Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IV. évfolyam, 17. szám, 2000. április 22

Belpolitika

Hetek-összeállítás
Felrobbantott múlt
Tovább a cikkhez >>>

Elitklub felsővezetőknek
Tovább a cikkhez >>>

Hetek MTI
Rémálom Baranyában

Baranya megyében az elmúlt években több, a korábbiaknál lényegesen brutálisabb, különös kegyetlenséggel elkövetett rablógyilkosság történt. A megyében folyamatosan csökken az ismertté vált bűncselekmények száma, azonban ezek közül egyre több a brutális és hidegvérrel elkövetett bűneset. Tavaly öt felderített fegyveres rablás közül két esetben ugyanis a fegyver el is dördült.


Sebestyén István
Tánc végkimerülésig

A századelőn élt hírhedt amerikai rablópáros, Bonnie és Clyde valószínűleg forogna a sírjában, ha tudná, hogy hét évtizeddel haláluk után kik léptek a nyomdokaikba. A miskolci Fekete László és Novák Tünde ugyanis - akikre a sajtó jóvoltából ragadt a „Bonnie és Clyde” név - nemigen tudtak megfelelni az elődök által felállított mércének: azért raboltak, mert lopni nem tudtak, sőt egy alkalommal még az irataikat is a tett helyszínén hagyták. Csupán a rendőrök és a szerencse érdeme, hogy a minden erkölcsi kontroll nélkül garázdálkodó magyar páros működése alatt legalább embert nem ölt.


Hajdú Sándor
Ki nyert most

A vasárnapi időközi választásokat illetően egy dologban teljes egyetértés mutatkozik a kormánypártok és az ellenzék között: mindkét oldal saját győzelméről beszél. Lapunknak nyilatkozó politológusok ugyanakkor kiemelik: a mostani eredményből semmilyen következtetést nem érdemes levonni a 2002-es választásokkal kapcsolatban.


Ignácz Valéria
Két tűz között a győri MIÉP

„Szakítás a felső vezetéssel?” címmel tudósítás jelent meg a Kisalföld című lap április 12-i számában. Az írás nagy felháborodást keltett miépes körökben, hiszen a győriek az országos szervezet véleményével ellentétes állításokat fogalmaztak meg.


Somorjai László
Feljelentették a feljelentő képviselőt

A fehérgyarmati időközi parlamenti választások kisgazda-győzelmét nem sikerült megakadályoznia a szocialista Szanyi Tibor által kitálalt „konzervbotránynak”, a Szanyi-Torgyán konfliktusban ugyanakkor tovább szélesedett a frontvonal: a kisgazda vezetésű honvédelmi tárca feljelentette Szanyi Tibor vállalkozását.


Hetek-Összeállítás
Tervek: leszerelő ezrek

Hatpárti politikai egyetértés után hamarosan az országgyűlés elé kerülhet a honvédség szervezeti átalakításáról szóló határozat tervezete. Az átalakítás nem érinti a minisztérium és a vezérkar integrációját, mert arról később születik döntés. Az SZDSZ különvéleménye szerint azonban önkéntes hivatásos hadsereg nélkül nem beszélhetünk valódi haderőreformokról.


Életmód

A szabadság fantomja

A magyar tévévilág sokféleképp és többnyire jogosan szapult légterében valahol a latin-amerikai sorozatok és a reklámok közötti kicsiny űrben telepedett meg egy műsor, a Heti hetes. A mára igen értékes reklámhordozó gazdája, az RTL Klub büszkeségévé nőtte ki magát, körülötte jól tapintható kultusz fejlődött, szlogenje szerint még „azok is nézik, akik nem szeretik”. A vonzerő a kormánypártisággal távolról sem vádolható vitriolos humorban keresendő, melyhez témát az előző hét közéleti, de legtöbbször politikai hírei biztosítanak. Ezekből szemezget a műsorvezető, hat vendége pedig vérmérséklete és szókincse szerint kommentálja a hírt: látszatra azonnali rögtönzésekkel.


