Vissza a tartalomjegyzékhez


Turisták veszélyben

Már 2001-ben is sok ezer halálos áldozatot követelt a tüdőbaj. Az elmúlt esztendőben világszerte mintegy 8 millió ember betegedett meg TBC-ben, és 3,5 millióan hunytak el a veszélyes fertőző kórban. A külföldre készülődő üzletemberek, turisták jó, ha már előre tájékozódnak a célország egészségügyi helyzetéről, a rizikófaktorokról, az esetleges védőoltások szükségességéről. A tuberkolózis napjainkban az ázsiai kontinenst sújtja a leginkább. A berlini Robert Koch Institut becslése szerint a világ legnépesebb demokráciájában, Indiában közel 2 millióan szenvednek tüdőbajban. (Véletlen egybeesés, hogy évente éppen ennyi turista keresi fel Dél-Ázsia gigantikus államát…)

Tombol a TBC a Kínai Népköztársaságban is: a statisztikák 1,4 millió fertőzöttről szólnak, de félő, hogy a valós kvóta lényegesen magasabb. Mivel az elmúlt esztendőkben Kína gazdasági életében egyre nagyobb szerepet játszik az idegenforgalom, aggasztó, hogy az évi bő 60 millió külföldi vendég közül is sokan fertőzötten térnek vissza hazájukba. A 200 millió lakosú Indonéziába 2001-ben is várhatóan mintegy 4,5 millió turista érkezik. A romantikus szigetvilág orvosai 600 ezer tüdőbajost kezelnek, de a soknyelvűség és az analfabéták magas aránya megnehezíti a preventív tájékoztatást.
Csupán felsorolásszerűen még néhány állam (zárójelben a regisztrált TBC-sek számával), ahol különösen nagy az utazókat fenyegető fertőzési rizikó: Banglades (310 ezer), Pakisztán (270 ezer), Nigéria (260 ezer), Fülöp-Szigetek (220 ezer), Dél-Afrika (170 ezer), Etiópia (160 ezer). Brazíliától Vietnamig és Tanzániától Kongóig még seregnyi országban tartanak nyilván 100 ezernél több tüdőbeteget. Európában Oroszországban a legkritikusabb a helyzet: sok tízezren belehaltak már a TBC-be, a fertőzöttek kvótáját 160 ezerre becsülik.
Magyarországon tavaly 4000 új tuberkolózisos megbetegedést regisztráltak.
(Mogyorósi Géza, Berlin)