Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Európa kivár az ítélettel

„Győzelem, de nem diadal” - ezekkel a szavakkal értékeli az olaszországi változásokat Silvio Berlusconi kormányra kerülését kommentáló cikkében a La Libre Belgique című belga lap. A mérsékelten konzervatív lap vélekedése szerint a vasárnapi választásokon született eredmény megfelel az előrejelzéseknek. A második világháború óta 59. olasz kormányfőjelölt választási beszédében az Európai Unióhoz és az Egyesült Államokhoz fűződő viszony erősítését ígérte, valamint a szabadpiaci gazdaság és a demokratikus kormányzás kombinációjának további folytatását. 


Silvio Berlusconi jobboldali kormányfőjelölt hívei között. Sikereket ígér Fotó: Reuters

A többi európai kormánynyal ellentétben Berlin tartózkodással fogadta a vasárnapi olaszországi választás kimenetelét: szemben a brit, francia és spanyol vezetéssel, a német kancellár nem sietett gratulálni Silvio Berlusconi győzelméhez. A Die Welt arról írt, hogy a kancellári hivatalban tiszteletben tartják a demokratikus választás eredményét, ám Gerhard Schröder kancellár csak a beiktatáskor fogja kifejezni jókívánságait az új kormányfőnek. Ezzel szemben Edmund Stoiber bajor tartományi miniszterelnök kedden az elsők között gratulált a Forza Italia vezérének választási győzelméhez, kifejezve abbeli reményét, hogy Berlusconi kormányzása alatt „különösen szoros és bizalommal teli viszony” alakul ki Németország és Olaszország között. 
A Der Standard című liberális bécsi lap úgy véli, Berlusconi választási győzelmével az Európai Unió két problémával került szembe: a kisebbiket Berlusconi szövetségesei jelentik, a másik - a jövendő miniszterelnök összeférhetetlenségi gondjai - azonban az uniót mint értékek közösségét olyan komoly kérdés elé állítja, amelyet csakis tudatosan lehet figyelmen kívül hagyni. A lap rámutat: Olaszország demokráciája és a hatalom ellenőrzésére való képessége bizalmat érdemel mindaddig, amíg az ellenkezője be nem bizonyosodik, ám a gazdaság és a politika közötti szürke övezetben manőverező Berlusconi nem érdemel megelőlegezett bizalmat, és az unió nem fordíthatja el a fejét. Silvio Berlusconinak nem szabad megúsznia, hogy éles választóvonalat húzzon gazdasági érdekei és politikai mandátuma között, hiszen az ellenkezője egyet jelentene az Európai Unió morális csődjével. 


Umberto Bossi, a szélsőjobboldali Északi Liga vezetője. Mekkora szerepet kap Berlusconi mellett? Fotó: Reuters

„A hatalomba való visszatérésével Silvio Berlusconi számára a legnagyobb kihívást választási ígéreteinek megtartása jelenti” - jósolja a brit Financial Times. Emellett Berlusconinak megoldást kell találnia a saját üzleti és politikai érdekei közötti konfliktusra is, és meg kell szabadulnia hatalmas vállalkozásaitól lehetőleg még azelőtt, hogy a Nyolcak csoportja júliusi találkozójának házigazdája szerepében lép fel. 
A Párizsban megjelenő International Herald Tribune (IHT) elemzése úgy véli, Berlusconi győzelme pezsdítő lélektani hatással bírhat a törvényhozási választások előtt álló brit, francia és német jobboldalra. A lap szerint a nyugat-európai konzervatív pártok fellélegezve fogadták Berlusconi szokatlanul békülékeny hangú nyilatkozatait a középbal olasz kormánnyal vívott, meglehetősen durva kampány után (Hetek, 2001. április 28., ), és megkönnyebbüléssel vehették tudomásul az idegenellenes retorikával fellépő Északi Liga gyenge választási szereplését is. Az IHT az olasz helyzetet elemezve arra a következtetésre jutott, hogy az olasz médiamágnás esetében egyszeri, sajátosan olasz jelenségről van szó, ami csak igen korlátozottan alkalmazható a jóval nagyobb stabilitást mutató brit, francia és német politikai kultúrában. 
A The Independent című liberális brit lap megállapítja: igaz ugyan, hogy Berlusconi győzelmével Olaszországban hatalomra kerül a szélsőjobboldali Északi Liga is, a választási eredmények ismeretében azonban Berlusconinak nem kell jelentős szerephez juttatnia a Liga vezetőjét, így az EU-nak nem lesz rá oka, hogy Ausztriához hasonló szankciókkal sújtsa Olaszországot. 
Romano Prodi egykori olasz kormányfő - jelenleg az Európai Bizottság elnöke - kedden gratuláló levelet küldött Silvio Berlusconinak, amelyben gratulált választási győzelméhez, és kifejezte reményét, hogy Olaszország továbbra is bizonyítja elkötelezettségét egy „szervezettebb, prosperálóbb, dinamikusabb és egységesebb Európa” építése iránt. Prodival ellentétben azonban az Európai Bizottság zöldpárti képviselői aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a szélsőséges olasz Északi Liga kormányba kerülése az Európa-ellenes irányvonalat erősíti majd meg az olasz politikában. 
A Jerusalem Post úgy értesült, hogy izraeli diplomáciai körök szerint Berlusconi választási győzelme nem ad okot aggodalomra, hiszen a megválasztott kormányfő „Izrael jó barátja”, aki Németország és Nagy-Britannia mellett az ország legfőbb pártfogójává teheti Olaszországot az EU-ban.