Vissza a Hetek archívum borítólapjára
X. évfolyam, 1. szám, 2006. január 06

Belpolitika

Eperjesi Ildikó
Beolvasott

Kevesebb mint fél éve államfő és máris több fordulat következett be Sólyom László retorikájában, illetve politikájában. Az elnök újévi beszédében az eddigi politika- és pártellenes mondandója helyett felelős, a nemzet többségének véleményét kifejező üzenetet fogalmazott meg. 


Hubert József
Alaptörvénycsere

Elkészítette az új alkotmány normaszövegét az Igazságügyi Minisztérium – adta hírül a kormányzati portál. A tervezetet, amely több ponton is lényeges módosításokat tartalmaz, Petrétei József igazságügy-miniszter a politikai csatározásoktól félti.


Hajdú Sándor
Nagyobb gázzal

Kóka János egyelőre nem foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy induljon-e az SZDSZ elnöki posztjáért. Szerinte a pártnak – aminek még mindig nem tagja – szüksége van új lendületre. 


Sebestyén István
Ebek harmincadján

Romok alatt vagyunk, és nem vagyunk meggyőződve arról, hogy folynak a mentési munkálatok – egy belső munkatárs így értékelte lapunknak a Magyar Rádió jelenlegi helyzetét. A szimbolika kifejező: a szövevényes belharcoktól szenvedő közmédium elnök hiányában akár meg is bénulhat.


Hetek
Ismét 3,5 millió példányban kerül a postaládákba a Magyar Vizsla

Ismét 3,5 millió példányban kerül a postaládákba a Magyar Vizsla című, az "adóforintok elköltését vizsgáló" lap. 


Hetek
Kedvezményekre jogosít az új MSZP-s tagkártya.

A chipes tagságival rendelkezők például olcsóbban tudnak telefonálni, és kedvezményesen juthatnak a Népszava című napilaphoz. A Fidesz politikusai a tagságot nem tervezik különböző kedvezményekhez juttatni. A két kisebb parlamenti párt, az SZDSZ és az MDF nem ért egyet ezzel a fajta párttoborzással.


Hetek
Hazahoznak két Ecuadorban raboskodó magyar drogfutárt.

A jogerősen elítélt foglyok itthon töltik le büntetésük hátralévő részét. Egy 2001-ben elfogott budapesti fiatalembert nyolc évi, egy 2002-ben lebukott férfit pedig tizenkét évi szabadságvesztésre ítélt az ecuadori bíróság. A latin-amerikai országban további négy magyar drogfutár várja jogerős ítéletét. Egyikük, H. Levente lapunknak a nyáron úgy nyilatkozott: nem a pénz miatt vállalta be a csempészést. A repülőtéren a vizsgálatokon ugyan átjutott, a hatóság azonban leszedte a gépről.


Munkatársunktól
Nemzetünk nagyon nagy bajban van

"Nemzetünk nagyon nagy bajban van, csak Isten irgalma menthet meg minket" – olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevelében, melyben imaévet hirdetett a nemzet lelki megújulásáért a 2006-os esztendőre. Szakértők szerint a körlevél a valóságosnál sokkal sötétebb képet fest az ország helyzetéről. Herczog Mária szociológus egy napilapnak nyilatkozva nem vitatta, hogy a szándék tisztességes, ám számára kérdés, hogy az egyház, amely eddig maga sem volt képes megújulni, menynyiben tud hozzájárulni a nemzet megújulásához.


MR
Naponta 300 kátyú

Naponta 300 kátyú keletkezik a fővárosban, de vannak olyan napok, amikor akár 7-800 is. Ebből a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. 250-300-at tud kijavítani. Az elmúlt esztendőben kétmilliárd forintot költött Budapest kátyúzásra. Ennek ellenére alig érezhető javulás. 2005-ben történt egy nagy útfelújítási program, de ezzel a mindössze az utaknak 8-10 százalékát tudták felújítani, ezt a programot kell folytatni. Amíg ilyen rossz és elöregedett az útpályaszerkezet Budapesten, addig sajnos folyamatosan fogunk kátyúval találkozni – nyilatkozta Almássy Kornél, a Budapesti műszaki Egyetem tanára.


