Vissza a tartalomjegyzékhez

Kovács Tamás
Csillaghullás magyar bravúrral

Két héttel a francia Roland Garros, Európa egyik legnevesebb tenisztornája előtt a héten a mesterszériában a férfiak Hamburgban, míg a hölgyek Rómában mérik össze erejüket.

A férfiaknál a 2,95 millió dollár összdíjazású torna már az első és második fordulóban nem várt csillaghullást hozott. Az első fordulóban távozni kényszerült az első helyen kiemelt, világelső brazil Gustavo Kuerten; a második helyen kiemelt orosz sztár, Marat Safin; továbbá Pete Sampras, akinek ez az év eddig nem sok sikert hozott; valamint Jevgenyij Kafelnyikov és a britek ásza, Tim Henman.
A második fordulóban tovább folytatódott a „protekciósok” kihullása: az amerikai André Agassi a 31 éves Las Vegas-i sztárt, az idei Austral Open férfi győztesét a francia Fabrice Santoro búcsúztatta; rajta kívül kiesett a spanyol Alex Corretja és az ötödik helyen kiemelt svéd Magnus Norman. Miután a csillagok lehulltak, nagy kérdés, hogy ki nyeri a hamburgi tornát, netalán a feltörekvő második vonal, akik között mostanában feltűnően jó formát mutatnak a spanyolok, vagy az elsőből talpon maradt - Barcelona után Rómában is nyertes - Juan Carlos Ferrero, avagy az ausztrálok fiatal sztárja, Lleyton Hewitt.
A hölgyeknél szenzációs meglepetést hozott Kuti Kis Rita, aki szépen helytállt a római, 1,185 millió dolláros összdíjazású női tenisztornán. A világranglista 59. helyén rangsorolt, 22 éves, magyar teniszezőnő az első fordulóban simán verte a horvát Iva Majolit, az 1997-es Roland Garros győztest 6:4, 6:4 arányban. Ezt követően Kuti Kis pályafutása eddigi legnagyobb győzelmét aratta, bravúrosan győzte le - a nézők nem kis meglepetésére - a világranglista 4. helyén álló, idei Australian Open nyertesét, az amerikai Jennifer Capriatit 1:6, 6:2, 7:6 arányban. Kuti Kis Rita menetelésének végül a jugoszláv Jelena Dokic vetett véget a harmadik fordulóban, aki két játszmában, 6:3, 6:3 arányú győzelemmel állította meg őt. A nőknél a legjobb nyolc közé jutott a világelső Martina Hingis és a legutóbbi berlini torna győztese, Mauresmo.