Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VII. évfolyam, 33. szám, 2003. augusztus 15

Belpolitika

Hazafi Zsolt
Feszültségnövelő csökkentés


Munkatársunktól
A rendőrség kettős mércéje

Kétség nélkül előre megkomponált akció volt a budapesti Hit Parkban július 27-én okozott botrány. Ez derül ki az elmúlt hetekben lapunk birtokába került információkból.


Munkatársunktól
Templomra semmi sem drága?

Befejeződtek a főváros legnagyobb templomának, a pesti Szent István-bazilikának a felújítási munkálatai. Szebb, mint új korában - hangzott el a hétfői sajtótájékoztatón. A húsz évig tartó helyreállítás összesen négymilliárd forintba került, a munkálatok költségeit és a templom állagmegőrzésének további kiadásait egyaránt az állam állja.


Sebestyén István
Maffia vagy terrorpénzek?

A Kulcsár-ügy egyes vonatkozásai az amerikai Szövetségi Nyomozóhivatal (FBI) érdeklődését is felkelthetik - véli Gorka Sebestyén nemzetbiztonsági szakértő. Az ominózus „szál” az a két arab üzletember, akik a K&H Equitisnél eltűnt tizenhárommilliárd forintból hatmilliárdot felvettek az Inter-Európa Bankon keresztül.


Életmód

Tóth Zsuzsanna
A Lancôme-ház története

Armand Petitjean egy tönk szélére jutott gyümölcspálinka-készítő család sarjaként látta meg a napvilágot 1884-ben. Testvéreivel együtt nem törődött bele a nélkülözésekbe, ezért kivándoroltak Dél-Amerikába. Santiagóban létrehoztak egy kereskedőtársaságot, amely hamar felfutott, és rövid időn belül a város tehetős polgárai közé emelte a Petitjean fivéreket. A világháború híre felkavarta Armandot, és sietősen otthagyva a jól működő családi vállalkozást, beállt harcolni a nagy francia honért. S lám, milyen kicsi a világ: katonakörökben már hallottak Petitjean dél-amerikai üzletéről. 


Fókusz

Földvári Katalin
Gyújtogatók nyara

A medvék jeget nyalogatnak a madridi állatkertben, a gyerekek Európa-szerte fagylaltot követelnek ebéd helyett, a lepkék egy helyett háromszor szaporodnak, Németországból a kakukkok korábban vándorolnak el, erdők lángolnak és idős emberek kerülnek kórházba. A nyár heves, és a kasza is egyenes: az idei hőség újfajta terrorizmus képét is elénk vetíti: olajat önteni a tűzre. A lángoló európai hegyoldalakon ugyanis többnyire emberi kéz nyomán gyulladt tűz, hol bosszúból, hol bomlott elmék szórakoztatására - az eredmény tucatnyi halott, fedél nélkül maradt emberek és többmilliárdos kár. Talán csak a fridzsider- és légkondicionáló-gyártók tudtak hasznot húzni az idei hosszú, forró nyárból. Az erdőtüzeknek három fajtája létezik: a felszíni tűz a leggyakoribb, amely az erdő aljnövényzetét égeti fel, lassan kúszik előre, és általában nem terjed magasabbra. A talajtüzet rendszerint villámlás okozza, és az erdő alsóbb rétegeit égeti fel. A lombtüzet a szél továbbítja, és gyorsan terjed egyik fáról a másikra. Az erdőtüzeket rendszerint vastag füstfelhő jelzi, ami kilométereken keresztül beteríti a környéket. Éppen ilyennel találkoztak azok, akik a hegyi autópályákon tartottak idén nyáron az olasz és a francia Riviéra felé, de szinte minden európai nyaralóhelyen jutott hasonló élmény a cseppet sem ezért érkező nyaralóknak. A tűzoltók szinte egész nyáron dolgoztak, de több országban bevetették a katonaságot is. Portugáliában például visszarendelték a békefenntartókat Boszniából és Kelet-Timorból a kiterjedt erdőtüzek oltásához.


Szlazsánszky Ferenc, Tihanyi Péter
A kegyelmi időszak véget ért
– mondja Stumpf István politológus, az Orbán-kormány kancelláriaminisztere


Gazdaság

Hetek-összeállítás
Hiány hiány hátán

A nyári forróságban a magyar kormány és a gazdasági élet szereplőinek a lassú gazdasági növekedés mellett újabb gondokkal kell megküzdenie, mégpedig a folyó fizetési mérleg óriási hiányával. 


