Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Szilárd
Az évszázad mérkőzése

„Elképzelhető, hogy ez lesz minden idők legunalmasabb UEFA-kupa döntője” - nyilatkozta a Liverpool-Alaves mérkőzés előtt a spanyolok egyik játékosa, Jordi Cruyff. Tévedett. A mérkőzés hatalmas csatát hozott, amelyen rekordmennyiségű gól született, láthattunk mindent, ami a futballban van: gólokat, tizenegyest, kiállítást, a drámai csata végül a hosszabbításban egy öngóllal dőlt el.


A Liverpool története harmadik UEFA-kupa győzelmét ünnepli Fotó: Reuters

A Liverpool nagyszerű hetet zárt: szombaton Michael Owen két találatával, illetve Fredrik Ljunberg góljával 2-1-re legyőzte az Arsenalt és megnyerte az angol FA-kupát, szerdán vért izzadva 5-4-re múlta fölül a spanyol bajnokság kilencedik helyén álló Deportivo Alaves csapatát, és így - története során harmadszorra - elhódította az UEFA-kupát is. Ha hozzávetjük, hogy idén az angol Liga-kupa is a Liverpool kezébe került, bátran kijelenthetjük: a vörösök újra régi fényükben tündökölnek. 
„Csapatomat mindig a Liverpool egykori sikeres, nagy gárdájához hasonlítják, a játékosaim azonban most saját történelmet írtak. A halhatatlanságért mérkőztek, hiszen az emberek a kupadöntőkre emlékeznek. Köszönet ezért az Alaves játékosainak is, csodálatosak voltak” - ezt a Liverpool francia edzője, Gerard Houllier nyilatkozta.
A vesztes csapat, az Alaves kivívta a szakértők és a semleges szurkolók szimpátiáját is. Hűen tükrözi ezt a csütörtöki spanyol lap, az AS szalagcíme: „Így veszteni győzelmet jelent!” Az 1921-ben alapított egyesület a teljes ismeretlenségből robbant be az európai labdarúgás élvonalába, korábban az alacsonyabb spanyol osztályokban vitézkedett: az ötvenes évek közepén úgy tűnt, a csapat végleg eltűnik a spanyol futball legfelső osztályából, az 56-os kiesés után az Alaves 43 évig nem szerepelt a legfelsőbb ligában, úgyhogy még a Regionális Ligát (ötödosztályt) is megjárta.
„Ez volt a legszebb UEFA-kupa-döntő, amit valaha láttam!” - vélekedett Lennart Johansson, az UEFA főtitkára. Sokan már az évszázad mérkőzésének tekintik a szerdán lejátszott 5-4-es találkozót.
További fontos hírek a foci nagyvilágából:
Az Olasz Labdarúgó Liga fegyelmi bizottsága azonnali hatállyal felfüggesztette Edgar Davids játékjogát. A Juventus doppingoláson ért holland futballistájának végleges büntetéséről később döntenek. 
Az 1994-es világbajnokság óta vezető Brazília elveszítette első helyét a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) világranglistáján. A dél-amerikai együttest a világ- és Európa-bajnok francia válogatott előzte meg. Magyarország az 53. helyre zuhant vissza.
A bajnok Manchester United legalább egymillió fontot ajánl Sulley Ali Muntariért, a ghánai U20-as labdarúgó-válogatott tizenhat és fél éves sztárjáért. A tinédzser a múlt héten járt az Old Traffordon, s tudása lenyűgözte a világhírű klub illetékeseit.
A Real Madrid nem mond le a Juventus francia válogatott labdarúgójáról, Zinedine Zidane-ról. A Real, amely tavaly nem tudta megvenni a világ- és Európa-bajnok francia játékost, most újra támad - írja a Marca című spanyol napilap.