Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek MTI
Rémálom Baranyában

Baranya megyében az elmúlt években több, a korábbiaknál lényegesen brutálisabb, különös kegyetlenséggel elkövetett rablógyilkosság történt. A megyében folyamatosan csökken az ismertté vált bűncselekmények száma, azonban ezek közül egyre több a brutális és hidegvérrel elkövetett bűneset. Tavaly öt felderített fegyveres rablás közül két esetben ugyanis a fegyver el is dördült.

Leginkább a Pécs környékiek emlékeznek még az 1997 áprilisában 35 ezer forintért elkövetett belvárosi, különlegesen kegyetlen bolti gyilkosságra. De ebbe a kategóriába sorolható még az 1998 januárjában Abaligeten elkövetett brutális késelés, valamint egy korábbi taxisgyilkosság, amelynek akkor egy sofőrnő esett áldozatul.
A sor sajnos folytatódott. A módszer azonban egyre „sportszerűtlenebb”. A hét eleji postakocsirablás elkövetője már esélyt sem adott áldozatának a védekezésre: felszólítás nélkül lelőtte az út mellől. A pénzszállító furgon éppen Orfű felé tartott, amikor az álarcos férfi tüzet nyitott rá. A sofőr, aki egyébként kétgyermekes, polgári életet élő családapa volt, a helyszínen belehalt fejsérüléseibe. A könyörtelen gyilkos az autóval a 15 kilométernyire fekvő szeméttelepre hajtott, ahonnan az autóban található mintegy 7 millió forinttal elmenekült.
Kertész Gábor, Baranya megye Rendőr-főkapitányságának sajtóreferense az egyre brutálisabb, emberéletet is követelő bűncselekmények mikéntjét elemezve úgy nyilatkozott lapunknak, hogy szerinte a jelenség nehezen magyarázható. „Egyrészt talán azért, mert közel van a déli határvidék, ahonnan átjönnek olyan személyek, akik részt vettek a délszláv háborúban. Ezenkívül a magyar társadalom is kitermelte a maga bűnöző rétegét; sokan elvesztették az egzisztenciájukat, munkahelyüket és ezért folyamodnak ilyen megoldáshoz. A legutóbbi ékszerbolti rablás, majd a rendőrök lelövése és az autós üldözés is ezt támasztják alá, amelyben két bosnyák, illetve két orosz állampolgárságú személy vett részt.”
Mivel páncélozott autóval csak a nagyobb összegű pénzt szállítják, ezért a posta főigazgatóságának szakemberei kidolgoztak egy 2-3 évre szóló biztonságnövelő programot, amely 6-7 milliárd forint beruházást igényel - mondta el az MTI-nek Túrós András, a Magyar Posta Rt. biztonsági főigazgatója. A nagy összegű pénzt szállító autók fegyveres kíséretét azóta természetesen 1-2 fővel megnövelték. Kertész Gábor kiemelte, hogy „a legfontosabb az emberi élet, ezért a megelőzéskor arra teszik a fő hangsúlyt, hogy a rablás során az emberek ne tanúsítsanak ellenállást, hogy ne ingereljék fel az elkövetőt”. A rendőrség Áldozatvédelmi Irodát is működtet, ahol képzett szakemberek, pszichológusok, orvosok állnak az áldozattá vált személyek és hozzátartozóik rendelkezésére, hogy segítsenek az őket ért trauma leküzdésében.