Vissza a tartalomjegyzékhez


Üdvözülhetnek-e a klónok

Véleményem szerint ebből a cikkből ( Hetek - Hit és értékek rovat, 2001. április 28.) kimaradt egy nagyon fontos tényező. Ha már a természetellenes megfogantatásról s annak következményéről beszélünk az üdvösséget illetően, akkor nem hagyhatjuk ki az erre legjobban megfelelő bibliai példát, az emberek és a természetfeletti lények özönvíz előtti keveredését (lásd Teremtés könyve 6. fejezet). 

Az Isten fiainak, az angyaloknak egy része kívánkozott az emberek leányai után, s azokkal utódokat létrehozó, természetellenes nemi kapcsolatot létesítettek. A vízözön elsődleges oka ez a keveredés volt és az ebből született óriások gonoszsága. Vagyis Isten elpusztította ezt a fajt. Az Énok könyve (bár a mai kánonban nincs benne) részletesen vázolja ezeket az eseményeket. A keveredett fajnak volt szelleme, ennek ellenére Isten az örök pusztulásra ítélte őket, „semmirekellőknek” nevezve azokat. 
Az vitatható, hogy mekkora különbség van „természetellenes” és „természetellenes” között, mindenesetre elgondolkoztató Isten ítélete az akaratán kívül létrejött faj sorsával kapcsolatban. Isten nem akadályozta meg a szabad akaratból létrejött vágyat, viszont megbüntette örökre szólóan az eredményét. 
Póli Pál