Vissza a tartalomjegyzékhez

Ignácz Valéria
Két tűz között a győri MIÉP

„Szakítás a felső vezetéssel?” címmel tudósítás jelent meg a Kisalföld című lap április 12-i számában. Az írás nagy felháborodást keltett miépes körökben, hiszen a győriek az országos szervezet véleményével ellentétes állításokat fogalmaztak meg.

A győri miépes szervezet vezetői nem értettek egyet Orbán Viktor azon kijelentésével, hogy „a radikalizmust vissza kell fogni”. A Kisalföld szerint a MIÉP győri szervezetének alelnöke sajtótájékoztatón kijelentette: „A vidéki szervezetek azt sem tudják elfogadni, hogy a MIÉP országos vezetése elvtelenül támogassa a Fideszt.” Ennek eredményeképpen az országos vezetőség azonnali hatállyal visszavonta és megszüntette a győri szervezetet elfogadó nyilatkozatot. Csurka István szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: „Baloldalról és az anarchista szélsőjobbról egyszerre akarták bekeríteni Győrben a MIÉP-et. Ez ellen védekezett a párt, amikor feloszlatta helyi szervezetét. A lépés egyik oka az volt, hogy a szélsőséges Nemzeti Arcvonal nevű szervezet tagjai tűntek fel a MIÉP-csoportban, miközben provokáció céljával baloldali, illetve gyaníthatóan külföldi titkosszolgálatokkal kapcsolatban álló személyek is megjelentek ott ” - indokolta az elnökség hétfőn született határozatát.
A győriek kedden értesültek a döntésről. A pártban megbúvó szélsőséges Nemzeti Arcvonal létéről és a többi vádról viszont csak szerdán, az MTI-ből szereztek tudomást.
Az elnöki biztos posztját hétfőtől Schuster Lóránt tölti be, akinek feladatai között szerepel a győri városi szervezet újjáalakítása az alapszervezet azon tagjaiból, akik egyetértenek a párt politikájával, továbbá az új megyei elnök választásának előkészítése. A MIÉP kampányfőnökétől, Papolci Gizellától megtudtuk, hogy Csurka István döntésének hátterében valójában a győriek militáns jellegű kezdeményezése állt, ugyanis március 13-án önvédelmi csoportot hoztak létre. A helyi lapnak nyilatkozva Bakács nevetséges fantazmagóriának titulálta a vezetőség vádjait. „Nem tudok róla, hogy a szélsőséges Nemzeti Arcvonal tagjai feltűntek volna a csoportunkban, ezzel a szervezettel sem formális, sem informális kapcsolatunk nincs. Az pedig elképesztő állítás, hogy »külföldi titkosszolgálatokkal kapcsolatban álló személyek« is megjelentek itt - közölte Bakács. Mint mondta a fegyvertelen önvédelmi egység szervezése kizárólag a párt megfenyegetett tagjainak nyújtott volna védelmet, és nem irányult senki ellen.
Horváth Attila, a győri szervezet leváltott elnökségi tagja szerint vagy dilettáns a pártvezetés, vagy „nemzetellenes erők szelepeként működik” a MIÉP. A győri szervezet ebben nem hajlandó bűnrészességet vállalni - szögezte le.


Schuster: Álnácik akciója

Interjú Schuster Lóránttal, a MIÉP elnökségének tagjával

- Milyen okok játszottak szerepet döntésükben?
- A győri szervezet március 15-ei ünnepsége majdnem botrányba fulladt a helyi rendőrséggel kialakult konfliktust követően, ráadásul nem sokkal ezelőtt a párt elnökségének a tudta és beleegyezése nélkül egy önvédelmi szervezetet is létrehoztak. Engem a szervezéssel megbízott elnökségi tagként küldtek le Győrbe, a vizsgálat levezényelésére és a szervezet újjáélesztése céljából, és megígérhetem, hogy mind a szélsőbalos, mind a szélsőjobbos lejárató propaganda dacára nemsokára minden ismét rendben lesz.
- Mire gondol a szélsőjobb említésekor?
- Például a Szabó Albert-féle álújfasiszta szervezetekre. Mint tudjuk, Szabót Izraelből küldték meghatározott feladatokkal, és semmi más dolga nincs, minthogy összeszedje a szélsőjobb eszmékre fogékony fiatalokat. Két-három város is van az országban, ahol erősebbek, és ezek közül az egyik éppen Győr. Választási kampányom idején katolikus romákkal való beszélgetés közben, a médiára hivatkozva szembesítettek pártom állítólagos fasisztoid beállítottságával, ugyanis többször látták a MIÉP-felvonulások élén Szabó Albertet és csapatát. Szerintem nem másról szól a történet, minthogy szélsőjobbosokkal kooperáló tévések járatják le rendszeresen a MIÉP-et, úgy tüntetve fel a pártot, mintha bármi közünk is lenne a hasonló megnyilvánulásokhoz. Morbidnak tartom, hogy a magyar újfasiszták vezetője egy zsidó származású, Izraelből ideküldött fiatalember.
(Szobota Zoltán)