Kánai András
Modern példabeszédek

Amikor Magyarországon a keresztény irodalom szóba kerül, még a szakavatottak is csak egyes nagyobb irodalmi személyiségek, például Ady Endre istenes verseit tudják példaként felhozni, vagy megemlítik a katolikus költőket - Sík Sándort, Pilinszky Jánost -, esetleg a későbbi korszakában bibliai tematikájú regényeket alkotó Kodolányi Jánost.


Leplezett leleplezők

Köztudott, hogy a média-gépezet számtalanszor fenntartóinak, nem pedig fogyasztóinak érdekében cselekszik. Megbízóinak szempontjaitól függően vagy az egekig magasztalja, vagy pedig mellőzötté teszi alanyát - ez utóbbit legtöbbször az elhallgatás vagy egy összehangolt lejárató kampány segítségével éri el. A jelenség a filmesek számára is hálás téma.


Kárpáti György
Toy Story 2

A Toy Story - Játékháború című első, kizárólag számítógéppel készült mese új dimenziókat nyitott a családi szórakoztatás területén. A lehetőségek korlátlanok voltak, a figurák emberi arcvonásai oly mértékig életszerűre sikerültek, hogy sokan egyenesen a színészet lassú halálát látták Woody, Buzz és társaik megjelenésében. Érthető volt az aggodalom, hiszen a színészeknek kifizetett többmilliós gázsikat lehet ily módon megspórolni, és nem utolsó szempontként a film mindenki számára szórakoztató és élvezhető volt. A Pixar által fémjelzett Toy Storyt animációs filmek sora követte, egytől egyig hatalmas sikereket érve el a közönség körében, ami dollár-százmilliókat jelentett. A Z, a hangya, az Egy bogár élete után pedig megérkezett az úttörő Toy Story folytatása is.


Fókusz

Bánhidi Emese, Marosvásárhely
Miniszterelnökök kirakatban

Ritka, hogy egy fontos államközi találkozón a megfigyelőnek olyan érzése támad, hogy a szívélyes légkörű látogatást igazából a szíve mélyén sem a vendég, sem a vendéglátó nem akarta igazán. A mérsékelt lelkesedés végig jellemzője maradt a bukaresti román- magyar miniszterelnöki tárgyalásoknak, viszont az is nyilvánvaló volt, hogy a találkozót a kétoldalú kapcsolatok nemzetközileg elfogadott szabályai szerint mindenképp meg kellett tartani, mert tavaly az akkori román kormányfő hivatalos látogatást tett Magyarországon, viszont a magyar miniszterelnök csak két nem hivatalos úton járt Romániában. Az európai közvélemény eléggé nyíltan értésére adta mindkét ország vezetésének, hogy elvárja a jó kapcsolatokat, tehát a viszontlátogatást meg kellett ejteni, méghozzá még tavasszal, mielőtt Romániában mindent elborít a választási kampányok sorozata.


Kormos Ferenc
Tart a küzdelem

Színültig telt pohárhoz hasonlított leginkább a Tisza és a Zagyva Szolnoknál. Soha nem látott menynyiségű víztömeg hömpölygött végig az elmúlt napokban a folyómedrekben és az elöntött árterületeken. A szerdai tetőzéskor - ami akár még napokig eltarthat - a folyó vízállása elérte a lélektani határt jelentő 1041 centimétert. A védművek maximális terhelhetősége ugyanis itt fejeződik be. Tovább már nincs rovás, nem is volt soha. Az irdatlan víztömeget már csak homokzsákok tartják vissza a gátak koronáján való átcsapástól.


Gazdaság

APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársunktól
Hullámvasúton a részvénypiacok

A Wall Streeten izgalmas hetet zárt a tőzsde: a meghatározó indexek hullámvasúthoz hasonló mozgása után felfelé kúszott a Dow Jones ipari és a Nasdaq technológiai indexe. A korrigálás azért vált lassúvá, mert az IBM és az Intel eredményei elmaradtak a várttól.


