Vissza a tartalomjegyzékhez

Egri István
Túlélésre játszik a Matáv

Csak öt százalék alatti piacvesztést tud elviselni a Matáv, ha liberalizálódik a magyarországi távközlési piac - tudatta a cég ügyvezető igazgatója a sajtóval. Szerinte a konkurencia már ugrásra készen áll, hogy magának szerezze meg az úgynevezett kiemelt ügyfeleket az adat-, internet- és kábeltévé-szolgáltatási területen. Fellegi Tamás vezérigazgató-helyettes pedig aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a rövidesen megszülető új hírközlési törvény sok konfliktust fog szülni a liberalizálódó távközlési piacon.

Mint közismert, a távközlési piac liberalizációja - ezzel a Matáv monopóliumának megszűnése - 2001-ben érkezik el. Ez azt jelenti, hogy az adatátviteli, távközlési és e szolgáltatásokhoz kapcsolódó egyéb ágazatokban jövőre beköszönt hazánkban is a szabad versenyes kapitalizmus korszaka. Sokan várják ezt, hiszen tőlünk nyugatabbra és északabbra már arról szólnak a hírek, hogy például a telefontarifák radikálisan csökkennek, sőt Ausztriában és Svédországban egyes telefontársaságok már bevezették az átalánydíjas telefonálást, s az EU is erőteljesen szorgalmazza a távközlési költségek radikális csökkentését, hogy a nemzetközi információs sztráda szélesedhessen. Május elsejétől pedig a Dow Jones-index az úgynevezett sávszélességi mutatót is fogja tartalmazni. „Ez nem más, mint az új gazdaság nyersanyagár-indexe” - fogalmazott egy amerikai tőzsdei szakember. Jövő hónaptól tehát az olajhoz és a gázhoz hasonlóan a távközlési cégek adatátviteli sebesség-kínálata is a tőzsdén fog szerepelni, egyelőre csak az USA-ban, de néhány éven belül az öreg kontinensen is.
Ennek tükrében nem csoda, hogy Magyarország egyelőre legnagyobb távközlési cége aggódik. Látható, hogy a liberalizáció megkezdéséig igyekszik minél több területen domináns szerephez jutni: Kizárólagos tulajdonosa lett a Westel 900-nak, amelynek tavalyi adózott nyeresége 30 milliárd forint volt, 50 százalékkal több, mint 98-ban, s egyre több vidéki kábeltévé-hálózatot vásárol meg, budapesti hálózatát pedig igyekszik minél jobban bővíteni. A vidéki és fővárosi kábelek összekapcsolásával ugyanis nemcsak televíziós, de nagysebességű internet-elérés is lehetővé válik, ami az amerikai tőzsdei szakember idézett nyilatkozatának tükrében stratégiai iparág, s az amúgy túlnyomórészt német tulajdonban lévő Matáv esetében túlélési kérdés is lehet.