Vissza a tartalomjegyzékhez


Fogamzásgátlás és az anya egészsége

„Az anya egészsége a legfontosabb” című cikkük ( Hetek, 2001. május 5.) a fogamzásgátlás különböző módszereit értékelte. Szakmai véleményem szerint a fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatban közölt információk részben idejétmúltak. Amiket a cikk szerzője állított a tablettákról, talán a húsz évvel ezelőtt forgalomban levő készítményekre voltak igazak. 

Hozzáteszem, a célom nem az, hogy mindenképpen kiálljak a tabletták elsődlegessége mellett, csak az, hogy ezek a gyógyszerek megfelelően legyenek értékelve.
A ma forgalomban lévő fogamzásgátlóknak, ha előírásszerűen használják őket, bizonyítottan az elsődleges hatásuk az ovuláció (a petesejt kilökődése) gátlása. A további hatásoknak (nyálkahártya-degeneráció, azaz a beágyazódás gátlása) akkor lesz jelentőségük, ha az ovuláció mégis megtörténik (szedési hiba, elfelejtett tabletta miatt). Ezenkívül olyan alacsony hormontartalomról van szó ezeknél a készítményeknél, amely nem avatkozik be durván a szervezet élettani működéseibe. Természetesen vannak olyan nők, akiknek egészségügyi okok miatt abszolút ellenjavallt a fogamzásgátlók szedése, de a nagy többség éveken keresztül nyugodtan szedheti. A megfelelő tabletta kiválasztásán van a hangsúly. Úgy gondolom, hogy azt a biztonságot, amit a fogamzásgátlóknál leírtak, óvszeres védekezéssel is el lehet érni, csak az alkalmazási hibákból adódóan ennél a módszernél gyakrabban fordul elő nem tervezett terhesség. 
dr. K. A.
(név a szerkesztőségben)


A fenti cikkel kapcsolatban több kérdést és visszajelzést kaptunk, ezért a fogamzásgátlás és az egészség témájára a jövőben még visszatérünk. 
- A szerk.