Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Újabb tőzsdeforma a láthatáron

Világszerte az érték- és az árutőzsdék mellett feltűnnek az energiatőzsdék is. Ez a kereskedési fajta még annyira új, hogy Európában sem alakult ki a végleges formája. Magyarországon 1999 decemberében alakult meg a Regionális Energiatőzsdéért Egyesület, amelynek elnöke Pacsi Zoltán lett, aki korábban a Budapesti Értéktőzsde ügyvezető igazgatója, majd ezt követően az Állami Értékpapír Felügyelet elnöke volt. Céljuk, hogy a liberalizált energiakereskedelem bevezetését követően megnyíljon a lehetőség - egy szűk körben - arra, hogy a különböző energiahordozókkal kereskedhessenek.

Április közepén kezdte el tárgyalni az Országgyűlés az új, villamos energiáról szóló törvényjavaslatot, és így reális esélye van annak, hogy még ebben a törvényhozási ciklusban megszületik a gázról szóló törvény is. Mindkét jogszabály azt célozza, hogy az energiakereskedelem liberalizálttá váljon, mind belföldön, mind a külkereskedelemben. Ennek révén 2001. január elsejétől azok a villamosenergia-fogyasztók, akik 100 gigawattóránál többet fogyasztanak, fel lesznek jogosítva arra, hogy önállóan szerződjenek bármely magyar energiakereskedővel, illetve fogyasztásuk 50 százalékát külföldről szerezhessék be. Az ilyen nagyságrendű áramfelhasználók száma viszonylag kevés, 14-15-en vannak (például a Dunaferr vagy a BorsodChem), és nekik nem mindegy, hogy milyen áron jutnak hozzá a villamos energiához. Külön törvény intézkedik majd az energiakereskedők jogairól, és lesznek energiabrókerek is. Az érték- és árutőzsdétől eltérően a villamos energiával való üzletelés korlátozott lesz. Az ország energiarendszere ugyanis adott, és a túlzottan hullámzó energiaigény zavarokat okozhatna. Ennek ellenére arra számítanak, hogy a nyílt piacon történő áramkereskedés az energiatermelőknél a költségek csökkentését idézi majd elő.
Külföldön, például Németországban az energiatőzsde működése 20 százalékos árcsökkenést idézett elő. Szakemberek szerint nálunk nem valószínű, hogy mérséklődik az áram ára. Ennek az az oka, hogy Magyarországon még mindig viszonylag olcsó - az Európai Unió tagállamaihoz viszonyítva - a villamos energiáért fizetendő díj.
Ha a gázról szóló törvényt is elfogadják a képviselők, akkor a 2002. január elsejét követő időszakban a földgáz is a tőzsdére kerülhet. Itt azonban még számos technikai kérdést tisztázni kell.