Vissza a tartalomjegyzékhez

Szobota Zoltán
Ügynökök altatásban

Móse Kacav izraeli államfő magyarországi látogatása és a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központ felrobbantásával meggyanúsított budapesti arab fogorvos letartóztatása végérvényesen cáfolni látszik azt a sokszor hangoztatott állítást, amely szerint hazánkat semmiféle terrorveszély nem fenyegeti. 


A Móse Kacavot szállító konvoj. A pápalátogatás óta nem foganatosítottak ilyen mértékű biztonsági intézkedéseket Fotó: S. L.

Kedden reggel három arab származású férfit vett őrizetbe a rendőrség, akiket azzal gyanúsítottak, hogy robbantásos merényletet készítettek elő - a rendőrség megfogalmazásában - „egy zsidó múzeum” ellen. A kulcsfigura egy budapesti, palesztin származású fogorvos. A negyvenkét éves dr. Saleh Tayseer magyar diplomával és feleséggel büszkélkedhet, valamint azzal, hogy a Bartók Béla úti Dár al Szalám mecset imámja, egyszersmind a 2003-ban bejegyzett Iszlám Egyház vezetője. Hittestvére és egyben ideológiai konkurense Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség elnöke - amint azt lapunknak elmondta - úgy tudja, hogy a magát emírnek nevező Tayseer a George Habbas-féle marxista terrorszervezet, a Palesztina Felszabadításának Népi Frontja aktivistája volt, és állítólag a nemzetközi terrorlistán is szerepel a neve. A figyelemre méltó ív, mely a muszlim neveltetéstől a forradalmi kommunizmuson át a vallási fanatizmusig húzódik, Boleket arra a felismerésre ösztönzi, hogy az imám fokozatosan tolódott a szélsőséges gondolatok felé. 
A hosszú ideig szaúd-arábiai és francia arabok pénzéből is ténykedő orvos szándékairól márciusban, a madridi terrortámadás előtt szerzett tudomást a Nemzetbiztonsági Hivatal, az első információk szerint külföldi titkosszolgálatok segítségével. Petőfi Attila alezredes, a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság helyettes vezetője viszont cáfolta ezt az értesülést a sajtó nyilvánosságának. Tayseer két szír barátját próbálta rávenni, hogy szerezzék be a Holocaust Dokumentációs Központ levegőbe röpítéséhez szükséges robbanóanyagot, és hajtsák végre tervét. A kommandósok belvárosi rendelőjében lepték meg és állították elő az imámot terrorfenyegetés előkészítésének alapos gyanúja miatt, majd másnap indítvány érkezett az ügyészséghez, hogy előzetes letartóztatásba helyeznék. Ez idő alatt egyszerre öt helyen foganatosítottak házkutatást bizonyítékok után kutatva, és a rendőrség beszámolója szerint olyan, többnyire arab nyelvű írásos dokumentumokat sikerült begyűjteni, melyek a fogorvos elleni gyanút látszanak alátámasztani. 
„Dr. Saleh Tayseert elhurcolták a rendőrök a Bartók Béla 29-ből. Szombaton minden testvérünket várjuk az imaházba (15.00) közös imádkozásra” - olvasható az Iszlám Egyház honlapján. 


Dr. Saleh Tayseer Fotó:

