Vissza a tartalomjegyzékhez

Héder Mónika
Nincs bizalom – nincs pénz

Megállíthatatlan lavinát indított el a KPMH Ingatlanfejlesztési Szövetkezet és a Vertical Invest Ingatlanszövetkezet ellen közel egy éve sikkasztás és tőkebefektetési csalás gyanújával megkezdett rendőrségi nyomozás. A tavalyi ingatlanszövetkezeti botrányok hatására több ismert, évek óta működő ingatlanszövetkezet (Pilis-Invest, Baumag) vált fizetésképtelenné a szövetkezet vagyonának jelentős részét birtokló kisbefektetők bizalmának teljes elvesztése következtében. A szövetkezetek fizetésképtelensége a kisbefektetők számára az általuk befektetett vagyon teljes elvesztését is jelentheti. A Parlament előtti tüntetésre is vállalkozó, brüsszeli botránykeltéssel fenyegetőző emberek most a saját bőrükön tanulják a „kockázatkezelést”.


Baumag-károsultak a Legfőbb Ügyészség előtt. Nem volt garancia Fotó: MTI

A botrányok hatására a szövetkezeti tagok tömegesen akarták megszüntetni a piaci feltételeknél jóval magasabb hozamot ígérő befektetéseiket, melyek kifizetésére a jelentős roham következtében a szövetkezetek nem rendelkeztek megfelelő pénzügyi fedezettel. A szövetkezetek fizetésképtelensége a kisbefektetők számára azonban az általuk befektetett vagyon teljes elvesztését is jelentheti, mivel az ingatlanszövetkezetek nem tartoznak a PSZÁF felügyeleti hatásköre alá, így nincs semmilyen állami garancia a szövetkezeti befektetésekre. Fizetésképtelenség esetén sem az Országos Betétbiztosítási Alap, sem a Befektetővédelmi Alap nem kártalanítja a befektetőket, felszámolás esetén pedig a szövetkezeti tagok a kifizetési sorrend végén állnak. Öt hónappal az első ingatlanszövetkezeti botrány kirobbanása után, tavaly októberben az egyik legpatinásabb hazai ingatlanszövetkezet, a Baumag is lehúzta rolóit a 40 milliárd forint kifizetést váró közel tizennyolcezer kisbefektetője előtt. 
A Baumag-ügy jelenlegi állása szerint úgy tűnik, hogy a kisbefektetők aláírásgyűjtése és az érdekképviseleti szerv megalakítása kevésnek bizonyult. Az elmúlt hónap végén ugyanis a Fővárosi Bíróság elrendelte a Baumag cégcsoporthoz tartozó Baumag Stratégiai Fejlesztő Szövetkezet felszámolását. A kisbefektetők ezért jelenleg csak abban bízhatnak, hogy a felszámolást követően a cég vagyonából nekik is marad valami. Ezzel egy időben az ingatlanszövetkezetek utolsó bástyája is leomlott, március elejétől a Pilis-Invest Ingatlanbefektetési és Hasznosító Szövetkezet is beszüntette kifizetéseit befektetői számára. A garantált hozamra százezreket-milliókat befizetők mintegy 4200 tagja nem kapja meg sem a befizetett pénzét, sem a hozamot.