Vissza a tartalomjegyzékhez

Mondovics L. Gábor
Örök rangadó

A múlt héten FTC-UTE örökrangadót rendeztek. A játékra már senki sem emlékezik, nincs is mire, a végeredmény gól nélküli döntetlenbe hanyatlott.


Újabb botrány az UTE-Fradi meccsen. A játék öröme    Fotó: MTI

Igazán emlékezeteset a közönség alakított. Ultralilák és -zöldek bőven adtak okot a figyelemre. Pár hónapja tart már az Ifjúsági és Sportminisztérium kampánya a sportszerűbb szurkolói magatartás meghonosításáért, egyelőre ez csak csalfa, vak remény.
Egy „Szurkolj, ne háborúzz!” jelszavú plakát néz szembe az Üllői úti stadionnal is. Igazából a reklámhordozó sebesült arcú alakja lett aktuális, a fotó akár a meccsen is készülhetett volna.
A helyszínre kivonult rendőrök 24 szurkolót állítottak elő. Komoly összecsapás volt, három rendőr és négy szurkoló sérült meg. A rendőrség a mérkőzést megelőzően jelezte: a rendbontókat gyorsított eljárással bíróság elé állítják. A cél a két szurkolótábor összecsapásának megakadályozása volt. A szélsőséges tömeg - nem szurkolók - mindkét oldalon készült az összecsapásra.
A hazai tábor már órákkal a mérkőzés kezdete előtt „felfegyverkezve” várta a vendégszurkolókat, de az újpesti kemény magot sem a jó szándék hozta ki a metróból.
„Kemény rendőri fellépésre és szigorú törvényekre van szükség a futballhuliganizmus megfékezése érdekében” - nyilatkozta Lányi Zsolt, az UTE társadalmi elnöke. A kisgazda politikus szerint gátat kellene szabni a meccseket kísérő rongálásoknak, tömegverekedéseknek.
„A rendzavarókat a legszigorúbban meg kellene büntetni, a szabálysértéstől függően akár le is kellene őket csukni” - mondta Lányi. A Központi Kerületi Bíróságon gyorsított eljárással tárgyalták annak a hat huligánnak az ügyét, akiket a verekedések során vettek őrizetbe. A legenyhébb ítélet 25, a legsúlyosabb 45 nap elzárás volt. A 25 naposak elfogadták az ítéletet, a többiek fellebbeztek.
Ez a mód lesz hatékonyabb, vagy a reklám? Sajnos, Európa pályáin is kezd az erőszak előtérbe kerülni, de inkább a jó játékot kellene ellesni. Ebben kellene eurokomformnak lenni.