Ruff Gabriella
Eltérő felmérések

Ahány gazdaságelemző cég, annyi eredménye van a cégek gazdasági kilátásait kutató tavaszi felméréseknek: a KSH-Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet indexe szerint töretlen a vállalatok optimizmusa, azaz a száz legnagyobb magyarországi vállalkozás kifejezett bizalmat táplál a jövőt illetően. A GKI Gazdaságkutató Rt. viszont azt hozta ki eredményként, hogy a cégek optimizmusa kissé csökkent, bár a romlás nem jelentős. Felmérésük alapján a lakosság várakozása idei anyagi helyzetét és az ország gazdaságát illetően szintén kissé romlott. Úgy tűnik, a statisztikák manapság igen bizonytalanok…


Egri István
Túlélésre játszik a Matáv

Csak öt százalék alatti piacvesztést tud elviselni a Matáv, ha liberalizálódik a magyarországi távközlési piac - tudatta a cég ügyvezető igazgatója a sajtóval. Szerinte a konkurencia már ugrásra készen áll, hogy magának szerezze meg az úgynevezett kiemelt ügyfeleket az adat-, internet- és kábeltévé-szolgáltatási területen. Fellegi Tamás vezérigazgató-helyettes pedig aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a rövidesen megszülető új hírközlési törvény sok konfliktust fog szülni a liberalizálódó távközlési piacon.


Munkatársunktól
Újabb tőzsdeforma a láthatáron

Világszerte az érték- és az árutőzsdék mellett feltűnnek az energiatőzsdék is. Ez a kereskedési fajta még annyira új, hogy Európában sem alakult ki a végleges formája. Magyarországon 1999 decemberében alakult meg a Regionális Energiatőzsdéért Egyesület, amelynek elnöke Pacsi Zoltán lett, aki korábban a Budapesti Értéktőzsde ügyvezető igazgatója, majd ezt követően az Állami Értékpapír Felügyelet elnöke volt. Céljuk, hogy a liberalizált energiakereskedelem bevezetését követően megnyíljon a lehetőség - egy szűk körben - arra, hogy a különböző energiahordozókkal kereskedhessenek.


Munkatársunktól
Szolid eredmények

A tízezres tömegeket megmozgató tüntetések ellenére viszonylag problémamentesen, és az utca követeléseinek szempontjából semmitmondó nyilatkozatokkal zárult a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank együttes tavaszi ülésszaka a hét elején az amerikai fővárosban.


Márer György, New York
Szomorú péntek, derűs hétfő

Az amerikai tőzsde szomorú időszakának könyvelhetjük el az április 11-től 14-ig terjedő napokat. Nem kellett persze szakértőnek lenni ahhoz, hogy meglássuk, az értékpapírok árai zuhanni fognak. A börze ugyanis az elmúlt két évben olyan mértékben emelkedett, hogy már a laikusok is tudták: jönnie kell a kiigazításnak. „Mindazok az emberek, akik azt hiszik, hogy a Wall Street tartozik nekik pénzzel, rájöttek, hogy tévedtek” - mondta Birinyi László, egy Connecticut állambeli piackutató cég elnök-igazgatója. Majd hozzátette: „A börze bizony nem így működik.”


Munkatársunktól
Unalomig reklám

Ha valaki teljesen ki szeretné kerülni a reklámokat, akkor a média egyetlen részével sem szabadna kapcsolatba lépnie, sőt még az utcára sem igen tehetné ki a lábát. A reklám akarva-akaratlanul mindenkihez elér, mindenkit megérint, a fogyasztónak be kell érnie azzal, hogy bizonyos megjelenési formáit nem engedi be halló- és látókörébe - derül ki a Szonda Ipsos, a GfK Hungária és a Hoffmann Research közvélemény-kutató cégek felméréséből. A Magyar Reklámszövetség felkérésére készített tanulmány a rendszerváltás óta először vizsgálja az emberek reklámokkal kapcsolatos véleményét, a mai magyar társadalom reklámhoz való viszonyát.


