Vissza a tartalomjegyzékhez

SOMORJAI LÁSZLÓ
Nyugodt, csendes, tiszta, hűvös

Akár hazai „exportcikké” is válhat a személyvédelem, feltéve, hogy siker koronázza Mirza Dávid, az izraeli központú ISS (International Security School) alapítójának és igazgatójának magyarországi terveit: különböző európai országok szakembereinek és laikusainak személyvédelmi kiképzését, budapesti központtal.

 
Az ISS Hungary szervezésében hazai újságírók és szakmabeliek is részt vehettek egy kétnapos gyakorlatsorozaton, ahol az elméleti oktatástól a VIP-védelmi szituációk előidézésén és az autóstréningen keresztül a különféle fegyveres gyakorlatokon át egészen az önvédelmi fogások elsajátításáig kaptak bemutatót     Fotó: S L.

A jó VIP-védelmi tiszt olyan, mint a Kilimandzsáró hófödte csúcsai: nyugodt, csendes, tiszta és hűvös. Soha nem provokál - viszont gyorsan reagál. Ha lehet, elkerüli a konfliktusra okot adó helyzeteket, de amikor komolyan fenyegetik, akkor egy pillanat alatt kitör belőle a harcos, agresszív lélek - úgy, mint a vulkán a hófödte csúcsok alól. Az agresszivitás azonban sohasem lehet kontroll nélküli. Mértékét a jó szakember mindig a fenyegetettség valóságos mértékéhez igazítja, mert az csupán egy eszköz, amely a veszélyes helyzet elhárításához szükséges.
Isten nem arra teremtette az embert - mondotta Mirza -, hogy a másikat megölje, vagy szántszándékkal kárt okozzon neki. Vagyis az agresszív magatartás nem alaptermészetünk sajátja, nem egy természetes állapot, ezért azt a személyi védelemhez tanulni kell. Amikor az embernek harcolnia kell, nem lehet pipogya, nem lehet málé, hanem meg kell erősítenie a lelkét.
Milyen hát a jó védelmi tiszt? - tettük fel a kérdést. Nos, egy jó szakember a fegyverét csak a legvégső esetben használja. A jó védelmi tiszt nem „gorilla”, de ha kell, elrettenti a támadót, és szükség esetén akár harcol is vele. Feladata azonban sokkal átfogóbb, több mindent magában foglaló, „integrált” munka. A jó védelmi tiszt nem várja meg, míg a támadás bekövetkezik, hanem ha teheti, felkeresi a potenciális agresszort és tárgyal vele. (Lásd Hetek 1999/9.: „Több mint testőr”) A szükséges információkat begyűjti, és meghatározza a szükséges védelem szintjét - nem lő ágyúval verébre. A jó védelmi tiszt nem sofőrje a védencének, noha az autóját sokszor ő vezeti. Sokszor védence leveleit is ő bontja fel, azonban diszkrét, az információkat bölcsen kezeli. Még nagyobb távolságról is felelősséget vállalhat kliense biztonságáért. Ennek érdekében nem árul el titkokat, szükség esetén viszont dezinformál. Adott esetben még ahhoz is joga van, hogy ellenőrizze a védencével kapcsolatban álló személyeket. Ez tehát egy maximálisan bizalmi szakma.
A jó védelmi tiszt tehát megtesz mindent kliense biztonságáért, noha egyet tudnunk kell: nincs 100 százalékos védelem. Más szavakkal: ennek a munkának mindig van rizikófaktora.

Eszközök

A személyi védelemhez szükséges eszközök közül a menekítés egyik legfontosabb eszköze az autó. A jogosítvánnyal rendelkező emberek többsége úgy gondolja, hogy tud vezetni, valójában azonban még az alapismeretek elsajátítása is gyakran problematikus - mondotta a tréning során Toldi Miklós, egy autóvezetést oktató cég ügyvezető igazgatója. Ezért ő biztos abban, hogy az elkövetkezendő ötven évben mindig lesz munkája. Általános tapasztalat például, hogy veszélyhelyzetben az emberek többsége nem fékez kellő erősséggel. Ha pedig az autó fékezés közben leblokkol, sokan próbálják közben kormányozni a kocsit.
A másik gyakori eszköz a pisztoly, mint említettük, végszükség esetére. Az is fontos, hogy csak profik használhassák, mert minden egyes töltény egy potenciális emberéletet, minden eltévedt töltény pedig egy ártatlan ember lehetséges halálát jelentheti. Ezért például az izraeli hadseregben nem is engedik meg, hogy a gépfegyvereket sorozatlövéshez használják - mondotta Mirza -, a töltények mennyiségével pedig gazdálkodni kell. Vagyis nem Rambó-képzőn vagyunk - tette hozzá.
Tágabb értelemben vett eszköztárunkba az érzékszerveink is beletartoznak. Alter Amirnak, az izraeli hadsereg egyik oktatótisztjének, egyben a tréning egyik instruktorának állítása szerint ezek használata olyan szintre fejleszthető, hogy például szaglással akár egy ember nemzetiségi hovatartozását is meg lehet állapítani. Érzékszerveink elsődleges fontosságúak ahhoz a kommunikációhoz, amely nem verbális szinten történik és mégis nélkülözhetetlen a személyvédelemhez. Fontos, hogy az utcán, tömegben, nyilvános helyen a védett személy és védője viselkedése, kinézete is egyértelműen kommunikáljon, ne lehessen félremagyarázni. Bírósági tárgyalásokon például már sokszor előfordult, hogy a támadó a nemi erőszak szándékát, illetve tényét azzal magyarázta, hogy az illető „célszemély” viselkedéséből bátorítást vélt felfedezni tettének elkövetéséhez.