Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Hatalmas meteorit tűnt fel Új-Zéland egén

Óriásmeteorit tűnt fel szerda délután Új-Zéland égboltján. Az égő tűzgömbként száguldó égitest a szigetország lakóinak ezreit ejtette ámulatba. A meteoritot észlelni lehetett a légiforgalmi irányítótornyok radarjain is. Egy helyi televíziós állomás beszámolója szerint a világűrből érkezett váratlan vendég azonban valószínűleg nem sebesített meg senkit sem, és kárt sem okozott. A Föld légkörébe belépve a „kozmikus forgácsdarab” a súrlódás következtében felizzott és darabjaira szakadt. A meteoritok többsége a Jupiter és a Mars közötti kisbolygóövezetből érkezik a Földhöz. Elvileg anyaguk egy része a légkörön keresztülhaladva a súrlódás okozta felizzást túléli és eléri a Föld felszínét. (Origo)


Családi csúcs

Farönkgörgető világbajnokságot rendeztek a Michigan állambeli Gladstone-ban. A férfiaknál J. R. Salzman lett a világbajnok, míg a nőknél húga, Tina Salzman jeleskedett. Immár második éve nyeri a testvérpár a különös versenyt. A játék lényege, hogy a versenyzők egy úszó farönkön állva megpróbálják ellenfelüket a vízbe fordítani, miközben lábukkal görgetik a farönköt. J. R. Salzman, aki a Minnesota Egyetem hallgatója, egy kanadait döntött 3-4 alkalommal a vízbe. Húga, Tina, egykori tanárnőjét legyőzve most már a hatodik világbajnoki címet nyerte el, csupán eggyel maradva el a korábbi hétszeres világbajnok csúcstartótól. (USA Today)


Ugorhat a jatt

Egy Wisconsin állambeli gyorsétterem kirablásával gyanúsított férfi lehet, hogy visszakéri taxisofőrjétől a borravalót. A jó emlékezőképességgel megáldott taxis ugyanis pontos személyleírással és címmel szolgált utasáról a rendőrségnek - a banditát sikerült letartóztatni. „Teljesen összeállt a kép”- nyilatkozta Wes Rebels rendőrfőhadnagy. - A férfi bejött a városba, kirabolta az éttermet, majd taxival hazavitettette magát. Ezen a szálon indultunk el és bejött.” (USA Today)


Dzsungelláz

A „Dzsungelláz” névre keresztelt kartonpapír kenu kétszeres Guinness rekordot állított fel. A közel 47 méter hosszú hajó már több mint 183 métert tett meg a Sheboygan folyón, amikor nem bírta tovább és kettészakadt a Wisconsin államban rendezett nagy kartonpapírhajó-versenyen. De ez a táv bőven elegendőnek bizonyult (a hajónak minimum 91 métert kellett úsznia a vízen) ahhoz, hogy Terry van Akkeren és tíz fős stábja bekerüljön a rekordok könyvébe. Már be is adták kérelmüket a rekord elismeréséhez, mint leghosszabb kenu és leghoszszabb kartonhajó is. (USA Today)


Lábrekorder polip

Egy Japán nyugati partjainál nemrég elpusztult közönséges polip hónapokon át még a szakembereket is izgalomban tartotta lábainak szokatlanul nagy számával. Mivel ugyanis szüntelenül mozgásban volt, senkinek sem sikerült megszámlálnia az oktopus lábait. Csak miután elpusztult, akkor oldódott meg a rejtély: 96 lába volt, s ezzel megdöntötte az eddigi japán poliplábrekordot - jelentette a dpa. Az előző polipláb-csúcstartó 90 lábbal dicsekedhetett. (MTI)


A legnagyobb lekvárosüveg

Svájc büszkélkedhet a világ legnagyobb lekvárosüvegével. A gigászi üvegbödön 2,1 méter magas, átmérője 1,5 méter, súlya pedig 540 kiló. Az óriásüvegben három tonna lekvár van, amelyet húszan három nap alatt főztek 1400 kiló málnából, ugyanennyi cukorból és 260 liter citromléből. Nendaz város turisztikai irodája közölte, hogy mintegy ezren vettek részt a bödönbemutatón. (MTI)