Hetek
Teljesen megújult arculattal, új székházból jelentkezik az ATV

 "A programstruktúra megújítása több fázisból áll. Ennek első részét vasárnaptól láthatják a televíziónézők" – nyilatkozta lapunknak Bohács Zoltán. A televízió vezérigazgatója elmondta: hétfőtől feltűnik az ATV híradójában Kurucz Péter, az RTL Klub korábbi műsorvezetője, valamint látványában és tartalmában is megújul a csatorna esti politikai műsora. Bohács Zoltán továbbá elmondta: január második felétől kéthetente vasárnap esténként jelentkezik a Névshowr – Hajdú Péter vezetésével.


Hetek
Javult a politikusok megítélése az év utolsó hónapjában.

Miután októberben is és novemberben is esett a politikusok népszerűsége, decemberben megfordult a folyamat, és többségüknek sikerült valamelyest helyreállítaniuk megtépázott tekintélyüket – áll a Szonda Ipsos legfrissebb felmérésében. A legnépszerűbb politikus – mint hosszú ideje mindig – a köztársasági elnök, Sólyom László. A kormánypárti politikusok esetében érdekesség, hogy nem a saját táboruk szimpátiája erősödött, hanem az ellenzéki pártok támogatói lettek toleránsabbak.


Hetek
Konganak az ürességtől a magyar mozik.

A hazai filmforgalmazók naptárába fekete betűkkel fog a 2005-ös év bekerülni – vélik a számadatok tükrében a szakértők. A moziforgalmazásból mintegy 2 milliárd forint hiányzik, ennek hatását a piac valamennyi résztvevője érzi, a forgalmazók és mozi-üzemeltetők egyike sem tudta éves célkitűzését teljesíteni. Legnagyobbat a piac legnagyobb szereplője, az Intercom bukott tavaly, bevételei csak a fővárosban 826 millió forinttal maradtak el a 2004-es adatoktól, piaci részesedése 10 százalékkal esett vissza.


Életmód

Makki Marie-Rose
Így mulatott a magyar

Az átlagosnak megfelelő, viszonylag békés ünnep volt az idei: honfitársaink csendesen ették és itták túl magukat. A sürgősségi fogamzásgátló ambulanciák viszont nagy forgalmat bonyolítottak. 


Tordai József
Horrormesék

Kopogtatnak az ajtón. Egy idősödő asszonyka lép oda, és kinyitja. Az ajtóban egy leginkább élőhalottra emlékeztető figura áll, hamuszürke arccal, véreres szemekkel és toprongyos öltözetben, hóna alatt egy gyűrött iratköteget szorongatva. Az asszony beengedi, és a jövevény rendezőként mutatkozik be, majd elmondja, hogy ezt a házat és a pincét filmforgatásra szeretné használni. Az asszonyka és roskatag férje rááll a dologra, és elindul a forgatás. Van itt minden, ami egy jó horrorfilmhez kell. Hatalmas telihold, kísérteties pince, hangulatos zene. Az apóka elkezd ásni a pincéjében, és már nem is csodálkozunk rajta, hogy a lyukból egy másik zombi emelkedik elő. Az asszonyt a forgatás kedvéért kikötik, hogy elfogyasszák, de aztán az állandóan ott lebzselő kutyuska megmenti őket, mert stikában átírta a forgatókönyvet.


Topál Gitta
Sótájm

– Lécci, add ide a sót! Mielőtt a sótartóhoz nyúlnánk, érdemes fontolóra venni egyet s mást.


