Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Népszerű a vallás a tévékben

Jelentősen megemelkedett a vallásos témájú tévéműsorok száma az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedhez képest - adta hírül az AP hírügynökség egy közelmúltban megjelent tanulmányra hivatkozva.

Az ABC, a CBS és az NBC csatornák esti hírműsorai 303 alkalommal foglalkoztak vallásos témájú hírrel az elmúlt tizenkét hónap során, szemben egy szintén tizenkét hónapos időszak 121 hasonló témájú tudósításával 1993-ban - állítja a Media Research Center nevű, hírelemzéssel foglalkozó amerikai cég. A reggeli hírműsorokban is megnőtt a hasonló témájú tudósítások száma (1993-ban 197, míg 2003-ban 331), akárcsak a hírmagazinokban és a vasárnap reggeli beszélgető show-kban. „Azt gondolom, jelentős mértékű emelkedésről van szó, de nem merném állítani, hogy ez a tendencia tartós lesz” - nyilatkozta Tim Graham, a felmérés vezetője. Az emelkedés részben Mel Gibson filmjének, a Passiónak köszönhető, valamint II. János Pál pápa uralkodása 25. évfordulójának, továbbá a katolikus egyházon belüli szexuális visszaéléseknek, az alabamai állami bíróság épületéből eltávolított, a Tízparancsolatot ábrázoló emlékmű körül kialakult vitának, valamint a „meleg” szolgálatok körüli ellentmondásos helyzetnek - állítja a jelentés.
Az NBC News vezetői észrevették, hogy a közvélemény egyre nagyobb érdeklődéssel figyeli a vallásos témájú műsorokat - mondta Bill Wheatley, az NBC News alelnöke. „Ez a megnőtt figyelem azonban nemcsak a Passiónak köszönhető, hiszen a tévénézők egyre többet szeretnének megtudni az iszlámról is a szeptember 11-ei terrortámadás és az iraki háború következtében” - tette hozzá.
Ennek ellenére a három jelentős televíziós csatorna közül egy sem alkalmaz - soha nem is alkalmazott - vallásügyi tudósítót teljes időben. „Gyakran vagyunk késésben a jelentősebb vallási témájú vagy vallási vonatkozású hírekkel kapcsolatban - állítja Paul Slavin, az ABC elnökhelyettese. 
- De mindenképpen szeretnénk hangsúlyozni, hogy ez egy fontos terület a hírcsatorna számára.” Peter Jennings, az ABC munkatársa különös figyelmet fordít a témára, és a csatorna hatalmas lépésre szánta el magát, amikor a hétfői főműsoridőben közvetítette Jennings háromórás összeállítását Jézus Krisztusról, és annak tanítványáról, Pálról.
A Passió sikere, valamint a pészah, illetve a húsvét ünnepeit kísérő szabadnapok miatt elsöprő mennyiségű vallásos tárgyú műsort sugároztak az amerikai tévécsatornák. Jennings műsorán túl a Dateline NBC levetítette a Jézus utolsó napjai című filmet, amelyet azóta egyszer már meg is ismételt. Továbbá a CBS bemutatta a televízióra adaptált, négy éve készült Jézus-filmet. Az ABC lejátszott egy filmet Júdásról, és 1973 óta immár huszonnegyedszer, levetítette az 1956-ban készült Tízparancsolatot.