Vissza a tartalomjegyzékhez


Spektrum Tv-ajánló

Az internet-sztori 

Az internet valamikor, nem is olyan régen, takarékossági megfontolásokból született. Az USA védelmi minisztériumában összekötötték a számítógépeket azért, hogy gyorsabb legyen az információáramlás. Ebből fejlődött ki a mai, az egész világra kiterjedő megamédium. Az internet nagy szerepet játszott és játszik a földrajzi és időkorlátok megszüntetésében. A filmből megismerhetjük az internet történetét, a hatalmas szerkezetektől kezdve a világhálóig. Megtudhatjuk, hogy kiknek a fejéből pattant ki egykor az ötlet. Eközben bepillanthatunk a Pentagon csarnokaiba, s olyan helyekre is, amelyekről nem is gondolnánk, hogy már oda is bevezették az internetet.
Bemutató: május 19-én, szombaton 0:05.
Ismétlés: május 20-tól vasárnaponként 8:00, és május 23-ától szerdánként 11:00.


Minden matematika 

Csak első pillantásra furcsa, hogy vannak emberek, akik világunkat számokkal fejezik ki, legyen szó a kozmosz kezdetéről vagy végéről, az atomon belüli, felfoghatatlanul kis méretekben végbemenő változásokról, vagy a világmindenség szédítő méreteiről. És mindezt érzékletes képekké varázsolják az interaktív megoldások segítségével. Ők a matematikusok: Michael Barnsley, Roger Penrose és John Polkinghorne.
Bemutató: május 14-én, hétfőn 0:00
Ismétlés: május 16-án, szerdán 20:00 és május 20-án, vasárnap 18:50.


A csillagok világa

A világmindenség kutatása közben derül ki, hogy minél többet tudunk meg az égbolt titkaiból, annál bonyolultabbá és felfoghatatlanabbá válik az egész. Az elmúlt évtizedekben olyan új, különös fogalmakkal ismerkedtünk meg, mint az antianyag, a fekete lyuk, a szupernóvák, vagy éppen a görbült tér. Nehezen érthető jelenségeket és fogalmakat tesz világossá és érthetővé a filmsorozat: csillagászok, kutatók, planétavadászok magyarázzák el azt, amit már tudni lehet a csillagok világáról, a világmindenség születéséről és életéről, a feltételezett Nagy Bummról, és az esetleges véget jelentő Nagy Reccsről.
Bemutató: május 24-én 16:25.