Fókusz

Munkatársainktól
Van még energiánk

Nincs gáz: van gáz. Pedig néhány napig úgy tűnt, gáz van: nincs gáz. A január elején Oroszország által Ukrajnára kényszerített új árak és az európai gázpánik azt mutatta, hogy Moszkva egyre jobb hatásfokkal használja fel az energiahordozókat gazdasági és politikai célkitűzéseinek megvalósítására. Az események ugyanakkor arra is rávilágítottak, hogy Magyarország energiafüggőségének, kiszolgáltatottságának csökkentése halasztást nem tűrő feladat.


Kovács Klára
Gázos napok

Túl vagyunk az újévi gázsokkon, bár gáz most is van, de remélhetően csak a vezetékekben. Szerdán megegyezett az orosz és az ukrán fél a földgázszállítás feltételeiről, s ezzel elhárult a napokig tartó, egész kontinenst fenyegető gázhiány. Bár a krízis csupán néhány napig tartott, számos kérdést felvetett: elsősorban hazánk földgáz- és nyersolajellátásának másoktól való túlzott függőségét.


Major Nóra
Gázárháború keleten, energiaválság nyugaton

Szakértői vélemények az ukrajnai gázárvitáról.


Hechs László
Atomzsarolás

Világszerte felháborodást váltottak ki novemberben Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnöknek a Cionizmus nélküli világ című teheráni konferencián tett Izrael-ellenes kijelentései. A zsidó állam eltörlését sürgető megnyilvánulások azonban nem új keletűek a perzsa országban: Ahmadinezsád tulajdonképpen csak idézte a néhai Khomeini ajatollah egyik népirtásra irányuló felhívását. Ezek a kijelentések a mindenkori iráni vezetés nyilatkozataiban azóta is rendszeresen felbukkannak.


Yehuda Lahav, Tel Aviv
Választás kérdése

Az iráni atomprogram egyre intenzívebben foglalkoztatja a nemzetközi és az izraeli közvéleményt. Bár egyre több szó esik egy esetleges izraeli megelőző csapásról, ennek reális esélyeit sokan megkérdőjelezik. A közelgő választási kampánynak azonban kétségkívül egyik fontos témája lesz az iráni atomprogram kezelése.


Gazdaság

Birovecz László
Az adó csökkent, nem az ár

A tavaly elfogadott áfatörvény módosítása szerint január elsejétől a 25 százalékos adókulcs 20 százalékra mérséklődik, azaz olcsóbbá válnak a termékek. Vagy mégsem? A műszaki cikkek árait már a karácsony előtti bevásárlási lázban mérsékelték egyes üzletláncok. Az élelmiszerek árában nem érezhető igazán a csökkenés, új autóhoz pedig a tavalyihoz képest drágábban lehet hozzájutni.


Major Nóra
Illatos házak, nyitott ajtók

Az óceánon túl öt-hat éve épült be a köztudatba az "Open House" kifejezés, vagyis a hatékony lakásértékesítés receptje. 


Kovács Klára
Egy évvel a cunami után

A mögöttünk hagyott év kétségtelenül a katasztrófák éve volt. A délkelet-ázsiai szökőár kezdte meg a sort, a folytatásban számos árvíz és szélvihar okozott átlagon felüli pusztítást. A 2005-ös év során több mint 310 ezer – egy nagyvárosnyi – ember lelte halálát a különböző természeti katasztrófák következtében. Az egyetlen pozitívum a rossz sorozatban, hogy mindezzel párhuzamosan érezhetően nőtt az emberekben az együttérzés. Hazánkban soha nem látott adakozási hullámot indított el a szökőár.


Svéd forgalmidugó-adó

Napszaktól függően 10-20 korona (260-520) forint "zsúfoltságadót" kötelesek fizetni a hétköznapokon reggel 6:30-tól este 6:29-ig tartó időszakban azok, akik autójukkal behajtanak Stockholm központjába. Éjszaka, illetve a hétvégén, valamint ünnepnapokon a behajtás ingyenes. Kivételt képeznek a külföldi, vagy diplomáciai rendszámú autók, a taxik, buszok, motorkerékpárok, a mozgássérültek autói és a levegőt kevésbé szennyező, alternatív üzemanyagot használó járművek. Az elmúlt években ehhez hasonló intézkedést vezettek be Londonban, Oslóban és Szingapúrban is. A város vezetése azt várja, hogy ezentúl sokan otthon hagyják majd gépkocsijukat, és közel 15 százalékkal csökken a belvárosi forgalom.


