Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

A Nikon Hüvelyk Matyija

Minél kisebb, annál vonzóbb. Ez a Nikon legújabb filozófiája újdonsült kamerájával, amely csatlakozni kíván a zsebbarát digitális kamerák táborához. A Canon szuperpici IXUS vonalával folytatott versenyre utalva, a Nikon Coolpix 775-öse a „célozz és lőj” kategóriájú digitális kamerák között a „legkönnyebb” jelzőt követeli most magának. A Coolpix 775-ös súlya körülbelül 184g, ezzel könnyedén maga mögött hagyva a Canon első ránézésre is nehézkesnek tűnő IXUS 300-asát, mely majd 275g-ot nyom.
Még ennél is nagyobb húzás lehet alacsony ára. A júliusban forgalomba kerülő kamera öt cent híján 450 dollárba (130 ezer Ft-ba) kerül majd. Szolid ár ez egy második generációs, 2-megapixeles gépért, melyhez egy újratölthető lítium-ionos akkumulátor és egy töltő is tartozik. Jó hír digitáliskamera-vásárlóknak: ez csak egy a számos nagyszerű lehetőség közül, mely az év hátralévő részében még várható. Így hát: „Légy résen!” (Newsweek)


Eladták Gagarin naplóját 

Több mint 170 ezer dollárért kelt el az első űrutazó naplójaként emlegetett dokumentum New Yorkban. Az írógéppel írt napló állítólag annak a beszélgetésnek az átirata, melyet Gagarin 1961-ben, emlékezetes űrutazása során az irányító központtal folytatott. Az akkor 27 éves fiatalembernek adatott meg a történelemben először, hogy láthatta - és leírhatta -, milyen a Föld a világűrből. Gagarin egy repülőgép tesztelése közben halálos balesetet szenvedett 1968-ban. (Origo)


Forrásban a tápiókatea 

A Taivanból származó nedű mostanában Kaliforniában, New Yorkban és Chicagóban hódít. Alapanyaga kiváló minőségű teafű, színe vibráló, bugyborékol, ráadásul csordultig van ragacsos gyümölcsdarabkákkal, és vastag szívószálon keresztül jut el vállalkozó kedvű fogyasztójához. Eme új italt zöld, illetve fekete teából turmixolják, majd friss, rágós tápiókával ízesítik. Kívánság szerint eperrel, zöld almával és déligyümölcsökkel gazdagítják. Sok helyen egyszerűen csak „boba”-ként ismerik, de van, ahol „bugyborékoló” vagy „gyöngyteaként” rendelik, mindössze 3-4 dollárért. Az utóbbi időben Amerikában elképesztően megnövekedett a teabárok látogatottsága, mondhatni új teakultúra van kialakulóban. „Egyszerűen fantasztikus! Minden barátomat győzködöm, hogy kóstolja meg!” - áradozott Vickie Renataro, az egyik kedves New York-i vevő. A vendéglátósok szerint a tápiókatea forgalomba hozatala valószínűleg egy új irányzatot hoz be a hagyományos teafogyasztásba, melyet főként annak köszönhet, hogy sikerült elérnie az eddig kevésbé érdeklődő fiatalokat. A bárok tulajdonosai igyekeznek hangulatos, kellemes atmoszférát teremteni, ahol tinédzserek és idősebbek egyaránt cseverészhetnek egy csésze különlegesen zamatos tea - legújabban tápióka - kíséretében. (AP)