A Portugál Napok keretében több budapesti étteremben is jellegzetes portugál ételekkel
ismerkedhettek meg a vendégek. Az alábbi menüsor a Vista Étterem ajánlata, ahol vasárnapig
tart a portugál gasztronómiai hét. (Vista Étterem: 1061 Budapest, Paulay Ede u. 7.
tel.: 268-0888)
„Caldo verde”
(Zöld leves)
2 liter víz
700 gramm krumpli
300 gramm karalábé zöldje
2 hagyma
6 kanál olívaolaj, só
Rakjuk fel forrni a vizet a sóval, amikor forrni kezd, helyezzük bele a meghámozott
krumplit, amikor megfőtt, törjük pürévé a főzőlével együtt. Rakjuk fel újból a
tűzre, és amikor újból forrni kezd, helyezzük bele a finom csíkokra szelt karalábé
zöldjét és hagymát, valamint az olívaolaja felét. Hagyjuk főni. Melegen tálaljuk
kis agyagtálkákban, a maradék olívaolajjal megöntözve.
„Arroz de pato á moda de Bragia”
(Bragiai rizses kacsa)
35 dekagramm rizs
1 darab közepes méretű kacsa sütve
és felcsíkozva (tépkedve)
ananászkarikák
bacon szalonna (kis szeletekre vágva)
1 fej vöröshagyma
A rizst főzzük meg hagymával, majd öntsünk hozzá olívaolajat és hagyjuk állni.
Adjunk hozzá vizet és egy keveset abból a szószból, ami a sült kacsáról maradt. A
rizst nem szabad nagyon kiszárítani. Egy tűzálló tálba rétegenként rakjuk le:
rizs, kacsa, rizs, kacsa, majd fedjük be bacon szeletekkel, végül a tetejére ananászt
tegyünk. 15-20 percig süssük.
„Arroz doce”
(Édesrizs)
1 bögre jó minőségű rizs
3 citrom héja (csak a sárga része)
csipet só
1 liter tej
225 gramm fehér cukor
5 tojássárgája
2 evőkanál vaj
fahéj
Forrásban lévő vízhez adjuk hozzá a citromhéjat, a rizst és egy csipetnyi sót.
Hagyjuk megfőni. Lassacskán adjuk hozzá a tejet gyakori kevergetéssel. Adjuk hozzá a
cukrot óvatosan, keverjük össze és vegyük ki a citromhéjakat. Amikor a cukor
elolvad, vegyük kisebb lángra, és hagyjuk kicsit kihűlni. Verjük fel a tojássárgákat
és adjuk hozzá a rizshez, majd rakjuk vissza a tűzre vigyázva arra, hogy ne forrjon
fel! Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a vajat, és jól keverjük össze. Kis tálakba
adagolva fahéjjal díszítsük.
„Feijo ada”
(Babos egytálétel)
20 dekagramm főzőkolbász
3 vajbab konzerv
2 nagy sárgarépa
700 gramm sertésoldalas
2 evőkanál vaj
1 fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
1 csomó petrezselyem zöldje
1 babérlevél
só, fehér bors
csipet szegfűszeg
rizs a körethez
2 evőkanál vajban és egy kis olívaolajban pirítsunk meg az apróra vágott hagymát
és a 6 gerezd fokhagymát. Tisztítsuk meg a zsíros részétől az oldalast, és vágjuk
fel kis kockákra. A pirított hagymához rakjuk hozzá az oldalast és a sertéscsülköt.
Megpirítjuk a húst. Adjuk hozzá a kolbászt és a 2 karikára vágott sárgarépát,
majd egy petrezselyem zöldet finomra vágva és egy babérlevelet. Öntsünk hozzá egy
pohár vizet, és adjunk hozzá sót, paprikát és csipet szegfűszeget. Fedjük be, és
hagyjuk főni. Amikor a hús puha, adjuk hozzá a 3 adag konzerv vajbabot, keverjük össze
és hagyjuk tovább főni.
Külön főzzük meg a kolbászt, amit felkarikázva a kész babfőzelékez adunk. A főzeléket
rizzsel szokták felszolgálni.
„Bifes de cebolada”
(Hagymás hús)
1 kilogramm marhacomb
közepes vastagságú szeletekre vágva
5 közepes hagyma
3 gerezd fokhagyma
4 érett paradicsom
1 evőkanál olívaolaj
só
egész bors
100 gramm vaj
petrezselyem zöldje
A hagymát szeljük vékony karikákra, zúzzuk össze a fokhagymát, húzzuk le a
paradicsom héját és vágjuk fel.
Az olívaolajat helyezzük egy serpenyőbe, majd rétegesen helyezzük bele a hagymát,
paradicsomot és a húst. Rétegenként sózzuk meg a húsokat, valamint szórjuk meg
frissen őrölt borssal, helyezzünk a tetejére vajat és petrezselyem zöldet. Az utolsó
réteg húsból, fokhagymából, petrezselyem zöldjéből és vajból álljon. Enyhe tűzön
fedővel jól letakarva - nem szabad megnézni sem - körülbelül 25 percig főzzük.
Főtt vagy sült krumplival szokták tálalni.