Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga József
Broadway Mark, az elnyűhetetlen

Az észak-amerikai profi jégkorong liga idei kiírásában, Mark Messier a New York Rangers kapitánya, jubileumi huszonötödik szezonjára készül. A legendás támadót már csak a huszonhat idényt teljesítő Gordie Howe előzi meg az örökranglistán. Az elnyűhetetlen Mess, ha így folytatja, akár meg is döntheti a Detroit Red Wings egykori sztárjának vonatkozó csúcsát.


Mark Messier, a „ Jégmezők Lovagja” Fotó: Reuters

A pályája elején, szülőföldjén a kanadai Edmonton Oilers gárdájában, a valaha élt legnagyobb jégkorongozójával, Wayne Gretzkyvel közösen, sokat tettek azért, hogy a nyolcvanas években az addig eredménytelen Oilers ötször is elnyerte a sportág híres trófeáját, a Stanley-kupát. Dinamikus, erőtől duzzadó játéka elnyerte Neil Smithnek, a New York Rangers akkori elnökének tetszését, aki elhatározta: csapatát Edmonton-játékosokkal erősíti meg. Első lépésként Messiert sikerült a gárdába csábítania. 
Gretzky egykori bajtársa Stanley-kupát ígért a szurkolóknak. Három év múlva a manhattani társaság Mess hatékony közreműködésének köszönhetően ötvennégy év szünet után, 1994-ben, ismét elnyerte a hőn áhított ezüstneműt. Miután folyamatosan érkeztek az Oilers egykori játékosai, 1996-ban ismét összeállt a legendás Gretzky- Messier duó, akkor úgy tűnt, hogy a Rangers évekig megállíthatatlan lesz. Egy évvel később, azonban egy ostoba, máig vitatott döntés miatt elvesztették a kapitányt.
A világvárosban óriási népszerűségnek örvendő „Broadway” Mark azért kényszerült távozni, mert a New York Knicks kosárcsapata meg akarta tartani Patrick Ewinget, a klub centerét, és ez rengeteg pénzbe került. A mindkét egyesületet működtető pénzügyi csoport az ehhez szükséges összeget úgy kívánta kigazdálkodni, hogy Messier-nek egy hírnevéhez méltatlan szerződést kínált. A veterán támadó, ezek után érthető módon a Vancouverhez szerződött. A következő három évben feledhető teljesítményt nyújtva vergődött a Canucks soraiban. A Rangers is szárnyaszegetten bénázott Messier nélkül. 
2000 nyarán, miután már Gretzky is visszavonult a játéktól, és a csapat egyre gyengébben muzsikált, a szurkolók hatalmas ovációja mellett, a „Csodálatos Kapitány”-ként aposztrofált Messier, visszaigazolt a gárdához. A 94-es bajnokcsapat legendás vezérétől a sikerek visszatérését várták a Madison Square Gardenben. 
A következő szezonokban, azonban a várt sikerek elkerülték a csapatot. A rossz játék miatt még jég is majdnem beszakadt alattuk. A játékosállományban nem lehetett keresni a problémát, mivel évről évre megasztárok érkeztek az egyesülethez. A klub történetének legjobb centerének választott Messier ennek ellenére is szorgalmasan tette a dolgát évek során. Az élő legenda mára már 1844 pontot ütött össze, ennél többet a liga történetében ez ideig csak két játékosnak, a már említett Gretzkynek (2857 pont) és Gordie Howe-nak (1850 pont) sikerült, ami tovább növeli a teljesítmény értékét. 
Győzni akarása és tudása a sportág karizmatikus személyévé emelte. Belegondolni is rossz, mi lett volna, ha elfogadja annak az edzőnek a véleményét, aki az első tehetségkutatóján eltanácsolta a jégkorongozástól. Nos, a jó öreg Mark immáron hatszoros bajnokként rendesen rácáfolt a „szakemberre”, és idén akár győzelemre vezetheti a Manhattan méltán híres „Parkőr” gárdáját, amely évek óta lemaradt a rájátszásról. A nyár folyamán történt erősítések után, a drukkerek joggal remélik, hogy ez a szezon végre áttörést hoz a megasztárokkal teletűzdelt csapat számára.