Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ

Nincs csatlakozási dátum

Belépési dátumot tehát az Európai Bizottság egyelőre nem közöl. Günter Verheugen, az EU-testület bővítésügyi felelőse ugyan hónapokkal ezelőtt bejelentette, az év végére szeretne csatlakozási menetrendet kínálni a tagjelölteknek, de most azt közölte, hogy az illetékes bizottság egyelőre csupán a tárgyalások végének megjelölésére vállalkozhat. Az ok: bizonytalansági pontok mutatkoznak még a tagjelölt országok felkészülési folyamatában, az uniós reformok kidolgozásának állásában, és nem lehet megjósolni a majdani csatlakozási szerződések ratifikálásának időtartamát sem. Hozzátette, Lengyelország, Magyarország, Csehország és Szlovákia csatlakozását az EU elsődleges feladatának tekinti. (MTI)


1,2 százalékkal több a reálkereset

1999 azonos időszakához képest igencsak szolidan, 1,2 százalékkal emelkedett a reálkereset január-februárban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Tavaly ebben az időszakban 2,5 százalékos volt az inflációtól „megtisztított” jövedelem, a reálkereset növekedése. A legnagyobb mértékben (16,2%) a versenyszféra jövedelme emelkedett, a költségvetésben dolgozók 7,6 százalékos keresetemelkedést tapasztaltak. A nemzetgazdaságban január-február hónapban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó nominális átlagkeresete 78 950 forint volt. A versenyszférában dolgozók átlagosan 78 600 forintot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók 80 150 forintot kerestek. (MTI)


Nő az amerikai deficit

Az Egyesült Államok külkereskedelmi hiánya a januári 27,4 milliárdról februárban rekordnagyságra, 29,2 milliárd dollárra növekedett. A deficitnövekmény 6,5 százalékos. A washingtoni kereskedelmi minisztérium szerint a nagy mérleghiány fő oka az olaj drágulása. Az adatok azt mutatják, hogy az Egyesült Államokban továbbra is nagyon erős a belső fogyasztói kereslet, ami egyes elemzők szerint a kamatlábak további emelésére ösztönzi majd a jegybankot. (MTI)


Mélyponton az euró

A londoni pénzpiacon történelmi mélypontra süllyedt az egy és negyedéves európai pénz, az euró árfolyama a dollárral szemben: 0,9375 dollárra. Különösebb esemény nem áll a fejlemény hátterében, talán elsősorban az a piaci borúlátás, hogy az Európai Központi Bank az árfolyam támogatása kapcsán adós marad a beavatkozással. Ugyanakkor több fejlemény az euró árfolyama ellen dolgozhat, így például bizonyos fokig az olasz kormányválság, a müncheni IFO intézet kedvezőtlen jelentése a német üzleti klímáról, továbbá az is, hogy a dollárt az amerikai kereskedelmi deficit adat nem rengette meg. (MTI)