Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga József
Szuper Mario kiütötte a Washingtont

Óriási küzdelmekkel tarkított, remek összecsapások jellemzik a rájátszást az észak-amerikai profi hokiligában (NHL). Három csapat, a Pittsburgh, a Detroit valamint a Colorado lehengerlő játékkal már a második fordulóra készülhet.

A legnagyobb meglepetést Mario Lemieux egysége, a „Pingvinek” okozták. A két éve visszavonult fenomén a szezon elején megvásárolta egykori egyesületét, melyet kétszer is (91, 92) Stanley-kupa győzelemre vezérelt.
A csődhelyzetben lévő gárda akkori góréi, Edward J. Barteolo és Howard Baldwin folyamatos viszálykodása odáig fajult, hogy a város elhagyása is felmerült a Penguins háza táján. Ekkor jött Szuper Mario, és remek manőverezéssel a város vezetőit is maga mellé állítva, a klub több tízmilliós neki járó tartozásaiért cserébe megszerezte a fekete-sárga legénység tulajdoni jogát.
Miután a csapat helyzetét stabilizálta Pittsburgh-ben, a játékos keret egybentartása és megerősítése is sikerült. Az egykori harcostárs és kebelbarát, Jaromir Jagr örömmel csapott Lemieux tenyerébe, és ez a döntés a gárda meghatározó játékosait is maradásra bírta.
A rájátszás első köre a divízió-győztes Washington Capitalst juttatta nekik.
Ekkor aztán elkezdődött, amire csak kevesen számítottak: a találkozókat meggyőző, erőteljes játékkal nyerték meg. A remek erőkből álló washingtoni védelem fejre állt a pittsburgh-i rohamoktól, és az első mérkőzésen hétszer kapitulált a Lang-Strata-Slegr trió, valamint a finn Laukkanen lövései után. Szorosabb, de biztos győzelmekkel folytatott a Penguins, és biztosan jutott következő körbe.
A Steve Yzerman vezérelte Detroit Red Wings is legázolta ellenfelét az LA. Kings gárdáját. A bajnoki cím fő esélyese régi fényében tündököl, s az ötvenes években négyszer nyerő Gordie Howe által fémjelzett csapat sikereinek megismétlésére készül.
A Colorado Avalanche gárdája jégbe gyalulta a phoenix-i prérikutyákat, mivel minden csapatrészben felülmúlták ellenfelüket.
A tavalyi döntős Buffalót felöklelő Philadelphia támadói sikeres küzdelmet folytatnak a Sabres világhírű kapusa, Dominik Hasek ellen. A Dominator, bár csapata legjobbja, egymaga nem tudja hatástalanítani a Flyers bombázását. A Szablyások ugyan szépíteni tudtak a negyedik találkozón, de a Philly továbbjutása nem kétséges.