárók beépítésére, illetve az új épületekkel kapcsolatos szavatossági problémákra, a pénzügyi, biztosítási szolgáltatásokra és egyes műszaki cikkek javítására panaszkodtak. 


Egykulcsos adórendszer?

Egységes – 20 százalékos – adórendszerre lenne szükség Magyarországon – jelentette ki Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter. Ez az összes adónemet érintené – beleértve az áfát, a társasági adót és az szja-t. Felvetése negatív visszhangot váltott ki, a pártok többsége nem támogatja a javaslatot. Az ellenérvek egyszerűek: míg a rendszer a magasabb jövedelműek szja-befizetéseit csökkentené, addig a szegényebbek kedvezményezésére nem adna lehetőséget. Ami pedig az áfát illeti: a változtatás egyértelmű drágulást jelentene számos termék esetében.