Romlott a vállalati bizalommutató

A novemberi 53 százalékról decemberben 52 százalékra csúszott vissza a hazai nagyvállalati konjunktúraindex. A kis- és középvállalatok bizalmi mutatója alig változott: a novemberi 47,9 százalék után 47,6 százalék volt – áll az Ecostat legfrissebb jelentésében. A nagyobb cégek 36 százaléka továbbra is pozitívan értékeli saját vállalkozása rövid távú lehetőségeit, kifejezetten pesszimista álláspontot a cégek szűk köre (14 százaléka) képvisel. Az Ecostat vizsgálata szerint a szektor bizalmi mutatói a második fél évben erősödő üzleti várakozásokat tükröztek: a júniusi 43,6 százalékos index augusztusra 50,7 százalékra ugrott fel, majd november–decemberben 48 százalék körüli értékre csúszott vissza. A 2005-ös átlag 47 százalék volt, ami viszont 3 százalékponttal rosszabb a 2004. évinél.


Tőzsdejelentés 2006. 01. 04.

Az év utolsó napjainak lagymatag kereskedését követően megélénkült a részvénypiac iránti érdeklődés. Jól is kezdte az évet a BUX, több mint 1000 ponttal, csaknem 5 százalékkal emelkedett az index értéke. Szinte nem volt olyan részvény a parketten, amely ne emelkedett volna, a T-Com újra 1000 forint közelében, a Richter 40 000 forinton forgott, a legnagyobb emelkedést a blue chipek közül a MOL produkálta (+6,6%). Érdekességként: a tavalyi év nagy vesztese, a NABI 40, a Humet 143 százalékkal ugrott meg.


Új hitelkalkulátor a PSZÁF honlapján
Tovább a cikkhez >>>

Adóhitel a hibridautókra

2006-ban már adóhitellel támogatják a hibridautók vásárlását az Egyesült Államokban. A hibridkocsik iránti kereslet ugyanis erőteljesen növekedett az elmúlt évben. Az amerikai utakon már 200 ezer hibrid közlekedik, több mint kétszer annyi, mint 2004 végén. A Global Insight kutatóintézet szerint 5 éven belül félmillió lesz a számuk. Kérdés, mit hoz az olajár frontján a 2006-os esztendő? A hibridautókat vásárlók ugyanis nem csak környezettudatosságuk miatt választották új autójuknak a vegyes meghajtásúakat, hanem a 70 dolláros olajár miatt is.


2005 az online csalások éve

A CNN pénzügyi magazinjának elemzése szerint tavaly rekordméretet öltött az internetes pénzügyi csalások és bűncselekmények száma. Az esetek összesen 55 millió amerikai állampolgárt érintettek, a kár nagysága meghaladta a 100 milliárd dollárt. (Miközben az ország informatikai biztonsági költségvetése évi 16 millió dollárra csökkent!). Az áldozatok nagy része a nemtörődömség vagy a megfelelő tudás hiánya miatt dőlt be a csalóknak. Többségük egyáltalán nem foglalkozott az internetes biztonsággal: az aktív netezők könnyen kiadták banki jelszavukat, elektronikus kereskedelem esetén pedig nem figyeltek arra, hogy megbízható weboldalon vásárolnak-e.