Érdekes momentum, hogy a HVG-nek tavaly nyáron interjút adó magyarországi iszlám vezető egyetértett az al-Kaida céljaival, bár annak eszközeit elítélte. Ezt követően csoportja nyitottságát hangsúlyozta és leszögezte, hogy közösségük önfenntartó, egyetlen iszlám országból sem kapnak anyagi támogatást. 
A forró nyom, amin a rendőrség el tudott indulni, annak a két szír férfinek a vallomása, akiket a fogorvos megpróbált bevonni tervének végrehajtásába. Az információk ellenőrzése a Nemzetbiztonsági Hivatallal karöltve indult meg és végül a keddi letartóztatásokban csúcsosodott ki. Tóth András, politikai államtitkár elmondása szerint a NBH az első perctől kezdve kiemelkedően fontosnak tekintette az ügyet, és mintegy tíz nappal a nyomozás megkezdése után egyértelművé vált: kiszámíthatatlan következményekkel járó terrorakció előkészítése volt folyamatban. A palesztin származású férfi egyelőre hallgat, de ha beigazolódik a rendőrség feltevése, akkor akár tízéves börtönbüntetés is várhat rá. 
Az érintett karhatalmi szervek természetesen nem engednek összefüggést sejteni az izraeli államfő budapesti látogatása és a rendőrségi akció között, mondván a véletlen hozta így. A Teve utcai székházban rendezett keddi sajtótájékoztatón legalább ötször elhangzott kijelentésre az összecsődült újságírók egy emberként nevettek fel, így a másnapi tévéinterjúkban a rendőrség képviselője már megpendítette, hogy a két esemény között húzódó oksági folyamat nem elképzelhetetlen. A kormány szóvivője a nemzetbiztonsági kabinet ülése után pedig arra terelte a figyelmet, hogy az izraeli államfő látogatása miatt „nem volt helye kockáztatásnak”. Az Izraeli Haarec című lap mindenesetre címlapon hozta, hogy három arab terroristát tartóztatott le a magyar rendőrség, akik Budapesten akarták megölni az izraeli államfőt. 
Móse Kacav mindenesetre bizalmát fejezte ki a magyar rendvédelmi és biztonsági feladatokat ellátó szervek munkája iránt. Tény, hogy nem mindennapi biztonsági intézkedések mellett zajlottak az államfő találkozói: autóját testőrök hada kísérte, a háztetőkön mesterlövészek figyeltek, mindenfelé rendőri kordonok emelkedtek és a levegőből helikopter pásztázta az útvonalat. 
Bolek Zoltán nem ért egyet Demszky Gáborral, Salgó Lászlóval, Pál Tiborral és mindazokkal, akik a történtek ellenére Magyarország érintetlenségét hangoztatják a terrorveszély vonatkozásában. Szerinte kétféle iszlámhívő él ma Magyarországon: a békés, többnyire magyar ajkú és beilleszkedett külföldi származású muszlimok, és a szélsőséges eszméket valló, terrorcselekményekre hajlamos, főleg arab származású hívők. A magyar szárny elnöke úgy tudja, a Bartók Béla úti mecset látogatóit is megosztja a radikalizálódás kérdése, és tapasztalatai szerint túlfűtött szövegekkel a „magyarokat is meg lehet hülyíteni”, hiszen tud olyan muszlim honfitársainkról, akik az afganisztáni hadjárat idején ki akartak utazni a tálib testvérek mellett harcolni. „Tény, hogy sok magyar azért lett muszlim, mert úgy gondolja, hogy az iszlám egy antiszemita vallás, és mivel politikai formációkban nem találták meg számításaikat, úgy gondolták, hogy majd az iszlámban meglelik az ideológiai támasztékot” - állítja Bolek, hozzátéve, hogy ez súlyos tévedés, mert az iszlám a béke vallása. Ezért is volt felháborodva, amikor az előző ciklus idején olyan híreket kapott a Bartók Béla úti mecsetből, hogy az imám Hitlerrel és Sztálinnal említette egy lapon Orbán Viktor miniszterelnököt és uszított a magyarság ellen. 
Úgy tudja, hogy a szír pénzmosók is a Bartók Béla úti mecsetbe járnak imádkozni, és az ottani arabok szoros kapcsolatot ápolnak azokkal a cseh állampolgárságú arab, militáns hittestvéreikkel, akiknek nemrég hamis útleveleket adott el egy cseh bűnszövetkezet. Sőt, az egyik zsidó gimnázium igazgatójának megkéseléséért bebörtönzött Abdul Basír is hozzájuk tartozik, aki mostanság azzal tölti idejét, hogy az iszlámról tart előadásokat Budapest-szerte plakátokon hirdetve rendezvényeit. Bolek meggyőződése, hogy az alapigazságok után egyre szélsőségesebb tanokat hallhatnak a kurzusra látogatók, és aggódik, hogy a csatlakozás után rövidesen Franciaország, Anglia, vagy éppen Spanyolország szintjére juthatunk, ahol a rendőrség állítólag már nem tudja követni a radikális iszlám csoportok mozgolódásait. Elmondása szerint hiába figyelmeztette a szóba jövő összes szervet az egyre növekvő veszélyre, nem vették komolyan észrevételeit.