Danka Ildikó
Kóla kontra kóla

Óriási sikerrel robbant be a török piacra az ideologikus buborékosok legújabb sztárja, a Cola Turka. Az új márkanevet viselő üdítőital megjelenése pezsdítően hatott az elmúlt hónapokban amúgy is jelentősen felerősödött nemzeti és vallási érzelmekre. Az iraki háború során Washington és Ankara közt hűvössé vált viszony jól előkészítette az iszlám kólák ötletének törökországi adaptálását.


Akaró Ágnes
Az AIDS csapdájában

A Világbank legújabb jelentése szerint az AIDS-járvány sokkal komolyabb hosszú távú veszélyekkel fenyegeti a nemzetgazdaságokat, mint azt korábban feltételezték. A leginkább a fiatal felnőtt korosztályt gyilkoló kór hosszú távon aláássa a gazdasági fejlődés alapjait - írja a tanulmány. Dél-Afrika rövidesen gazdasági összeomlással néz szembe, ha nem veszi fel nagyobb erővel a harcot az AIDS ellen.


Major Nóra
Lesz-e gyógyszer a bajra?

Ha az elkövetkező hetekben sikerül megállapodni a hazai gyógyszergyártókkal és -forgalmazókkal, az idén nem kell már a gyógyszeráremelésektől tartani - jelentette ki Medgyessy Péter a héten tartott szakmai érdekegyeztető tanácskozáson. A miniszterelnök, a napokban kibontakozott általános felháborodás hatására, személyesen fogadta Csehák Judit egészségügyi minisztert, illetve a hazai gyógyszergyártók és -nagykereskedők képviselőit. 


Kardos Anikó
Kánikulai hangulat a Budapesti Tőzsdén

Jól teljesítettek Európában az olajtársaságok, miután a nyersolaj ára a múlt heti bagdadi robbantás hírére közel öt hónapja nem tapasztalt magasságokba emelkedett. Szépen erősödtek a héten a biztosítók is. 


Háttér

Erdei Judith
A magyar vendég is jó vendég

Visszatérnek a régi szép idők, már ami az idegenforgalmat jellemezte a rendszerváltásig, amikor elsősorban saját hazánkat fedeztük fel az év minden szakában. Persze ez akkor sem egészen így zajlott, mert akik magasra jutottak a párt ranglétráján, az olasz Riviérán sütkérezve mosolyogtak a kommunizmus szimbólumának számító munkásosztályon, amelynek szépreményű tagjai Trabanttal vagy Wartburggal pöfögtek le a mi kis tengerünkre, ahol jóízűen ették a sült kolbászt a pecsétes, kockás abroszról. A kultúrsokk, ami a kilencvenes évek elején úgy megrázta a magyarokat, hogy csak az addig kuriózumnak számító nyugati világ volt a célpont, mára lecsendesedett, s úgy tűnik rájöttünk: Magyarország nagyon szép, és a miénk! Ez kitűnik a KSH legfrissebb adataiból is, miszerint a külföldi turisták száma ugyan csökken, de a magyar látogatóké nő. 


Szakértő-e a kormány? I.

Péntek esti klub. Műsorvezető: Debreczeni József, vendégei: Katona Tamás, Lakner Zoltán és Balázsi Tibor. Téma: miniszterelnöki beszéd


Szakértő-e a kormány? II.

Hétfő esti Újságíróklub Dési János műsorvezetővel, Avar János, Bolgár György és Mészáros Tamás vendégekkel. 


Hit és értékek

Morvay Péter
A kezdet és a vég összeér

Utolérheti-e Akhilleusz a teknősbékát? - tette fel a kétezer-ötszáz éve élt görög filozófus, Zénón a kérdést. Szerinte a válasz az, hogy nem, mivel az előnnyel induló lomha állat minden pillanatban előtte lesz a nyomában loholó hősnek. Természetesen sem Zénón, sem azóta más nem látott békésen lépdelő teknőc nyomában reménytelenül sprintelő hosszútávfutót, ám az ősi filozófiai paradoxon megoldására csak most jutottak el a tudósok. Ezt állítják legalábbis azok a fizikusok, akik Einsteinéhez hasonló jelentőségűnek tartják Peter Lynds most publikált új elméletét az időről. Lynds szerint az idő nem osztható fel egymást követő képkockákra, így Zénón paradoxona téves feltételezésekből indul ki. Az idő természetéről és irányáról folyó vita egyidős a civilizáció történetével.


