Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Szilárd
Betojt a Manchester

A nagy lehetőség árnyékában vérzett el a címvédő Manchester United labdarúgócsapata. A Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágója sima Manchester-továbbjutást ígért a spanyol Real Madriddal szemben, ám a királyi gárda alapos leckét adott a rossz napot kifogó vörösök számára. A Real már 3-0-ra is vezetett, a vége azonban csak 3-2 lett. A britek így kiestek.


Rivaldo gólját ünneplik csapattársai. A Barcelona nagy pillanata    Fotó: Reuters

Pedig az MU kedvező előjelekkel várhatta a szerdai találkozót, hiszen a fő riválisnak tartott SSC Lazio egy nappal korábban már elbúcsúzott a BL további küzdelmeitől.
Ám úgy tűnik, a Manchester játékosai megijedtek a nagy lehetőségtől, Yorke, Neville és még sokan mások görcsösen futballoztak. A vereséggel végződő találkozó citromdíjas játékosa mégis az ír Roy Keane lett, aki látványos öngólja után néhány ajtó-ablak helyzetet is elhibázott. A Manchester részéről csak David Beckham nyújtott kiemelkedő teljesítményt, világklasszis gólt lőtt, mindamellett 0-3 után is kitartóan küzdött a lefújás pillanatáig.
A Manchester 16 hónapja nem kapott ki hazai pályán, nemzetközi porondon pedig 1997 óta nem talált legyőzőre az Old Trafford zöld gyepén.
Amilyen nagy volt a csalódás Angliában (az MU mellett a Chelsea is kiesett), legalább akkora volt az öröm Spanyolhonban. Az elődöntőbe három hispán klub jutott be.
A Real Madrid decemberben még fennállása legnagyobb válságát élte, a kiesés közelében állt a bajnokságban. Azóta sokat változott a világ, jelenleg második hazája pontvadászatában.
„Briliáns győzelmet arattunk!” - röviden így értékelte Vicente del Bosque vezetőedző csapata teljesítményét.
A Real ellenfele az elődöntőben az a Bayern München lesz, amely drámai csatában gyűrte le az FC Portót. Az 1-1-re végződött portói meccs után, a visszavágón hamar szerzett vezetést a Bayern. A 89. percben egyenlített Jardel, már sokan a hosszabbításra gondoltak, amikor Thomas Linke a 93. percben megszerezte a bajorok továbbjutást jelentő találatát. A hírügynökségek jelentése szerint a második gól után Franz Beckenbauer gumilabdaként pattant fel a helyéről.
A párizsi döntőnek biztosan lesz spanyol résztvevője. A Valencia-Barcelona összecsapás esélyese inkább a katalán gárda.
A negyeddöntőben a Barca hosszabbítás után 5-1-re gyűrte le a Chelsea-t. A meccs után Louis van Gaal tréner olyat tett, amit még soha:
„Van Gaal bejött az öltözőbe és azt mondta, hogy nagyon jól játszottunk. Több mint két éve van a csapatnál, de ilyesmire még nem volt példa” - nyilatkozta Figo, a portugál középpályás.
A mérkőzésen a brazil Rivaldo tizenegyest hibázott. A hoszszabbításban újra büntetőhöz jutott a Barcelona, a labda mögé ismét a brazil állt, ám ezúttal nem hibázott.
„Amikor mellélőttem az elsőt, arra gondoltam, hogy tönkretettem a Barcelonát - mesélte az aranylabdás. - A szurkolók azonban mellém álltak, százezren skandálták a nevemet, én pedig szerettem volna jóvátenni a hibámat. A másodiknál már tudtam, hogy nem fogok hibázni.”
Rivaldóról csütörtökön újfent elterjedt a hír, hogy a Lazióhoz igazol. Sőt! A Gazzetta dello Sport szerint Sergio Cragnotti, a Lazio elnöke már alá is írta a szerződést, de a megállapodást egyelőre nem akarják nyilvánosságra hozni.
„A Barcelona valószínűleg cáfolni fogja Rivaldo eladását, de az üzlet megköttetett” - írja az olasz újság.
A lap utóbbi állítása délutánra már valósággá is vált.
A Lazio ugyanis hivatalos közleményben cáfolta a lapban megjelent értesülést. „A hír minden alapot nélkülöz - olvasható a közleményben. - Sem Sergio Cragnotti elnök, sem más vezető nem tárgyalt a katalán klubbal a brazil csatár átigazolásáról.” A Gazzetta dello Sport szerint a Lazio 48,4 millió dollárt fizetett Rivaldóért.