Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ

Nőtt a reálbér

Az év első három hónapjában magasnak mondható, 4,4 százalékos volt a reálbérek növekedése. A KSH adatai szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 93 ezer 600 forint volt. A legjobban fizető ágazat most is a pénzügyi tevékenység volt, ahol 208 ezer 300 forintot tett ki az átlagjövedelem, ezt követte a vegyipar a maga 130 ezer 100 forintjával. A legkevesebbet ebben az időszakban is a szociális ellátásban dolgozók kaptak, átlagban 58 ezer 800 forintot. (KSH)


Felgyorsul a devizaliberalizáció

A forint árfolyamsávjának kiszélesítése szükségessé tette a devizaliberalizáció ütemének felgyorsítását, így a tervek szerint a kormány már májusban meghozza a jelenlegi korlátozásokat feloldó rendeletet. Ennek eredményeképpen júniustól a magyar állampolgárok is korlátozás nélkül vásárolhatnak valutát, és lehetőségük lesz arra, hogy bármely külföldi bankban folyószámlát nyissanak. Megszűnik a valutakiviteli engedély intézménye is, néhány fennmaradó kisebb korlátozást pedig az új devizatörvény töröl majd el, várhatóan január elsejével. (MTI)


Rekordot döntött a TNT

Több mint 50 százalékkal növelte tavaly a forgalmát a TNT Express Worldwide Hungary Kft., és ezzel 4,2 milliárd forintra tornázta fel a bevételét. Ifj. Járosi Márton, a cég vezérigazgatója elmondta, hogy ügyfélkörük elsősorban multinacionális feldolgozóipari cégekből kerül ki, de jelen vannak informatikai és telekommunikációs vállalatok is, sőt tavaly már megjelentek kisebb vállalatok is. A szállításra specializálódott cég nemcsak dokumentumokat, hanem ipari alkatrészeket, kisméretű termékeket is elvállal légi és közúti fuvarozásra. A Magyarországon (a TPG-csoport tagjaként) működő TNT tavalyi munkájával elnyerte a csoport kiválósági díját. (Hetek)