Vissza a tartalomjegyzékhez

MTI HETEK
A biztosítók kisegítik az államot

„Elő kell teremteni a pénzt a vízkárok enyhítésére” - jelentette ki a Magyar Rádiónak adott múlt heti interjújában Orbán Viktor miniszterelnök. A miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy az egyik legnagyobb hasznot felmutató ágazatban tevékenykedő cégek úgy tegyenek, mintha semmi közük nem lenne az országhoz. Mintegy válaszként a miniszterelnök elmarasztalására e héten a biztosítók a belügyminiszterrel folytatott megbeszélésükön vállalták, hogy a rövid időn belül, külön erre a célra kibocsátott államkötvényeket 5 milliárd forint értékben lejegyzik. Az így befolyó összeget az állam a károk rendezésére fordítja.


Pintér Sándor belügyminiszter és Csurgó Ottó, a Mabisz elnöke. Megegyeztek     Fotó: MTI

Magyarország legnagyobb biztosítóinak képviselői és Pintér Sándor belügyminiszter a héten szakmai megbeszélésen találkoztak, ahol a belügyminiszter tájékoztatást kért a társaságok vezetőitől a biztosítási szerződések szerinti kárrendezésről és arról, hogy milyen elképzeléseik vannak az árvíz- és viharkárok egyéb úton történő orvoslására. „A tárgyalás konstruktív és szakszerű légkörben folyt - mondta az MTI-nek a találkozó után Csurgó Ottó, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) elnöke. - Az 5 milliárd forintos jegyzést a biztosítók és a Mabisz közösen ajánlotta fel azért, mert a segítségnyújtásnak ez a formája gyors és összeegyeztethető a szakma befektetési politikájával.” Az elnök elmondta azt is, hogy a biztosítók ezen túlmenően karitatív alapon felajánlottak 100 millió forintot a bajbajutottak megsegítésére.
Sipos József, a Hungária Biztosító Rt. kommunikációs igazgatója közölte: a tárgyalásokon megállapodtak abban is, hogy a biztosítók folytatják az eddigi munkájukat, s ha lehet, még gyorsabban felmérik a károkat, s még hamarabb fizetnek ügyfeleiknek. Ezen belül kiemelten kezelik a lakosságot, illetve az önkormányzatokat azért, hogy ez utóbbiak a megrongálódott szociális intézményeiket minél hamarabb újjáépíthessék. A kommunikációs igazgató közölte: a biztosítók csak a tízéves futamidő után jutnak pénzükhöz, s valószínű, hogy a kötvény kamata alatta lesz a jegyzéskori aktuális piaci kamatnak.
„Ez az 5 milliárd forint a biztosítótársaságok részéről nem adomány, hanem befektetés” - nyilatkozta lapunknak Trunkó Barnabás, a Mabisz főtitkára, majd kifejtette, hogy a társaságok összesen mintegy 300 milliárd forintot fektettek be, így a most kibocsátott állami kötvények felvásárlása - még ha nem is olyan előnyös üzlet - nem terheli meg őket. A főtitkár arra a kérdésre, hogy a megállapodás a kormány, illetve Orbán Viktor nyilatkozatának hatására jött-e létre, határozott nemmel válaszolt, és elmondta, hogy már a miniszterelnök rádióinterjúja előtt is folytattak tárgyalásokat a Belügyminisztériummal. Trunkó a nyilatkozat kapcsán csak ennyit mondott: „A miniszterelnök úr akkor még valószínűleg nem volt birtokában minden információnak, ugyanis addig a biztosítók mintegy 40 ezer esetben vették fel a jegyzőkönyvet, és 7 milliárd forint kifizetendő kárt állapítottak meg.”