Vissza a tartalomjegyzékhez


Űrvakáció 2005

Minden valószínűség szerint egy amerikai üzletember, Gregory Olsen lesz az a következő személy, aki harmadikként látogatást tehet az űrben, a Nemzetközi Űrállomáson 2005. áprilisában - jelentette be a férfi utazását szervező Űrkalandok nevű kft. Az Orosz Szövetségi Űrhivatallal is együttműködő társaság állítása szerint Olsen 20 millió dollárt fizetett azért, hogy egy orosz Szojuz rakétával eljuthasson az űrállomásra, és ott eltölthessen egy hetet. 
Olsen előtt már két civil személy járt az űrben: 2001-ben az amerikai Dennis Tito, 2002-ben pedig a dél-afrikai Mark Shuttleworth. 

Az utazásokat szervező társaság és az orosz űrhivatal között egy olyan szerződés van életben, amelynek keretei között a szerződő felek abban egyeztek meg, hogy 2007-ig az Űrkalandok Kft. négy utazást fog szervezni a Nemzetközi Űrállomásra. Az ötvennyolc éves Olsen idén áprilisban kezdi meg a vakációra való felkészülést a Star Cityben található Jurij Gagarin Űrhajós Kiképző Központban. 
„Őszintén remélem, hogy az űrállomáson tett látogatásom arra fogja ösztönözni a fiatal generációt, hogy merjenek nagy dolgokról álmodni; s hogy a tanulás, a kemény munka és az álmok elérésének vágya jelentse Amerika csodáját” - nyilatkozta Olsen. A New York-i születésű Olsen a New Jersey-i székhelyű, infravörös kamerákat gyártó Sensors Unlimited nevű részvénytársaság vezérigazgatója. 2000-ben 70 millió dollárért eladta vállalatát, majd 2002-ben 7 millióért visszavásárolta, nagy profitra téve ezzel szert. 
Tanácsadó testületének tagjai közé tartozik Buzz Aldrin, az Apollo 11 egykori űrhajósa, és más egykori amerikai asztronauták is segítik munkáját. Külföldön szerzett tapasztalatait az űrállomáson kívánja hasznosítani. „Dr. Olsen nem csupán a fiatalokat kívánja arra ösztönözni, hogy a tudománynak szenteljék életüket, hanem számos tudományos és műszaki projekt beindítását is tervezi utazása alatt” - nyilatkozta Eric Anderson, az Űrkalandok Kft. elnök-vezérigazgatója. Az amerikaiak nem csupán turisztikai céllal utazhatnak az űrállomásra. Lehetőséget biztosítanak számukra komoly tudományos és kutatási küldetésekben való részvételre is. (AFP - Meleg Viktória)