Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga József
Carmelo Anthony nyerte a vetélkedést

A Denver a Sacramento elleni győzelmével biztosította a helyét az észak-amerikai profi kosárlabdaliga rájátszásában. Az arizonai társaság teljesítménye már csak azért is elismerésre méltó, mivel kilenc év kihagyás után szerepelhetnek újra az utószezonban az „Aranyrögök”. A tavalyi szezonban az egyik leggyengébb teljesítményt nyújtó alakulat látványos előtöréséért rengeteget tett a zseniális újonc, Carmelo Anthony. 


Anthony: „Látod LeBron pajtás, nekem sikerült!” Fotó: Reuters

A Syracuse középiskola egykori támadója a tavalyi játékosbörzén harmadik helyen kelt el, ám ezt akkor háttérbe szorította az az egyébként jogos felhajtás, amely az első helyen elkelt clevelandi újoncot, LeBron Jamest kísérte.
Carmelo barátunk nem vette zokon a dolgot, hanem csendben aláírta hároméves szerződését a Denverhez, és elkezdte a felkészülést első NBA-s szezonjára.
Az elmúlt évek sikertelenségét feledtetni kívánó klubvezetés egy ütőképes gárda kialakítását tűzte ki célul, és a fiatal játékosnak ebben fontos szerepet szántak. Jeff Bzdelik vezetőedző kezében formálódni kezdett a csapat, és Anthony is hamar felhívta játékával magára a figyelmet. Idővel James és Anthony között - akik egyébként remek cimborái egymásnak - kialakult egy nemes vetélkedés, és a szakemberek is rádöbbentek, hogy korai volt kikiáltani LeBront az év felfedezésének. Bár a clevelandire nem lehetett panasz, mivel pazar teljesítményt produkált, de Carmelo is mérkőzésről mérkőzésre bizonyította tehetségét. A Cleveland-Denver meccseket az arizonaiak nyerték, de mindketten tudták, hogy mestervizsgájuk a rájátszásba kerülés kivívása lesz. Tették is a dolgukat becsülettel, LeBron a New Jersey, Carmelo a Seattle ellen hintett karriercsúcsnak számító negyvenegy pontot, és mérkőzésenként szerzett pontjaik átlaga is elérte a huszonegyet. A Cleveland Cavaliers azonban elfáradt az alapszakasz végére, és James remeklése ellenére is álom maradt a rájátszásba kerülés. Anthony sérülten vállalta a játékot az Indiana elleni sorsdöntő összecsapáson. Jól tette, mivel harminchat ponttal és tizenegy lepattanóval vette ki részét együttese győzelméből. 
Az Év Újonca cím átadása még ugyan hátra van, de a cím elnyerésére Carmelo Anthonynak már jelentősen megnőttek az esélyei. A rájátszás első körében a nyugati konferencia élén végzett Minnesota legénysége vár a Nuggetsre. A papírforma felborítása esetén pedig már senki sem kérdőjelezhetné meg Anthony elsőségének jogosságát.