Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Keresik és vitatják a helyét

Németh Miklós hazatér, és több mint valószínű, hogy az MSZP sorait erősíti. A párton belül szinte egyöntetű vélemény, hogy ez mindenképpen nyereséget jelent számukra, azonban az még vita tárgya, hogy milyen posztot, illetve feladatkört kapna a rendszerváltást levezénylő volt kormányfő. A konzervatív pártok még nem nyilatkoztak az esetleges visszatérésről.


Németh Miklós. Londonban második volt    Fotó: MTI

A Londonban dolgozó Németh Miklós exkormányfőt 1993-ban, illetve 1997-ben is vissza akarták hívni szocialisták. Erről az elmúlt hetekben mind Horn Gyula volt kormányfő, mind Nagy Sándor, az MSZP frakcióvezető-helyettese több helyütt nyilatkozott. Mint Nagy elmondta az 1997 nyarán folytatott tárgyalásokról: a megbeszélés nem arról szólt, hogy feltétlenül „királyként” jöjjön vissza, hanem arról, hogy az egykori miniszterelnök újra vegyen részt a magyar politikai életben. Horn minapi televíziós nyilatkozatában úgy érvelt: az MSZP-nek mindenképpen nyereséget jelentene Németh Miklós, azonban az etikai követelmény azt kívánja, hogy aki kilencévi távollét után újra politizálni akar, annak először képviselőként kell kezdenie.
Információink szerint három álláspont különböztethető meg a szocialista párton belül Németh Miklós kapcsán, az egyiket jól példázza Horn előbb idézett nyilatkozata, amely tulajdonképpen „besorolásra” szólítja fel az exminiszterelnököt. A másik Kovács László pártelnök álláspontja, aki egyfajta módon „lebegteti” Németh jövőbeni szerepét a párton belül. Kovács arra a hírre, hogy megállapodott Némethtel a miniszterelnöki és a pártelnöki poszt megosztásáról, az MTI-nek kijelentette: „Semmiféle megállapodás nem született és nem is születhetett. (…) Ez egyelőre nem is aktuális, hiszen még az exminiszterelnök hazatérésének időpontja sem eldöntött. Meggyőződésem, hogy a győzelem fontosabb, mint az egyéni ambíciók” - tette hozzá.
A harmadik csoportnak tartják azokat, akik Németh Miklóst szeretnék politikai „zászlóshajónak”. Érvük az, hogy a volt miniszterelnök a mai napig nagy népszerűségnek örvend, s egy, a Heti Világgazdaság című lapban közölt közvélemény-kutatás szerint a legkiválóbb államférfiak között tartják számon a polgárok. Emellett az elmúlt évek belpolitikai viharai nem koptatták meg a „bizalmi indexét”, illetve azt tarják róla: ő lehet az a személy, aki az eldurvult közéletbe új, kulturáltabb stílust hozhat. Sajtóértesülések szerint egy óbudai vendéglőben a közelmúltban Vancsik Zoltán, Toller László, Hajdu László, Tabajdi Csaba, Avarkeszi Dezső, Keller László, Juhász Ferenc, Juhász Gábor és Katona Béla szocialista politikusokkal hosszasan tárgyalt Németh Miklós. De például Szabó György, Borsod megyei MSZP-elnök már a múlt hónap elején úgy nyilatkozott a Észak-Magyarország nevű orgánumban: szeretné, „ha Németh Miklós úgy döntene, hogy számíthatnak rá mint politikai szereplőre miniszterelnök-jelöltként, méghozzá az MSZP égisze alatt”.
A konzervatív oldal az elmúlt hetekben alig-alig reagált Németh visszatérésére. Bár nem mulasztják el „árnyalni” a volt vezetőről kialakult képet. Például Póda Jenő kormány-főtanácsadó Végh Ferenc tábornok, a Honvédség parancsnoka távozásakor úgy érvelt: az Alkotmány szerint a Honvédség élén két ember, a katonai irányítást ellátó parancsnok és a stratégiai tervezésért felelős vezérkari főnök áll, a kétféle egyéniséget követelő két posztot a NATO-országok többségében is külön személy tölti be úgy, hogy a vezérkari főnök és csapata a szaktárcán belül, a miniszterrel szoros együttműködésben ténykedik. Így volt ez nálunk is mindaddig - mondta Póda -, amíg Németh Miklós egykori miniszterelnök ki nem vonta a vezérkart a civil kontrollt megtestesítő minisztériumból.
Tölgyesi Péter fideszes politikus - Elégedetlenségek egyensúlya című könyve egy vidéki bemutatóján - kifejtette: „A Németh-kormány a látszattal ellentétben sokkal kevesebbet tett az ország liberalizálásáért, mint a Grósz Károly nevével fémjelzett kabinet.” Németh Miklósra egészen addig nem mint önálló politikusra, hanem mint Grósz Károly csinálmányára tekintettek, amíg Grósz el nem mondta elhíresült sportcsarnoki beszédét, és a vízlépcső ügyében meg nem szervezte a „fölállásos” szavazást. Ezután három hónap alatt szertefoszlott népszerűsége, amely pedig eleinte magasabb volt, mint például Antall Józsefé bármikor is. A Németh-kormány idején egyetlen szakértői javaslatból sem született törvény, egyedül a spontán privatizáció indult meg. Azt is Németh Miklóséknak köszönhetjük, hogy az átmenet idején szinte fizetésképtelenek lettünk, hiszen az ő kormánya hozott rendeletet a szabad valutaváltásról, amelynek következtében rengeteg pénzt vittek ki a polgárok az országból - állította Tölgyesi.