Interjú

Hajdú Sándor
A Fradi-tábor Békéscsabára ment

Szombat délután egy óra, rekkenő hőség a békéscsabai vasútállomás környékén. A bágyadt taxisofőrök nyitott ajtóval bóbiskolnak. Sehol egy utas, a rádióban Zorán énekli: száz évig élünk, vagy még tovább. A már-már pusztai idillt hirtelen kerékcsikorgás zaja töri szét. Öt rendőrautó kanyarodik az épület elé, és a hirtelen kivágódó ajtókon át harminc rendőr szállja meg rohamléptekkel az épületet. A peronra, a váróba, a restihez, mindenhova jut belőlük. Az egyik padon hajléktalan szunyókál, a dinamikus mozgásra felriad:  - Mi a fene, tán filmet forgatnak? - Dehogy - felel neki a társa - csak jön a Fradi-vonat.


Külpolitika

Merényletek óránként

Újabb öngyilkos merényletek akasztják meg a közel-keleti békefolyamatot. Kedden reggel alig egy órán belül két öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Izraelben, egy-egy ember halálát, és összesen tizenhárom személy sebesülését okozva. Izraeliek és palesztinok egymást vádolják a tűzszüneti megállapodás be nem tartásával - írja a Haarec izraeli lap.


Hetek-összeállítás
A sivatag foglyai

A még fogva tartott tizennégy európai túszért algériai elrablóik fejenként 4,6 millió eurót követelnek váltságdíjként - állítja egybehangzóan több sajtóforrás. A legutóbbi információk szerint a foglyokat már Mali területén őrzik. A sivatagi túszdráma számos részletét homály fedi.


Vagyim Arisztov
Putyin Malajziában építené újra Bajkonurt

Áttörésként értékelte a sajtó az orosz elnök látogatását Malajziába - abba az országba, amelyet az oroszok többsége meglehetősen jelentéktelennek tartott, mindeddig. Tény, hogy ez nem Kína, India, Japán vagy Indonézia, mégis, Putyin vizitje ebbe a kis államba valóban egy új kezdetet fémjelezhet: Oroszország helyzetének erősödését mind Ázsiában, mind az egész világon.


Márer György, New York
Fegyverkezési verseny halkan, csendben

Kevés nyilvánosságot kapott az Egyesült Államok Hadászati Főparancsnokságának a napokban tartott értekezlete, amelyen a Bush-kormánynak az atomfegyverek új nemzedékével kapcsolatos terveit vitatták meg. A védelmi minisztérium eltökélt szándéka, hogy tűz ellen tüzet vessen be, így olyan, viszonylag kis méretű atomfegyverek kifejlesztését tervezi, amelyek egy részének hatóereje csupán a töredéke lenne a Hirosimában ledobott atombombának, más részük viszont annak többszörösével rendelkezne, és képes lenne behatolni a kőzetekbe, illetve a vasbetonba, erődítményeket változtatva ezáltal radioaktív porrá. 


Publicisztika

Siposhegyi Péter
Fesztiválország

Apám és öreg barátai sok érdekeset meséltek nekem valamikor régen, a mesétlen kádári mesék idején. Sok érdekeset, csak akkor még nem tudtam értékelni. Apám és öreg barátai elmesélték, hogy 1944 őszén is megkezdődött Budapesten a báli szezon. A ruhák ugyanolyanok voltak, mint máskor, a zene is ugyanúgy szólt. Amikor épp nem volt bál, akkor a kávéházak voltak tele, a bárokban ellenséges italt és barátságos nőt lehetett kapni, mindenki sietett, ki tudja, meddig élvezheti még az életét. Ekkor született egy dal, melynek refrénje szállóige maradt: csak egy nap a világ. 


Riport

Izing Antal
Látod, Árpikám, ezt már elértük

Telki határában vagyok. Olyan szép a táj, hogy még némely mediterránra vett VIP-villaerőd sem tudja elrontani. Nézegetem a magánkórháznál eredő patakocska színtelen, szagtalan és tisztának tetsző vizét. Látom a szomszédos Budajenő szélét. Már az Árpádkorban is lakták. Folytatom lassú sétám a szombat délelőtti csöndben. Elindulok Budajenő felé, a patakparton, folyásirányba. Kitérek a Telki szennyvizet elvileg kitisztító üzemhez. Benézek a kerítésen. Csönd. Bűz sincs. Tovább ballagok folyásirányba, máris Budajenőn vagyok. Jobbomon aranyat érő telkek. Balomon a patak.