Háttér

Kovács Klára
Globalizmus ostrom alatt

„A globalista fináncok a bolygó szegény emberei felett akarnak uralmat gyakorolni. A globalizmus csak feltupírozott változata a régi rendszernek, ahol a Pénz és a Kormány uralkodott” - harsogták az anarchista tüntetők a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank éves közgyűlése alkalmából rendezett tüntetéseken. Az elmúlt félév tüntetéssorozata, a seattle-i, a davosi és a washingtoni demonstrációk rávilágítanak arra, hogy közel van a globalizmusnak egy újabb szakasza, amelyet nemcsak a piaci szereplők irányítanak, hanem szót kérnek az állampolgárok is. A Daily Telegraph értesülése szerint II. János Pál pápa ősszel szeretné összehívni a világ hét nagyhatalmának vezetőjét és Oroszországot, hogy a legszegényebb 41 ország adósságának eltörléséről tárgyaljanak. A globalizmus könnyen zátonyra futhat - állítja a lapunknak nyilatkozó Farkas Péter, a Világgazdasági Kutatóintézet tudományos főmunkatársa.


Csereklyei Márta
Florida, a húsvét félszigete

A tavasz beköszöntét szerte a világon már jóval azelőtt megünnepelték, hogy vallásos tartalommal vegyítve a húsvéttal kapcsolták volna össze. A tavasz szinte valamennyi kultúrában az élet újjászületését és a termékenységet szimbolizálta, ezért terjedt el olyan jelképek használata, mint például a tojás, a bárány, a kiscsirke, a nyuszi vagy a kisbaba.


Laudancsek Katalin
Lego: játssz jól

Pirosak, sárgák, zöldek. Mindenfélét lehet belőle építeni; van egyáltalán olyan gyerek, aki nem ismeri a Legót? A dán építőjáték karrierjét a Kommerszant Gyengi című orosz hetilap húsvéti száma ismertette.


Hit és értékek

Bán Ervin
Baudelaire indexen

Két esemény, két megnyilatkozás, látszólag semmi közük egymáshoz. Időben is távol egyik a másiktól. Mégis: nagyon egyeznek abban, amiben különböznek.


Vagyim Arisztov
Ateisták a halál ellen

„A földbe temetni nem ritkaság, de megőrizni ezer évig - ezt csak a Kommunista Párt tudja megcsinálni, amelyik utána még fel is tudja támasztani.” Ez a kijelentés az Oroszországi Kommunista Párt Központi Bizottságában 1924. január 22-én, Lenin halálának másnapján hangzott el. A temetés napja már ki volt tűzve, de Lenint mégsem temették el. A kommunizmusban és Leninben hívő emberek el akartak búcsúzni a vezetőtől. Ez szolgált indokul a felső vezetés számára, hogy lehetővé tegyék a határidő nélküli búcsúzást. Valójában ez a Kommunista Párt megerősítésére kieszelt tisztán politikai trükk volt. Persze a bolsevikok még nagyobb hatalomra tehettek volna szert, ha sikerült volna - feltámasztani Lenint.


Szabó Ibolya Anna
Húsvéti ereklyék

A húsvét üzenetét a történelem során sokféleképp próbálták megragadni. Egyik sajátos módja ennek a Jézus Krisztus kereszthalálához kapcsolódó tárgyak utáni kutatás, illetve ezek tisztelete volt: így nem csoda, hogy - Kálvin János szavaival - az „eredeti” keresztből legalább egy hajórakománnyi darabot lehetne összegyűjteni, míg Jézus sírjából és a testét átjáró lándzsából is legalább két-két „minden kétséget kizáróan hiteles” változat van forgalomban. Összeállításunk az evangéliumokban valóban szereplő tárgyak sokszor különös utóéletét igyekszik felvázolni.


