Vissza a tartalomjegyzékhez

Somorjai László
Feljelentették a feljelentő képviselőt

A fehérgyarmati időközi parlamenti választások kisgazda-győzelmét nem sikerült megakadályoznia a szocialista Szanyi Tibor által kitálalt „konzervbotránynak”, a Szanyi-Torgyán konfliktusban ugyanakkor tovább szélesedett a frontvonal: a kisgazda vezetésű honvédelmi tárca feljelentette Szanyi Tibor vállalkozását.

Lengyel János, az FKgP-Fidesz által támogatott fehérgyarmati választókerület győztese mihamarabb szeretné lecsitítani a „lecsóhadművelet” szította hullámokat. „Most már nem akarok nyilatkozni se konzervről, se ruhákról, most már dolgozni szeretnék, és ehhez nyugalom kell” - mondta lapunknak a képviselő. Mint ismeretes, a szocialisták az FVM által állami pénzekkel „szponzorált” konzervgyárakból származó termékek kampánycélra való felhasználásával vádolták a kisgazdákat, és Szanyi Tibor, az MSZP képviselője öt vádpontot megfogalmazva feljelentette Torgyán József miniszter-pártelnököt. (Hivatali visszaélés, nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, a választás rendje elleni bűntett, befolyással való üzérkedés és a gyülekezési szabadság megsértése miatt.) Erre a kisgazdák - Torgyán Józseffel az élen - tucatnyi, hamis vád miatt indított feljelentést helyeztek kilátásba Szanyi ellen, mely feljelentések megtörténtét a média ugyan világgá kürtölte, hivatalos dokumentumok azonban az ügyben mindezidáig még nem kerültek nyilvánosságra.
Új fejlemény a konfliktusban: a kisgazda vezetés alatt álló honvédelmi tárca tízmillió forintos kártérítési igénnyel lépett fel Szanyi Tibor vállalkozása, az Euro-Info Service Kft. ellen, amely a HM-től bérelt margitszigeti ingatlanon folytatta Európa Ház nevű vállalkozását. Szabó János honvédelmi miniszter a Napkeltében beismerte, hogy összefüggés van a Szanyi-érdekeltségű cég ellen indított per és a szocialista képviselő kisgazdák ellen indított feljelentései között. Az üggyel kapcsolatban Szanyi Tibor lapunknak elmondta: a honvédelmi tárca egy jogerős ítélettel lezárt ügyet próbált előráncigálni, hiszen cége ez év március 28-i dátummal egy nullszaldós egyezséget kötött a HM-mel a „békés elválásra”. Erdélyi Lajos tábornok, a HM szóvivője azonban lapunkat arról tájékoztatta, hogy két perről van szó: az első a fent említett időpontban valóban lezárult, és egy hónap határidőt szabott meg az Euro-Info Service Kft. számára, hogy az ingatlanból kiköltözzön. Ezután azonban egy újabb polgári peres eljárással kívánják behajtani az általuk 10 millió forintra becsült összeget, amely mintegy hárommillió forint elmaradt bérleti költségből egymillió forint elmaradt közüzemi tartozásból és hatmillió forintra becsült vagyoni kárból tevődik össze. „A tárcának kutya kötelessége behajtani azt az összeget, amekkora kára keletkezett. Ha ezt nem tenné, törvényt sértene” - nyilatkozta a Heteknek a HM szóvivője.
Emellett Balogh Gyula kisgazda országgyűlési képviselő, a párt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke is beismerte, hogy „adatokat gyűjt” Szanyi Tiborról. A megyei elnök úgy került a „képbe”, hogy a szocialisták tanúkra hivatkozva azt állítják: a Balogh-féle konzervgyár termékei, a Cserfood Rt. logójával feliratozott konzervek nagy szolgálatot tettek a választók meggyőzésében. (Mellesleg Balogh Gyula és Lengyel János cégét, a Cserfood Rt.-t, illetve a VÉPISZ-t 300, illetve 480 millió forint száz százalékos állami garanciavállalású hitellel támogatta az FVM.)
Szanyi Tibor azóta újabb, állítólag mindenki számára elérhető, interneten hozzáférhető adatokkal állt elő. Mint azt előző lapszámunkban is említettük, az FVM 2,33 milliárd forintot osztott szét nyírségi üzemek támogatása céljából. Szanyi azt állítja, hogy ezek között talált két olyan vállalatot, a Glostert és a Vega-Foodot, amely úgy részesült az állami támogatásban, hogy az erre vonatkozó rendelet megalkotásakor felszámolási eljárás alatt állt. Az egyik céget addigra már törölték a cégjegyzékből, a másiknak pedig nem volt már árukészlete. „Mire föl kapott tehát készletfinanszírozási kezességet?” - tette fel lapunknak a költői kérdést Szanyi Tibor. A válaszért megkerestük a Földművelődésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóosztályát, azonban idő hiányában és lapzártánk miatt nem tudtuk már a kisgazda oldalt is megszólaltatni.