Sport

Magyary Ferenc
Döntött az MLSZ a Ferencváros ügyében

A magyar labdarúgás legnagyobb botránya ügyében kiszabott büntetéssel az MLSZ-nek és a Magyar Labdarúgó Ligának sikerült úgy felborzolnia a kedélyeket, hogy a példátlanul enyhe szankciókat éppen a vétkes érzi elviselhetetlenül nehéznek, az pedig kezd enyhén homályosodni, hogy május 30-án történt-e valami az Üllői úton, s ha igen, akkor egyáltalán mi.


Elárulta, hogy lőttek a GP-nek

Bernie Ecclestone-t beugratta egy tréfás kedvű kanadai rádióállomás, amelynek egyik munkatársa telefonon felhívta őt, és a miniszterelnöknek adva ki magát választ követelt a montreali verseny jövőjével kapcsolatos kérdésekre. Ecclestone bedőlt, és elárulta, hogy valóban törölte a Kanadai GP-t.


Hengerelt a Celtic

A Labdarúgó Bajnokok Ligája harmadik selejtező fordulójának első mérkőzését rendezték meg az MTK FC és a skót Celtic Glasgow csapatai között a Puskás Ferenc Stadionban. A képen: Stanislav Varga és Halmai Gábor. A végeredmény 0-4


Színes

Nyugdíjas gyerekrabló

Gyermekrablónak hitték azt a hetvenöt éves koppenhágai férfit, aki merő szórakozottságból más csemetéjét vitte haza, ráadásul másik bölcsődéből. 


DUMA PLÁZA

Az emberek időnként belebotlanak az igazságba, de a legtöbben felpattannak és továbbsietnek, mintha mi sem történt volna. 


Tinikozmetika

Két unokatestvér, a 11 éves Anna Johnson és a 9 éves Heather Stearns vidáman cseverésznek a Seventeen Spá-ban, Texas állam Plano nevezetű, kifejezetten tinédzserek részére fenntartott szépségszalonjában, miközben éppen a sminkjüket készítik. 


Nyakkendő és zöld hályog

A nyakkendőt viselő férfiak sokkal inkább ki vannak téve a fejlődő glaukóma, a potenciálisan vakságot okozó zöld hályog veszélyének. 


A lövészárkok művészete

A háborús idők során a katonák mindig keresték a lehetőségeket, hogy kifejezzék, milyen természetű tapasztalatokban volt részük. Törekvésük csakhamar mozgalommá duzzadt, és már az első világháború után új művészeti irányzat születését tudhatták magukénak. A londoni Freemason’s Hall mostani kiállítását az elmúlt négyszáz év háborús művészetének, a „trench artnak” - a lövészárkok művészetének - szenteli. 


Tollhegy

Kinek érdeke a Balaton lejáratása?

Tizenöt éve élek Keszthelyen, a Balaton partján, és kilenc éven át - egészen a közelmúltig - dolgoztam a helyi lapnál. Újságíróként mondhatni kötelességem volt figyelemmel kísérni a nyári idegenforgalmi szezonok alakulását; minden évben megkérdeztük a szakembereket a romló tendencia okairól, és minden évben megkaptuk ugyanazokat a válaszokat: a víz egyre tisztább, de…


Hévízen hamisan szól a Rigolettó

Múlt heti számukban közöltek egy összeállítást a Balatonról. A tóhoz évek óta visszajáró turistaként sajnos csak megerősíteni tudom a cikkben jelzett aggasztó jelenségeket. Mintha megállt volna az idő valahol tizenöt évvel ezelőtt. A strandok állapota, felszereltsége évek óta változatlan. A felhős időkre pedig - legalábbis a 71-es főút mentén tömegesen elhelyezett plakátokból ítélve - a hagyományos vándorcirkusz mellett az elmúlt hetekben a fonyódi sportcsarnokban megrendezett erotika vásár (élő szado-mazochista bemutatókkal) valamint a vonyarcvashegyi amatőr sztriptíz verseny jelentette a „kulturális kínálatot” a balatoni nyaralók számára. 


Aki legyőzte Hegedűs Lorántot

A Hetek 2003. július 25-ei számában megjelent interjú kapcsán támadt néhány gondolatom, ezt szeretném röviden megosztani Önnel.