Interjú

Tihanyi Péter, Hazafi Zsolt
Lassú teher

Egy kiállítás megnyitóján régi ismerősökkel, festőkkel, írókkal találkoztam a minap. Beszélgettünk. Többek között arról, mitől lesz megrázó egy írás, egy kép, egy festmény. Kossuth-díjas festő barátom hirtelen kérdezi tőlem: ugyan mondanék már példaként három írást, amely a XX. század magyar irodalmából a leginkább felkavaró élményt adja. Mondtam. József Attila: Szabad ötletek jegyzéke két ülésben; Hajnóczy Péter: A Halál kilovagol Perzsiából; Tar Sándor: Lassú teher. Egyetértettünk abban, hogy ezek megrendítő, világszínvonalú művek. Abban is, hogy Tar Sándor napjaink egyik legjelentősebb - ha nem a legjelentősebb - magyar írója. „Na de egy III/III-as összekötő, egy besúgó” - mondta a festő. Én akkor csak hebegtem meg habogtam. Megkésett válaszként fogadják el ezt az interjút.


Külpolitika

Eperjesi Ildikó
Nincs mentség a nácizmusra

„Talán az volt a legmegindítóbb a per során, hogy olyan sok zsidó és nem zsidó ember ismerte fel: amíg a frontvonalon álltam, nem csupán az én küzdelmemről volt szó, hanem az igazságért, az emlékekért és a helyes dolgokért folyt a harc” - nyilatkozta Deborah Lipstadt amerikai történésznő a Jerusalem Postnak, még mielőtt az angol legfelsőbb bíróság elmarasztaló ítéletet hozott az őt becsületsértésért beperelő, egyik leghírhedtebb holokauszttagadó történész, David Irving ellen. A történésznő perének fő anyagi támogatója Steven Spielberg amerikai filmrendező volt.


Londoni ugródeszka

„Boldog lennék, ha Tony Blair brit miniszterelnök példáját követve más nyugati államok vezetői is kezet nyújtanának Oroszországnak” - nyilatkozta Vlagyimir Putyin a hét elején tett londoni látogatása során. Putyinnak államfői minőségében ez volt az első nyugati útja. Az orosz lapok egyértelműen sikeresnek ítélték külföldi bemutatkozását: véleményük szerint az orosz politikus londoni vizitje nem egyszerű udvariassági látogatás volt, hanem az első lépés a Nyugat felé vezető hidak kiépítéséhez.


Hechs László, Jeruzsálem
Viszonzatlan gesztus

Az izraeli Legfelsőbb Bíróság múlt heti döntése alapján szabadlábra helyezték azt a tizenhárom libanonit, akiket több mint tíz éve tartott Izrael „adminisztratív őrizetben”. Bár a fogva tartottak ellen nem folytattak le bírói eljárást, így érvényes ítélet sem született ellenük, az őrizetbe vétel alapját az adta, hogy a libanoniak tagjai voltak a Hezbollah terrorszervezetnek, amely nem ismeri el Izraelt, és fegyveres harcot folytat ellene. A bíróság döntése szerint a foglyok nem jelentenek veszélyt az állam biztonságára, így őrizetük további meghoszszabbítása ellenkezik az emberi jogokkal és a demokratikus jogállam elvével.


Csereklyei Márta
A vízhiány áldozatai

Afrikában ismét kísért a múlt réme: a televízió hírcsatornáin újra feltűntek az összeaszalódott bőrű, mozdulatlanul fekvő, tehetetlen etióp kisgyermekek képei, aránytalanul nagy koponyájukból a halál néz ránk. Pedig mindössze tizenöt év telt el azóta, hogy 1984 és 1986 között egymillióan pusztultak el éhínségben a fekete kontinensen. Számos afrikai országban - mint például Zimbabwéban - azonban a természet csapásaival egy időben kegyetlen polgárháborús viszonyok alakultak ki. „A katasztrófa elsősorban az öt éven aluli gyermekeket fenyegeti” - állítja Madeline Eisner, az ENSZ segélyszervezete, az UNICEF addisz-abebai képviselője lapunknak adott nyilatkozatában.


Karl Pfeifer, Bécs
Ausztria per alatt

Amikor a nyolcvanas években Robert Knight angol történész megkapta az engedélyt, hogy betekintsen az osztrák kormányülések 1945 és 1955 közötti jegyzőkönyveibe, nem sejtette, mit fog ott találni. Knight - akinek zsidó édesanyja Bécsből menekült Angliába az 1938-as Anschluss után - meglepődött, amikor kiderült számára: úgy a szociáldemokrata, mint a néppárt politikusai antiszemita kijelentéseket tettek, amikor arról volt szó, hogy vissza kellene adni valamit abból az óriási vagyonból, amit Ausztriában zsidóktól raboltak el.