Új elnökség az EU élén: Ausztria

Január 1-jén fél évre Ausztria vette át a stafétabotot a britektől, azaz június 30-ig Bécs "diktálja a ritmust" a közösségben. Wolfgang Schüssel kancellár egyértelművé tette: nem szándékozik az EU szempontjából égetően fontos, de hazájában népszerűtlen kérdésekkel foglalkozni. Feladat viszont van bőven: tavasszal derül ki, hogy Bulgária és Románia valóban felkészült-e a 2007 eleji uniós csatlakozásra, májusban lesz esedékes az új EU-tagállamokkal szembeni munkaerőstop felülvizsgálata, illetve júniusban dönthetnek majd az uniós alkotmányelfogadási folyamat felélesztéséről is. A 2007–2013-as uniós költségvetés véglegesítése is az osztrák elnökség feladata lesz.


Mobilos adóslista

E héttől közös feketelistára kerülnek a nem fizető mobiltelefon-tulajdonosok. Január 2-ától a Pannon GSM, a T-Mobile és a Vodafone a törvényi előírásnak megfelelve közös adósadatbázist hozott létre. A listára azon ügyfelek adatai kerülnek be, akiknek vásárlási lehetőségeit a fenti szolgáltatók bármelyike számlatartozás miatt korlátozza. A nyilvántartásba vételkor az érintettek levélben kapnak tájékoztatást, akárcsak a kikerüléskor. Az adatbázis naponta frissül, és figyelmezteti a szolgáltatót, ha lejárt tartozással rendelkező ügyfél kíván előfizetést vásárolni. A nem fizetők adatbázisa a nyilvánosság számára nem hozzáférhető.


Új eszközök a lakásmaffia ellen

A kormány lépésről lépésre igyekszik szűkíteni a lakásmaffia mozgásterét: az intézkedések egy része január 1-jétől hatályos, egy másik része március 1-jétől lesz érvényes. A januártól érvényes változások között szerepel az ingatlannyilvántartási törvény módosítása, amely szerint a tulajdoni lapokon, a széljegyekben egyértelműen utalni kell arra, hogy milyen ügy van folyamatban az adott ingatlannal kapcsolatban. Az okiratokat csak azok tekinthetik meg, akik írásban igazolják, hogy érdekeltjei a folyamatban lévő ügynek. A jövőben a földhivataloknak is ellenőrizniük kell, hogy kik azok, akik be szeretnének tekinteni egy tulajdoni lapba. Igazolvánnyal, vállalat esetében cégpapírokkal kell igazolnia magát annak is, aki másolatot kér a tulajdoni lapról. 


Hazai rekordturizmus

Lezárult az év végi hajrá a szállodákban. A külföldi szállóvendégek közül főként olaszok töltötték nálunk a szilveszter éjszakát. 2005-ben egyébként is rekordévet zárt a turizmus: a becslések szerint az év végére az összesített vendégéjszakák száma első alkalommal lépi át a 19 milliós határt. A mutatók szerint azonban a Dunántúl vendégforgalma visszaesett.


Háttér

Munkatársunktól
Van mit magyarázni

A magyar zsidóság deportálását előkészítő és koordináló Endre László alakja látható egy gödöllői templom freskóján. A máriabesnyői templom orgonája fölött látható képet még 1942-ben festették. A városvédő szerint a háborús bűnös képét nem kellene lekaparni, de mindenképpen magyarázó táblával kellene ellátni. 


Vagyim Arisztov, Szentpétervár
Pillanatnyi ájulás

Úgy tűnik, Oroszország szakított eddigi politikájával, miszerint a szomszédos államok lojalitását olcsó olajjal és gázzal biztosította. A január elején Ukrajnára kényszerített új árak és az európai gázpánik azt mutatta, hogy Moszkva egyre jobb hatásfokkal használja fel az energiahordozókat gazdasági és politikai célkitűzéseinek megvalósítására. 


Csek Péter
Szeretlek is, meg nem is

A budapestiek túlnyomó többsége örül, ha külföldi turista érkezik a fővárosba, és az sincs ellenére, hogy külföldiek telepedjenek le a városban. Ez derül ki a Studio Metropolitana Urbanisztikai Kutató Központ Kht. közelmúltban végzett felméréséből. Egyes népcsoportok, így főleg többen a keleti szomszédunkból jövők közül azonban már nem tapasztalhatnak akkora bizalmat, mint a gazdagabb országokból érkezők. Bár az erdélyi magyarok szívesen látott vendégek és betelepülők, amint "a magyarok elől veszik el a munkalehetőséget", gyakran lerománozzák őket – mutatnak a számok mögé a felmérés készítői.


