Vissza a tartalomjegyzékhez


Karácsonyi menüajánlat

1. Pácolt halfilé majonézes burgonyával vagy vajas pirítóssal
2. Ardenneki ünnepi leves
3. Borjúérmék roston sült paradicsommal
4. Csirkemellfilé pácolt szarvassal és szőlővel töltve, sáfrányos rizzsel
5. Banánfalatkák narancsos szirupban

Pácolt halfilé majonézes burgonyával vagy vajas pirítóssal
1 kg tengeri halfilé (lazac, fogas, pisztráng, ton, makréla, kinek-kinek ízlése szerint)
0,25 l száraz fehérbor
0,3 l 10 százalékos ételcet
0,25 kg sárgarépa (szeletelt)
0,25 kg vöröshagyma (szeletelt)
1-2 ág friss kakukkfű
2 szem babérlevél
2 db citrom
só, bors

Az összetevőket a hal, a só és a bors kivételével 20 percig forraljuk. A halszeleteket sózzuk, borsozzuk, ezután tűzálló tálban a páclével leöntve 8-10 percre (közepes hőfokú) sütőbe tesszük. A páclében hagyjuk kihűlni. Hűtőszekrényben jól lehűtve, majonézes burgonyával vagy vajas pirítóssal fogyaszthatjuk.


Ardenneki ünnepi leves
40 dkg pulykamellfilé
6 db endívia
2 db közepes burgonya
1 csokor metélőhagyma
15 dkg vaj
1 liter tej és víz 1:1 arányban 
keverve
0,3 l tejszín
őrölt fehér bors, só

A megtisztított zöldségeket vágjuk metéltre, és forrósított vajban forgassuk át. Dobjuk rá az egészen vékony csíkokra vágott pulykát és a finomra vágott metélőhagymát, valamint a fűszereket. Engedjük fel a tejjel, és lassú tűzön főzzük kb. 30 percig. Adjuk hozzá a tejszínt, és forrón tálaljuk. Az endíviát csíkokra vágás előtt vágjuk ketté, és a keserű belső szívét vegyük ki.


Borjúérmék roston sült paradicsommal
80 dkg borjú színhús
30 dkg liba- vagy kacsamáj
30 dkg csiperke
1 köteg petrezselyem
10 db szép, nagy paradicsom
bazsalikom, bors, só, olaj, zsírpapír

A felszeletelt borjút forró zsiradékban elősütjük. A megmaradt levébe beletesszük a kockákra vágott libamájat és gombát, valamint a finomra vágott petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk. Nagy lángon gyorsan átforgatjuk. Zsírpapírból nagy szívformát vágunk ki. Egyik felére helyezzük a borjúszeletet, rá a ragut. Összehajtjuk a szívet, és minden oldalán kicsit aláhajtjuk. Forró sütőben 5-10 percig sütjük, addig elkészíthetjük hozzá a köretet. 
A paradicsomokat félbevágva, vágási felülettel felfelé forró, de nagyon kevés zsiradékban (serpenyőben) elkezdjük sütni. Megszórjuk bazsalikommal és csipet sóval. 2-3 perc után megfordítjuk, lefedve kb. ugyanennyi ideig sütjük. Mindig frissen, forrón tálaljuk.


Csirkemellfilé pácolt szarvassal és szőlővel töltve, sáfrányos rizzsel
1,2 kg csirkemellfilé
2 cs. pácolt-füstölt szarvascomb (szeletelt)
2 nagy fürt olasz szőlő
0,3 kg tisztított, szeletelt mandula
0,7 kg rizs
só, bors, sáfrány, olaj, liszt
1 cs. friss petrezselyem
2 dl tokaji aszú

A csirkemelleket vékonyra nyújtjuk (klopfoljuk), sózzuk. A mandulát előzőleg kevés olajon lepirítjuk. A csirkemellek egyik felére halmozzuk a szarvasszeleteket, rá a mandulát, majd a szőlőszemeket. A melleket ezután összehajtjuk, lisztbe forgatjuk, forró zsiradékon elősütjük mindkét oldalát, majd tokaji aszúval és egy kevés vízzel felengedve fedő alatt kb. 5 percig pároljuk. Köretként sáfránynyal ízesített párolt rizst ajánlunk.


Banánfalatkák narancsos szirupban
6 egész banán (lehetőleg kemény)
3 lédús narancs
1 db citrom
4 evőkanál méz
3-4 mentalevél

A narancs és citrom levét amennyire lehet, kicsavarjuk, teflon edényben feltesszük főni. Beletesszük az apróra vágott mentaleveleket, és ha felforrt, a mézet. Ebbe a forró mártásba keverjük a banándarabokat, és ebben is hagyjuk kihűlni. 1-2 órás hűtés után tejszínhabbal, piskótával fogyaszthatjuk. 

 

Az ételek 6 személyre szólnak. Jó étvágyat, és egyben Kellemes Ünnepeket kíván a Budai Skálában működő Turmix Café üzletvezetője, Szentkirályi Pál és konyhafőnöke, Kósel Gyula.