Vissza a tartalomjegyzékhez

GYÖRÖK ORSOLYA
Erősödik az euró

Hosszú hetek esése után a héten erősödni kezdett a közös európai pénz, az euró dollárhoz viszonyított árfolyama. Hétfőn egy euróért 1,0419 dollárt adtak, ami az utóbbi egy hónap legmagasabb árfolyamának számít. Egyetlen nap alatt mintegy másfél centet erősödött az euró a dollárhoz képest.

Miután az USA bejelentette, hogy külkereskedelmének hiánya a tervezetten fölül, mintegy 21 milliárd dollár körül alakul, valamint az euró-zóna országairól, elsősorban Németországról, Franciaországról kedvező gazdasági adatok kerültek nyilvánosságra, az euró látványos árfolyam-emelkedéssel válaszolt.
A német gazdaságról érkező kedvező hírek erősen befolyásolják az euró megítélését, hisz az euró-zóna gazdasági termelésének közel harmadát Németország adja. A minap közzétett IFO index - amely a német gazdasági trend alakulását leginkább tükrözi - a tavaly szeptemberi negatív csúcs után most 92,9 ponton áll, május óta közel 2,5 pontot növekedett. Eközben Werner Müller német gazdasági miniszter bejelentette, hogy a GDP növekedése ez évben elérheti akár a 2 százalékot is, szemben a korábban előre jelzett másfél százalékkal, megerősítve azt, hogy Németország túllépett a Japánból és Kelet-Ázsiából, majd tavaly nyáron Oroszországból kiinduló válságok következményein. Hans Eichel pénzügyminiszter ugyanakkor óvatosabb a GDP növekedésének megítélésében és a hivatalos kormány-előrejelzések szerinti 1,5 százalékos növekedésről beszélt. Egyelőre a gazdasági adatok nem túl kedvezőek az ipari termelést illetően, habár az export folyamatosan növekszik a gyengélkedő euró-árfolyamnak köszönhetően.
Elemzők véleménye erősen megoszlik a tekintetben, hogy az euró mostani erősödése az eddigi gyengélkedő euróárfolyam-trend megváltozását jelenti-e, vagy csak időleges erősödésről van szó.