Hit és értékek

Benke László
Ásatások, áskálódások

A jeruzsálemi főmufti és más muszlim vezetők a hét elején azzal vádolták meg az izraeli kormányt, hogy régészeti feltárás ürügyén embereik aláásták a Sziklamecsetet, s ezzel az iszlám világ egyik legszentebb épületét sodorták végveszélybe. Izraeli tisztviselők határozottan tagadják a vádakat, amelyek sokakban rossz emlékeket ébresztenek: éppen tíz éve múlt, amikor ugyanezek az állítások véres zavargásokat robbantottak ki.


Interjú

Tihanyi Péter, Sebestyén István
A puszta bárója
Újévi beszélgetés a keceli Pintér Józseffel mesébe illő karrierjéről

Pintér József Kecelen született 1944-ben, nős, két gyermek édesapja. A Pintér művek elsősorban ipari robotokat, atomerőművekbe való berendezéseket, speciális célgépeket talál ki, fejleszt ki, és gyárt. Megrendeléseket kap a Paksi Atomerőm? Rt.-től, a NASA-tól, a Boeingtől, de a NATO-tól is. A gyáregység mellett található háromhektáros területen 1997-ben létrehozta a vállalkozó a Hadtörténeti Múzeummal közösen üzemeltetett haditechnikai parkját. Láthatunk az öbölháborúban megismert atomrobbanófejjel is felszerelhető Scud rakétákat, tankokat, vadászrepülőket, de a kiállított tízezer darab között van Gábor Áron rézágyúja is. Pintér Józsefet 1999-ben Angliában az évezred emberének választották, 2000-ben pedig Amerikában az Év Embere kitüntetést kapta. 


Külpolitika

Mérő Miklós
Béketervből mindig van másik

A harmincnyolc éve feldarabolt Ciszjordániában zsidó települések nélküli, egységes területet akar a leendő palesztin államnak adni választási sikere esetén Ariel Saron izraeli kormányfő. Erről azonban nem a Palesztin Hatósággal, hanem a magát egyoldalúan annak gyámjává kinevező Bush-kormányzattal kötne egyezséget – közölte a hír forrásának megjelölése nélkül hétfőn a Maariv című országos izraeli napilap.


Németh Csillag
Fogadalmak napja

Ha valaki csak a világ vezető politikusainak újévi beszédeiből próbálná megismerni az elmúlt évet, úgy vélheti, hogy 2005 a folyamatos sikerek, előrehaladás éve volt. Ennél jobb már csak egy jöhet: 2006. 


Márer György
Bejött a zéró tolerancia

A legújabb rendőrségi felmérések és jelentések szerint az elmúlt 17 évben folyamatosan csökkent a bűnözés New Yorkban. A gyilkosságok száma 2005-ben a legkevesebb volt 1963 óta. 


Chavez nincs egyedül

Bolívia decemberben megválasztott új elnöke, az indián származású Evo Morales baráti látogatást tett Hugo Chavez venezuelai elnöknél. A két baloldali vezető ily módon is meg akarta erősíteni Washington-ellenes szövetségét. "Együtt harcolunk a neoliberalizmus és az imperializmus ellen" – szögezte le Morales a Chavezzel folytatott megbeszélésen. 


