Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga József
Felborulhat-e a papírforma

A konferenciafinálékkal folytatódik az Észak-amerikai Profi Jégkorongliga (NHL) rájátszása. Az előző körből leggyorsabban továbbjutó St. Lous Blues „elsöpörte” az útból riválisát, a Dallas Stars legénységét. A tavalyi szezon alapszakaszának megnyerése után idén is bizonyíthatják, hogy elsőrendű csapatot alkotnak. 

A cseh válogatott, Roman Turek káprázatos védésekkel járult hozzá a továbbjutáshoz, míg a Pronger-MacInnis hátvédsoron rengeteg támadás akadt fenn. Következő ellenfelük a favoritként elkönyvelt Colorado Avalanche. A denveri gárda bajonettharcot vívott a Los Angeles Kings ellen, és csak a hetedik mérkőzésen vívták ki a továbbjutást. Az ebben a szezonban is vezérként helytálló Joe Sakic három kategóriában is (legjobb játékos, legjobban védekező csatár, legsportszerűbb játékos) díjat nyerhet a rájátszás végeztével. 
A Blake-Bourque-tandem teljesítménye nélkül valószínűleg már kiestek volna, de a két veterán rendre a helyén volt a nehéz helyzetekben. Peter Forsberget azonban elveszítette a „Lavina”. A svéd csodacsatár a Kings elleni hetedik találkozón szerzett súlyos sérülést. Bevérzett léppel szállították kórházba a remek támadót. Nélküle nehezebb dolga lesz a Coloradónak és a Hejduk-Tanguay páros vállán nagyobb teher nyugszik majd. Szerencsére a Patrick Royra lehet számítani, mert a győzelmi-rekorder hálóőr továbbra is nagy formában játszik. 
A nyugatiak után nézzük kelet két döntősét. A bajnok New Jersey döntő mérkőzésen nagy küzdelemben biztosította továbbjutását a Toronto ellen. Larry Robinson edző fiai azonban ismét felnőttek a feladathoz, és a kapitány, Scott Stevens vezérletével ismét konferencia döntőben bizonyíthatnak. A Devils kapusát, Martin Brodeut a legjobb kapusnak járó Vezina-trófeára terjesztették elő. Jogos, mivel a Maple Leafs ellen is döntő szerepe volt a siker elérésében. Az ellenfél nem más, mint a Pittsburgh Penguins társulata. A Buffalo elleni ütközet valóban csemegét hozott. A Lemieux-Hasek külön meccs váltakozó eredménnyel zajlott, de végül Super Mario csapata diadalmaskodott a hetedik összecsapáson. 
Hasek idáig ötször érdemelte ki a Vezina-trófeát és ismét jelölt az idei szavazáson. A Pittsburgh már eddig is emlékezetes játékot nyújtott, de a java még most következhet. A címvédő ellen ugyanis ennél is többre lesz szükség. Lemieux eddig is széles vállain vitte előre csapatát, és jelenléte megsokszorozta a társak erejét. Most azonban a csapat egységes teljesítménye hozhatja meg a hőn áhított sikert.