Vissza a tartalomjegyzékhez

Hajdú Sándor
Ki nyert most

A vasárnapi időközi választásokat illetően egy dologban teljes egyetértés mutatkozik a kormánypártok és az ellenzék között: mindkét oldal saját győzelméről beszél. Lapunknak nyilatkozó politológusok ugyanakkor kiemelik: a mostani eredményből semmilyen következtetést nem érdemes levonni a 2002-es választásokkal kapcsolatban.

Az elmúlt hétvégén időközi országgyűlési választások zajlottak Szabolcs és Fejér megyében. A fehérgyarmati körzetben Lengyel János, az FKgP jelöltje, míg a székesfehérvári körzetben Molnár Albert szocialista jelölt nyerte el a választók bizalmát. A helyenként indulatoktól sem mentes kampányban minden párt igyekezett bebizonyítani, hogy az elmúlt két év során sikerült megszilárdítani pozícióját, és jelöltje komoly esélyekkel pályázhat az országgyűlési mandátumokra. A fehérgyarmati körzetben kolbászt és konzervet nem kímélve korteskedtek a kisgazdák, míg Székesfehérvárra maga a miniszterelnök látogatott el közvetlenül a választások előtt.
A jelenlegi parlamenti ciklus alatt ez idáig három időközi választásra került sor. A mandátumokat a kormánypártok veszítették el: Siófokon Rajcsányi Béla, Székesfehérváron Gyuricza Béla, a Fidesz képviselői, míg Fehérgyarmaton Zilahy József MDF-s honatya halála miatt üresedett meg mandátum. A kormánypártok a három helyből egyet tudtak megtartani, kettő az MSZP kezébe került. Szakértők véleménye szerint duplán nehéz helyzetbe kerül az a párt, amelyik elveszíti az időközi választást, hiszen nem csak a parlamenti frakciójának létszáma csökken, hanem az ellenzéké növekszik.
Enyedi Zsolt politológus, a CEU munkatársa lapunk kérdésére elmondta: Az időközi választásokat soha nem szabad egyenértékűnek tekinteni a négyévente esedékes országgyűlési választásokkal. A kormánypártok ezeken a választásokon általában elég rosszul szoktak szerepelni, ez egy jól nyomon követhető tendencia Európában. A politológus szerint a Fidesz számára mégis „nagy pofon” a hétvégi „döntetlen”, mert a pártot minden szinten az állandó győzni akarás motiválja.
Az MDF szereplését Enyedi hatalmas eredményként értékeli a közvéleménykutatások 2-3 százalékos eredményével szemben. Jelentősége azért nagy, mert az elmúlt két év a kétpólusúvá váló politikai berendezkedésről szólt, és úgy tűnt, hogy az egész jobboldalt átveszi a Fidesz. Enyedi szerint az MDF nem puhult semmilyen tekintetben, csak észrevette, hogy az agresszív politikai hangnem a jobboldali választók közül is többeket eltávolít a Fidesztől, így ők erre a szavazóbázisra próbálnak hatással lenni a békülékenyebb hangnemmel. Véleménye szerint az MDF továbbra is nagyon konzervatív és antiliberális elveket képvisel. Ezzel az eredménnyel a kormánykoalíción belüli helyzetüket is stabilizálják, mintegy üzenve a Fidesznek, hogy ők ugyanolyan jelentős koalíciós partnerek, mint a kisgazdapárt.
Meiszter Péter, az MTA Politikai Intézetének kutatója szintén azon a véleményen van, hogy az időközi választásokból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. „Ez mindig egy pillanatnyi hangulatot tükröz, az adott térség gondolkodását.” Véleménye szerint azért nem hasonlít a kétféle választás egymáshoz, mert szakszóval élve mind a három hétvégi voksolás „protest” választás volt. Ez azt jelenti, hogy a választók minden esetben valaki ellen szavaztak. A kis pártok próbálták most is előtérbe helyezni jelöltjeiket, bizonyítva ezzel, hogy nem csak a parlamenti küszöb átlépéséért küzdenek. Ezt jól bizonyítja a fehérgyarmati választókörzetben induló SZDSZ-es uszkai polgármester, Sértő-Radics István 16 százalék körüli eredménye.
Fritcz Tamás politológus szerint a mostani választások semmilyen kapcsolatban nem állnak a 2002-ben esedékes országgyűlési választásokkal. Nem hordozzák magukon azt az imázst, hogy hatalomváltásról van szó, hanem kifejezetten a helyi kérdések kerülnek előtérbe. „A választók arra tudnak figyelni, hogy kik a jelöltek, és mennyire képesek a térség érdekeinek a képviseletére. Másképpen fogalmazva, időközi választásokon a személyek szerepe felértékelődik a pártok rovására.” Fritcz Tamás véleménye szerint erre jó példa, hogy Székesfehérváron Molnár Albert, az MSZP jelöltje jelentős fölénnyel verte meg a kormánykoalíció kisgazda jelöltjét.