Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Duplázódó díjak

Július 13-ától a közlekedési bírságok: a helyszíni bírság, valamint a szabálysértéseknél kiróható maximális összeg mértéke a duplájára emelkedett. A rendőr helyszíni bírságként 200-tól 10 ezer forintig terjedő pénzbüntetést szabhat ki. A készpénz fizetéséről elismervényt kell adnia. Ezentúl a helyszíni bírságot csekken kell befizetni, mivel az intézkedő rendőrök a jövőben készpénzt nem vehetnek át a helyszínen.


Nem várt találkozás   Fotó: MTI

A feljelentések esetében a szabálysértési eljárás során lehet hivatkozni a szociális állapotra, de enyhítő körülmény igénybevételére nincs mód a helyszíni bírság esetén. Tehát nem fordulhat elő, hogy a trabantos gyorshajtó - mivel szociálisan hátrányosabb helyzetű -, kevesebbet fizetne, mint a mercedeses. (Sőt, mint tudjuk, a Trabant fékútja nagyobb, mint egy Mercedesé.)
Vannak olyan szabálysértések, amikor nincs mód a helyszíni bírságra. Ilyen például a kiemelt gyorshajtás esete, vagy az ittas vezetésé. A nagyobb súlyú cselekmények, mint például az ittas vezetés helyszíni bírságának díja maximum 60 ezer forint, a kisebb kaliberűeké 20 ezer forintban lett maximálva - ilyenek közé tartozik például a biztonsági öv be nem kapcsolása. Ezen esetekben mindig a helyszínen lévő rendőr differenciál, saját belátása, megítélése szerint. Szintén 20 ezer forintig terjed a bírság abban az esetben, ha engedély nélkül vezet valaki, vagy ha nem a menetiránynak megfelelő oldalon közlekedik, illetve akkor, ha fényszórója tompítását elmulasztotta a sofőr. Továbbá, ha a várakozási, illetve egyéb korlátozást megszegi, vagy megrongálja a közlekedési táblákat. Hasonló összeget kell fizetni akkor is, ha a kormány, vagy a lábfék üzemképtelen, illetve ha nem működik a féklámpa, vagy akkor, ha piros lámpán hajt át a vezető. Viszont 30 ezer forintot is fizethet az az autóvetezető aki huzamosan, vagy jelentősen átlépi a sebességkorlátozást, ha a tiltó jelzés ellenére vasúti átjáróba hajt. Ötvenezer forintig terjedő bírságot kell tudomásul vennie annak a sofőrnek, amelyik megszegi a tehergépkocsikra, vontatókra szóló rendelkezéseket.
A jogszabály rendelkezése szerint amennyiben a pénzbírságot nem fizeti meg az érintett - és ha a béréből nem vonható le -, a bírság összegének megfelelő időre elzárható a vétkes.