Vissza a tartalomjegyzékhez

Csaba Zsolt
Kiszűrhetőek a számítógépes vírusok

A számítógépes vírusok száma minden képzeletet felülmúlóan nőtt az elmúlt években. A MessageLabs vírusfelügyelő cég 2001-ben eddig 185 ezer új vírust fedezett fel, többet mint az egész tavalyi évben. A vírussal fertőzött e-mailek száma is megnőtt az idén. Míg 2000-ben átlagosan minden ezerötszázadik levél volt fertőzött, addig idén minden ezredik levélben rejtőzik egy vírus - állítja a MessageLabs. A legtöbb országban eddig még nincs törvény az „elkövetők” megbüntetésére, cikkünk is csak segítséget kíván nyújtani ahhoz, hogyan fedezzük fel a vírusos leveleket, és mit tegyünk abban az esetben, ha ilyen módon „megtiszteltek” bennünket.


I love you - olvasható a csábos üzenet. Tízmilliárd dollárjukba került az olvasóknak Fotó: Reuters

Manapság leggyakrabban az elektronikus leveleken keresztül terjednek a vírusok. Ilyen a májusban felbukkant Homepage nevű féreg is, amely megjelenése után már az első héten harmincnál több országba eljutott, és több százezer gépet fertőzött meg. A Newsweek című hetilap írásában felhívja a figyelmet arra, hogy a Homepage-et Visual Basic programozási nyelven írták, ezért a levélhez csatolt fájl kiterjesztése VBS. A vírus egy olyan levélben érkezik, amelyben ez áll: „Feltétlenül meg kell nézned ezt az oldalt! Meglátod nagyszerű lesz!” Ha a naiv felhasználó ezek után elindítja a csatolt fájlt, akkor azonnal aktivizálódik a vírus. A féreg egy pornó weboldalt nyit meg, és a vírus a gép címjegyzékében található összes címre elküldi magát. 
A Homepage gyorsabban terjed, mint a tavalyi év legádázabb vírusa, a Love, és rohamosabban, mint a februárban fellépő idei év eddig legnagyobb számban előforduló vírusa, az Anna Kournikova. A Homepage nem túlságosan ártalmas, legalábbis a gépekre nézve, képes azonban a levelezőrendszereket túltelíteni, és így leállítja az e-mail szervereket. Ez más vírusokhoz hasonlóan, kihasználja a Microsoft levelező programjában levő több védelmi rést. A MessageLab szerint ez a vírus is Hollandiából indult, ahonnan a Kournikova is, amely azzal akarta rávenni az embereket a csatolt fájl megnyitására, hogy egy híres teniszezőnőről mutat egy képet. A kép helyett azonban egy vírus aktiválódott a gépen.
A Homepage az elődeihez hasonlóan működik, meglehetősen egyszerű vírus, így kellő odafigyeléssel könnyű kiszűrni. Gyors terjedéséből azonban az látszik, hogy nem sokat tanulnak a számítógép-felhasználók. Nem elég elővigyázatosak, és minden ismeretlen levelet és csatolt fájlt megnyitnak - állítja a Sophos antivíruscég vezetője. Ha egy levél tartalma furcsa vagy érthetetlen, akkor nem szabad megnyitni az ilyen levelekhez csatolt fájlokat, hanem érdemes azonnal törölni a levelet. A vírusok kiszűréséhez fontos tudni, hogy a vírus akkor aktivizálódik, ha megnyitjuk a csatolt fájlt (a levél elolvasásakor még nem lép akcióba). Figyelni kell az e-mailek kiterjesztését is: ha VBS, akkor felettébb gyanús. A gépen levő vírusfelismerő programot pedig lehetőség szerint gyakran frissítsük. 
A „féregírók” sokszor az emberek kíváncsiságára és erkölcstelen vágyaikra építenek. Ezt mutatja az eddig felsorolt vírusokon kívül a Meztelen feleség nevű vírus is, amely megpróbálta az embereket elhitetni, hogy a csatolt fájl megnyitásával egy meztelen nőt fognak látni - természetesen helyette egy nagyon veszélyes vírus aktiválódott. Vannak olyan vírusok, melyek gyerekeket céloznak meg. Ilyen a Pokémon-vírus is, amely a Pokémon-weboldal megnézésével akarja csapdába csalni a fiatal internetezőket. A számítástechnika oktatása a vírusok elleni védelem miatt is fontos a gyerekek számára.
A szakértők szerint a vírusok terjedésének, az eddig felsoroltakon kívül, még további okai is vannak: sokan leveleznek, többnyire ugyanazokat a programokat használják (Windows és Outlook), és manapság nagyon könnyű vírust írni. Az utóbbi azért is egyszerű, mivel léteznek olyan programok, amelyek vírusírásra valók. A Homepage- és Kournikova-vírus is ilyen programmal készült. A McAfee-antivírusprogramot gyártó cég európai vezetője szerint a rendszergazdák is sokat tehetnek (tehetnének) a helyzet javítása érdekében, például bizonyos csatolt fájlok kiszűrésével - írja a Newsweek. 
Sokan úgy gondolják, hogy jobb eszközök kellenek a vírusok ellen. Például azok a törvényhozók is, akik vissza akarják szorítani a kiberbűnözést. Készülőben van egy kibertérre vonatkozó törvénytervezet, amelyet 43 nemzet támogat. Több nem európai ország is részt vesz a tervezet kidolgozásában azzal a céllal, hogy ők is bevezessék saját országukban - adta közre a Financial Times. A kibertérre vonatkozó nemzetközi szabályok felállításával lehetővé teszik, hogy felléphessenek a visszaélések ellen, amelyeket nem tudnak egyes országok külön-külön megoldani. Például vannak országok, ahol nincsenek a kibertérre vonatkozó törvények. Ilyen például a Fülöp-szigetek is, ahol a hatóságok nem tudtak a múlt évben a Lovevírus készítője ellen vádat emelni, pedig a vírus mintegy 10 milliárd dollár kárt okozott világszerte.