Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Visszatérő önbizalom

Végre nem a zavar látszik az MSZP-n, kiderült, hogy van koncepciónk a választások megnyerésére - mondta egy szocialista képviselő annak kapcsán, hogy az Index újságírója inkognitóban beszámolt egy szűk körű kampányrendezvényről. Az említett képviselő vidéki fórumainak hangulatából „vette le” ezt a megállapítást. Beszámolója szerint hallgatósága, a párt törzsközönsége támogatta a Fidesszel szembeni harcos fellépést, és eddig pipogyának tartották a nagyobbik kormánypárt reakcióját az ellenzéki támadásokra. Egy MSZP-s elnökségi tag szerint viszont rosszkor jött a nyilvánosság, mivel ezzel oda az „árokbetemető”, a társadalmi konszenzuson munkálkodó, békés MSZP-imidzs. 

Az Index internetes portál munkatársa a párt Csapatjáték nevű kampánystábjának üléséről tudósított inkognitóban. Több felszólaló közül Tóbiás József pártigazgató és Ron Werber kampánytanácsadó beszéde váltott ki ellenzéki kritikát. 
Tóbiás József egyrészt a „bemelegítő részben” retorikai fogásokkal igyekezett megmozgatni a hallgatóságot: „Akarjátok látni a Fidesz győzelmét?” „Neeem.” „Akarjátok látni az MSZP győzelmét?” „Igeeen.” 
Majd folytatta: „Ma nincsenek köztünk egyenlőbbek. Ma csak egyenlők vannak. Ma csak katonák vannak. Ma nem lehet a szobából választást nyerni. Ma csak katonák vannak. Ki kell menni a piacokra, az utcákra, a terekre. A társadalom nincs tisztában, hogy mi zajlik körülötte. Csak az lebeghet előttünk, hogy megtettünk-e mindent, hogy az emberek elmenjenek szavazni. Nekünk innen úgy kell hazamennünk, hogy mindenki számot vet: az elkövetkező két hónapot nem otthon tölti. Mi köszönünk az embereknek először reggel, és mi kívánunk nekik jó éjszakát. Nem a tisztes helytállás, a győzelem a cél.”
A kampányigazgató azt is kijelentette: „Ezen a meccsen fair play díjat nem osztanak. Nem érdekelnek a választási és etikai kódexek, de az ellenfél egyéni szabadságjogait tiszteljük (...), a végén megbeszéljük, hogy mennyi a bírság.” 
A tudósítás szerint Ron Werber azon túl, hogy lefasisztázta a Fideszt, meglepő módon az MSZP-ről is negatív kórképet festett, ahol „a saját fantáziájában mindenki miniszterelnök és pártelnök”. A pártban a négy fal között mindenki hatalmas stratéga, mégis folyamatosan zuhant a párt népszerűsége. Werber azt javasolja, hogy ne olvassanak újságot, „különösen a vezetők ne, mert depressziósak lesznek”. A Fidesz szinte minden területen jobb az MSZP-nél, de az ellenzéki párt győzelme esetén a gyűlölet, a megosztás kerekedne felül. 
Az izraeli tanácsadó két területre összpontosított: az állam és az egyház viszonyára, valamint az abortuszra. „Hogy Kovács Magda a pápa ellen van, az (…) marhaság.” „Magdi nem a pápát sértegette, mivel a Vatikán egy állam, amelynek önálló külpolitikája van, amelyet az Európai Parlament többsége ellenez.” 
Szerinte a Fidesz „egyemberes párt”, a legfőbb kritérium, hogy „ki imádja Viktort, ki hű Viktorhoz”. 
A választás lehetőséget nyújt arra, hogy „ne úgy legyen két nagy párt Magyarországon, hogy van egy szocialista, és van egy fasiszta”. 
A kampány május 15-én kezdődik Budapesten. „Olyan erődemonstráció következik, amelyet ez a párt még nem látott.” „Minden iroda, minden logisztika, az összes MSZP-képviselő a rendelkezésetekre áll.” Ha a miniszterelnök egy megyeszékhelyre látogat, akkor „több száz vagy több ezer aktivistát kell mozgósítani”. 
Az Index cikkét követően Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke a Magyar Távirati Irodának azt mondta: a Fidesz ügyvezető elnöksége úgy ítéli meg, hogy a szocialista párt hadat üzen a nyugodt mérlegelésen alapuló demokratikus választásoknak, a magyar emberek biztonságérzetének. A Fidesz azonban az EP-választásig hátralévő időszakban is arra törekszik, hogy az emberek mindennapi problémáira, a valóság egyre nyomasztóbb kérdéseire hívja fel a figyelmet, és ezekre keressen választ. 
Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője lapunknak kifejtette: a werberi-tóbiási erőszakos stratégia rendkívül aggasztó, mivel úgy tűnik, hogy az ország, a társadalom mesterséges megosztására törekednek. Előre megfontoltan olyan belpolitikai jellegű kérdésekben kívánnak durva konfliktushelyzetet teremteni, mint az abortusz és az egyházak társadalmi szerepe, amely területeket eddig nyugalom és közmegegyezés jellemzett. 
A pénteki rendezvényen résztvevő Kovács László pártelnök a tudósítás megjelenése után az MTI-nek nyilatkozva nem foglalkozott a Tóbiás által emlegetett etikai kérdésekkel, ellenben etikátlannak nevezte az online hírlap eljárását, s „szövegösszefüggéseiből kiragadottnak” minősítette a tudósítást. 
Horn Gyula volt miniszterelnök, az MSZP európai uniós kampányának vezetője elhatárolódott a kampányülésen elhangzottaktól. Mint mondta: „Ez a hangnem és ez a stílus idegen tőlünk. Mi sikeres kampányra és nem háborúra készülünk, de nem hagyjuk szó nélkül ellenfeleink hazugságait és rágalmait sem. De helyükre kell tenni a dolgokat: a kampányértekezleten elhangzottak nem azonosak az MSZP álláspontjával.”