Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Ásó, kapa, nagy harag

Kerti szerszámokkal „felfegyverzett” romák támadtak a rendőrökre Kiskunhalason húsvét hétfő éjjelén. A járőrök az egymással verekedő fiatalok megfékezésére érkeztek ki a helyszínre, azonban kisvártatva távozni kényszerültek, miközben figyelmeztető lövéseket adtak le a levegőbe. Rövid időn belül ez volt a második olyan eset Bács-Kiskun megyében, amikor romák rendőrökre támadtak. 

Kiskunhalas egyik romák lakta részén hétfő éjjel tört ki veszekedés a beitalozott szomszédok között. A nézeteltérés egy „nőügy” miatt pattant ki, és az indulatok megfékezése érdekében a környékbeliek jobbnak látták riasztani a rendőröket. A kiérkező járőröknek azonban alkalmuk sem volt kiszállni a rendőrautóból: egy kisebbfajta tömeg támadt rájuk lapátokkal, ásókkal, kaszával felfegyverkezve. Az autóban jelentős kár keletkezett, miután betörték a szélvédőjét, tetejét pedig az alkalmi „hadi eszközökkel” püfölték. A rendőrök saját testi épségük védelme érdekében menekülni kényszerültek a megrongált járművel, miközben nyolc figyelmeztető lövést adtak le a levegőbe. Később erősítéssel visszatérve, a helyi cigány önkormányzat vezetőjének, illetve a határőröknek a segítségével megfékezték a tömeget, és nyolc személyt előállítottak. Közülük kettőt őrizetbe vettek, egy harmadik személy azonban, aki szintén részt vett a nem mindennapi akcióban, ismeretlen helyen tartózkodik. A három gyanúsított egyébként egy családhoz tartozik: egy ötven év körüli férfi és két fia tűnt ki leginkább a rendőrök elleni támadásban. Információink szerint a két fiatalt nem sokkal az eset előtt a rendőrök ittas vezetésen kapták a városban, ám akkor még elengedték őket, miután megígérték, hogy egyenesen haza mennek, és nem fognak „balhézni”. Egyébként ezt megelőzően mindhárom gyanúsított került már összeütközésbe a törvénnyel, ezért a csoportosan, felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette, illetve a rongálás miatt akár másfél év letöltendő szabadságvesztést is kaphatnak. 
A városban néhány évvel korábban több hasonló eset is történt. Ugyanakkor általános vélemény, hogy a rendőrök és a romák közötti konfliktusok jóval gyakoribbak lennének, ha a cigányvezetők és a hatóságok között nem volna az átlagosnál jobb a kapcsolat. Rendszeres gyakorlat, hogy ha a rendőröket romák lakta területre riasztják, akkor azonnal értesítik a helyi cigány önkormányzat vezetőjét, Rostás Lászlót is, aki a helyszínen általában eredményesen csillapítja a kedélyeket. Rostás, aki egyébként az Országos Cigány Önkormányzat alelnöke is, lapunknak elmondta, jogosnak tartja azt a felvetést, hogy a hasonló esetek alapot adhatnak a romákkal szembeni ellenséges viszony kialakulására. „Ezért mindent megteszünk, hogy a rendőrséggel való kommunikációt javítsuk, valamint igyekszünk a „problémás” családokkal is beszélni, hogy minél kevesebbszer forduljon elő ilyen konfliktus” - mondta a cigányvezető.
Bács-Kiskun megyében legutóbb tavaly augusztusban történt hasonló eset. Akkor Kunszentmiklóson egy ötven-hatvan főből álló roma csoport többek között vasvillákkal, kihegyezett vasrudakkal, valamint parittyákkal támadt rá a rendőrökre. A konfliktus azt követően robbant ki, hogy a romákat nem akarták beengedni a helyi diszkóba. Más vélemények szerint az akciót a romák előre megszervezték, hogy „visszavágjanak” a velük szemben sokszor indokolatlanul keményen fellépő hatóságnak.