Pécsi Tibor
Demjanjuknak mennie kell

Kiutasították az Egyesült Államokból John (Ivan) Demjanjukot, akit azzal vádolnak, hogy őrként szolgált több náci halál- és koncentrációs táborban. Demjanjuk, miután szovjet katonaként a németek fogságába esett, önként csatlakozott egy olyan kiegészítő alakulathoz, amely az SS irányítása mellett a haláltáborokban a "piszkos munkát" végezte. Két haláltáborban, Sobibórban és Majdanekben, majd a háború végén a Flosseburgban szolgált. 1951-ben Amerikába emigrált, ahol ő is kitöltötte a bevándorláskor szokásos nyomtatványokat, amelyben nyilatkozott arról, hogy nem volt tagja nemzetiszocialista pártoknak, és nem követett el háborús bűnöket. Kiutasítása tulajdonképpen ennek köszönhető. Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Center igazgatója, a Demjanjukhoz hasonló esetekkel kapcsolatban a következőt mondta lapunknak: "Az Egyesült Államok nem büntetheti meg ezeket az embereket a háború alatt elkövetett cselekedeteikért, mert nem Amerikában követték el azokat. Viszont megfoszthatja őket állampolgárságuktól, mert hazudtak akkor, amikor menedékért folyamodtak."


Gyermekekre omlott a jégcsarnok

Legalább tizenegyen, köztük nyolc gyermek vesztette életét hétfőn azt követően, hogy a bajorországi Bad Reishenhall városka jégcsarnokának tetőszerkezete beszakadt. A tragédiát súlyosbította, hogy az iskolai szünet miatt sok diák tartózkodott szüleivel együtt a jégpályán, mikor a tető a hatalmas hótömeg súlya alatt leszakadt.


Bányásztragédia

Tragikus félreértést követően vált nyilvánvalóvá, hogy tizenketten vesztették életüket azon tizenhárom bányász közül, akik a föld alatt rekedtek az egyesült államokbeli Nyugat-Virginiában. A szénbányában történt robbanást követően a bányászok oxigéntartalékaiknak köszönhetően még egy ideig életben voltak a kijárattól mintegy két kilométerre, a föld alatt nyolcvan méteres mélységben, de azt nem tudni, mennyi ideig. Negyven órával a robbanás után sikerült az egyetlen túlélőt, a huszonhét éves Randal McCloy-t a felszínre hozni, akit kritikus állapota miatt kórházba szállítottak. A tragédiát az tette még rettenetesebbé, hogy a legrosszabbra felkészült családtagokhoz és rajtuk keresztül a világsajtóhoz – eddig tisztázatlan körülmények között – olyan információ jutott el, miszerint tizenketten életben vannak a bányászok közül, majd három órával később kiderült, a hír téves volt.


Sport

Géresi Márton
A Matthäus-éra mérlege

Szilveszter óta nincs kapitánya a magyar válogatottnak. Lothar Matthäus jövője egyelőre meglehetősen bizonytalan, ugyanis már fölmerültek a lehetséges utódok, például a szerb Vladimir Petrovics és az angol John Gregory neve is. A döntés nem születhet meg egyhamar, ugyanis kedden megszűnt a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége.


Gazsó József
A kapitány megkért, lőjek gólokat

A megfiatalított magyar női kézilabda-válogatott úgy indult el a decemberi oroszországi világbajnokságra, hogy egy hatodik hely már szép eredménynek fog számítani. Bronzérem lett belőle. A csapat egyik legjobbjával, Görbicz Anitával beszélgettünk.


Szabadidő

Mód Júlia
A Karancs és a Medves vidéke

Salgótarján városa szinte karnyújtásra van a szlovák határ felé elterülő Karancs és Medves vidékétől. Hazánk e két középhegye – bár a túrázók körében is alig ismert –, Budapesthez való közelsége miatt akár hétvégi, akár többnapos programként is remek kikapcsolódást kínál az idelátogatóknak. A kis távolságok miatt kisgyermekes családok is bátran nekivághatnak az erdőknek; egynapos túra keretében könnyűszerrel bejárhatják a csúcsokat-völgyeket. A hegyeken egymást érik az évszázadok viharait átélt várromok. A Medves hegység egyik legszebb bazaltcsúcsán, 625 méter magasságban áll Salgó vára, melynek helyreállított falairól gyönyörű a kilátás a környező bércekre. 


