Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
A világbajnokcsapat érkezik

Tizennyolc év után ismét Magyarország-Brazília mérkőzést rendeznek a Puskás Ferenc Stadionban. Az ötszörös világbajnok selecao április 28-án barátságos találkozón kíván javítani az eddigi mérkőzések rájuk nézve cseppet sem hízelgő mérlegén. 


Íme a brazilok. Rivaldo már biztosan nem jön, Ronaldo játéka egyelőre még kérdéses Fotó: Reuters

Az első találkozó éppen ötven esztendeje, a svájci világbajnokság negyeddöntőjében került megrendezésre. Hatvanezer néző előtt lejátszott mérkőzésen nyert az „Aranycsapat”. A remek napot kifogó Kocsis Sándor két, valamint Hidegkuti Nándor és Lantos Mihály egy-egy találatára csak Djalma Santos és Julinho gólja érkezett válaszként. A következő összecsapásra a hatvanhatos angliai vb-n került sor. Az ötvenegyezer-háromszáz néző legnagyobb megdöbbenésére a címvédőként érkező dél-amerikaiak máig emlegetett mérkőzésen kaptak leckét a szenzációs egyéni teljesítményeket felvonultató magyar csapattól. A 3-1-es diadal főszereplői, a gólszerzők: Bene Ferenc és a sérülten játszó Mészöly Kálmán, valamint a felejthetetlen Farkas János voltak. Farkas gólját egyébként a tornák történetének legszebb találatai között jegyzik. 
1971. július 22-én barátságos mérkőzésen, a riói Maracana stadionban kilencvenezer néző előtt 0-0-s döntetlenre végeztek a csapatok.
1986. március 16-án ismét barátságos mérkőzés volt. A Népstadion hetvenezer nézője láthatta a világbajnokságra készülő Mezey-legénység álomjátékát. A többségében pályájuk elején járó brazil játékosok ellen Détári, Kovács Kálmán és Esterházy góljaival 3-0-ra nyert a nemzeti tizenegy.
Az eddigi egyetlen vereséget az 1996-os atlantai olimpián szenvedték el a mieink ellen, de a nyári játékokon a két ország közvetlen utánpótlása találkozott. Az 1-3-as mérkőzésen a braziloknál már játszott Roberto Carlos, illetve Ronaldo, aki gólt is szerzett. 
A selecaónak tehát van miért revánsot venni, éppen ezért a világbajnoki cím védői igen erős kerettel érkeznek. Carlos Alberto Parreira, a FIFA-világranglistát vezető dél-amerikai válogatott szövetségi kapitánya megnevezte azt a 22 játékost, akikre a 28-án esedékes mérkőzésen számít. 
Íme a keret: 
Kapusok: Dida (AC Milan), Marcos (Palmeiras) 
Védők: Cafú (AC Milan), Roberto Carlos (Real Madrid), Mancini (AS Roma), Dedé (Borussia Dortmund), Roque Junior (Siena), Edmilson (Olympique Lyon), Juan (Bayer Leverkusen), Lúcio (Bayer Leverkusen), Bordon (VfB Stuttgart) 
Középpályások: Juninho Pernambucano (Olympique Lyon), Felipe (Flamengo), Renato (Santos), Alex (Cruzeiro), Kaká (AC Milan), Zé Roberto (Bayern München), Julio Batista (Sevilla), Edu (Arsenal) 
Csatárok: Ronaldinho (FC Barcelona), Luís Fabiano (Sao Paulo), Adriano (Internazionale) 
Az együttesből egyelőre kimaradt a Real Madrid talán legnagyobb csillaga, Ronaldo, a hét végén az Osasuna elleni bajnokin combizomhúzódást szenvedett. Bár a névsorból kiderül, hogy világklasszisból így sincs hiány. Megnyugtatásul Parreira jelezte, hogy ha Ronaldo időben felépül, akkor természetesen ő is pályára lép ellenünk. A világbajnok válogatott számára az argentinok elleni június 2-ai és a négy nappal később Chilében sorra kerülő világbajnoki selejtező egyik fontos felkészülési állomása lesz a budapesti 90 perc. A magyar válogatott az évtized mérkőzésének kikiáltott összecsapás előtt, március 25-én felvezetésként Japán legjobbjaival mérkőzik Zalaegerszegen. A szövetségi kapitány, Lothar Matthäus is kihirdette keretét: 
Kapusok: Babos Gábor (NAC Breda), Szűcs Lajos (FTC), Végh Zoltán (MTK)
Védők: Gyepes Gábor (FTC), Juhász Roland (MTK), Komlósi Ádám (MTK), Pető Zoltán (Matáv Sopron), Stark Péter (Győri ETO), Kiss György (FTC) 
Középpályások: Kiss Zoltán (DVSC-MegaForce), Böőr Zoltán (DVSC), Bodnár László (Arszenal Kijev), Lőw Zsolt (Energie Cottbus), Lisztes Krisztián (Werder Bremen), Tóth Balázs (Videoton), Molnár Balázs (ZTE), Gera Zoltán (FTC), Lipcsei Péter (FTC), Simek Péter (Újpest), Huszti Szabolcs (Matáv Sopron), Vadócz Krisztián (Honvéd), Farkas Balázs (Újpest), Dvéri Zsolt (Videoton)
Csatárok: Kenesei Krisztián (Gouan), Bajzát Péter (DVSC), Sebők József (ZTE), Szabics Imre (VfB Stuttgart), Torghelle Sándor (MTK), Tóth Mihály (Matáv Sopron)
A brazil találkozó jegyeinek értékesítése már elkezdődött a Puskás Ferenc Stadion pénztáraiban és az Ibusz irodáiban. A belépők ára: 2000 és 10 500 forint között mozog. Az óriási érdeklődésre számot tartó mérkőzést azok is láthatják, akiknek valamilyen oknál fogva nem sikerül jegyhez jutniuk. Az RTL Klub ugyanis közvetíti a mérkőzést.