Publicisztika

Szabó Miklós
A parlament feltámadása

Húsvét hetében az 1990-es magyar parlament tízéves évfordulójára a feltámadás és az újjászületés szemszögéből nézünk vissza. A feltámadás évszaka korábbi történetünkben is a népképviselet talpraállásának az időszaka volt. 1848. március 15-e teremtette meg az első népképviseleti országgyűlés lehetőségét. Deák Ferenc 1865. április 15-én a Pesti Naplóban megjelent nevezetes „Húsvéti cikke” körvonalazta annak a kiegyezésnek a koncepcióját, amely 1867-ben meghozta a népképviselet feltámadását.


Sport

SÍPSZÓ
Tovább a cikkhez >>>

Varga József
Szuper Mario kiütötte a Washingtont

Óriási küzdelmekkel tarkított, remek összecsapások jellemzik a rájátszást az észak-amerikai profi hokiligában (NHL). Három csapat, a Pittsburgh, a Detroit valamint a Colorado lehengerlő játékkal már a második fordulóra készülhet.


Silverstone az Ezüstnyilaké lesz

Azt követően, hogy a Formula-1 versenynaptárát megkeverték annak érdekében, hogy az Amerikai Nagydíjnak helyet adjanak, a Brit Nagydíj a versenynaptár negyedik helyére került. Ezzel a versenyt éppen abban az időszakban rendezik meg, amikor az időjárás közismerten esős Angliában. Eddig ugyan a Ferrarinak kedvez minden esemény, de Michael Schumachernek most vissza kell térnie tavalyi balesete színhelyére.


Mondovics L. Gábor
Örök rangadó

A múlt héten FTC-UTE örökrangadót rendeztek. A játékra már senki sem emlékezik, nincs is mire, a végeredmény gól nélküli döntetlenbe hanyatlott.


Németh Szilárd
Betojt a Manchester

A nagy lehetőség árnyékában vérzett el a címvédő Manchester United labdarúgócsapata. A Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágója sima Manchester-továbbjutást ígért a spanyol Real Madriddal szemben, ám a királyi gárda alapos leckét adott a rossz napot kifogó vörösök számára. A Real már 3-0-ra is vezetett, a vége azonban csak 3-2 lett. A britek így kiestek.


Szabadidő

Túraprogram a KSK szervezésében

Háromnapos kirándulás a Hortobágyra (autóbusszal)


Programajánlat

„Játék az egész világ” címmel kiállítás nyílt a Kiscelli Múzeumban (Bp. III., Kiscelli u. 108.), ahol a századelőig visszamenően régebbi korok fémjátékait, főként kisvasutakat és matchboxokat nézhetnek meg a látogatók, július 31-ig, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.


Tóth Eszter
Melyik utat válasszuk

Előző számunkban kétrészes cikket indítottunk a Magyarországon leginkább elterjedt alternatív iskolatípusokról azzal a céllal, hogy megkönnyítsük az érintettek számára az eligazodást. Múlt heti írásunkban a Rogers és a Waldorf iskolákról írtunk (), most pedig a Freinet- és a Montessori-féle pedagógia hátterével foglalkozunk.


Ünnepi ételek

Húsvéti salátafészek Karamellizált eper citromfagylalttal


Színes

DUMA PLÁZA

Ne lopj! A kormány nem kedveli a konkurenciát.     (graffiti)


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

30 dekás csecsemő
Tovább a cikkhez >>>

Körzeti birkafutó bajnokság
Tovább a cikkhez >>>

Trükkös Dick és Dörzsölt Willy
Tovább a cikkhez >>>

Roman, az orosz torreádor
Tovább a cikkhez >>>

Életet adó erő
Tovább a cikkhez >>>

A tűz lobogjon, ne a haj
Tovább a cikkhez >>>