Programajánló
Tovább a cikkhez >>>

Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok... na jó, ezt hagyjuk, a többit már mindenki kívülről fújja. Nézzük inkább, mit sütött ki erre a hétre! Egyébként élőben a Magyar ATV-n látható Laci bácsi minden hétköznap 12.05-kor, vasárnaponként 13.05-kor. 


Színes

slaza
Itt a Csöpi vasgolyócsalád


DUMA PLÁZA

Ma kezdődik életed hátralevő része. 


Karácsonyi könnyű fogás

A berlini rendőrség a 2005-ös év legkönnyebb letartóztatását produkálta saját karácsonyi partiján. Egy tolvajt épp akkor csíptek fülön, mikor a kabátzsebekben turkált egy söröző ruhatárában. A szövetségi bűnüldöző szervek szerint a pórul járt zsebtolvaj nem tudta, hogy a serfőzdében mulatozók a rendőrség emberei. A 45 éves albán férfi igencsak meglepődött, amikor harmincöt civilruhás tiszttel találta magát szemben, így nem is tanúsított ellenállást. Később az is kiderült, hogy hamisított útlevele van, és egyéb bűncselekmények miatt is körözik. (AFP)


2005 legtöbb bakit tartalmazó filmje

A tavaly bemutatott filmek közül a Star Wars – A sithek bosszúja című filmben volt a legtöbb baki – olvasható ki a MovieMistakes gyűjtéséből. Az összesítés szerint a bemutató óta 142 baklövést fedeztek fel a filmben. A második helyezett ettől jócskán elmaradt: a Világok harcában "mindössze" 110 filmes bakit találtak. A hibák listája nincs lezárva. A bakik számát befolyásolja, hogy mikor mutatták be az adott filmet, illetve mennyien látták. A top 10-es listán ugyanis szinte csak közönségfilmek találhatók, és az első három helyezettet az év első felében mutatták be. () 


Joób Viktória
Bőkezű bankautomata

Észak-Franciaország egyik városában a karácsonyi bevásárlási láz a vártnál hamarabb kitört, ugyanis az egyik nagylelk? bankautomata 20-as címlet? euró helyett 50 eurós bankjegyeket adott ki a lehívó bankkártya-tulajdonosoknak. A váratlan jótékonykodásnak azonban hamar – pontosan két óra elteltével – véget vetett az automatát üzemeltető bank. Mint kiderült, emberi mulasztás okozta a meglepő jelenséget, ugyanis a gép feltöltésekor 50 eurósokat helyeztek a 20 eurós bankjegyek számára kijelölt fakkba.


Mi van a képen?

3. Na jó! Elviszem ezt a kockásat, de csak azért, mert a piros a kedvencem


No comment


Slaza-Göndi
Szegénységi bizonyítvány
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

Csizmadia Ervin
Azok a boldog 90-es évek

Néhány hónapnyi távolságban a 2006. évi választásoktól talán nem érdektelen, ha elgondolkodunk azon, hogy vajon van-e valamiféle kirajzolódó iránya a jelenlegi politikának. Nem pusztán az a kérdés, hogy melyik politikai tábor győz jövőre, hanem mindenekelőtt az, hogy bárki győzzön is, milyen új iránya lehet a politikai és gazdasági folyamatoknak. Talán abból érdemes kiindulnunk, hogy egyre inkább úgy látszik: az 1989– 1990-es rendszerváltás számos vívmánya teljesítette "küldetését", a továbbiakban új elvi alapok és gyakorlati kompromisszumok kialakítása szükséges. A politikában mindig szükség van "szent tehenekre", s valamennyiünk számára ilyen volt (s nagy részben a továbbiakban is ilyen marad) a rendszerváltás. Ekkor jöttek létre azok a jogi-intézményes keretek, amelyek az átmenet első korszakának legfőbb elemei voltak, és jó volt, hogy ez így volt.


Az ő országuk