Vissza a tartalomjegyzékhez

PÁTKAI MIHÁLY
Csillagok háborúja: baljós árnyak

Vagy a kritikusok tévedtek, vagy a Csillagok háborúja rajongóit vakította el a hűség - jegyezte meg a CNN amerikai hírtelevízió. Az Egyesült Államokban szerdán, a „Csillagok háborúja: Epizód I - Baljós árnyak” című film premierjén a mozik már éjszaka 12 óra 1 perckor tele voltak.


Harc a nézőkért is    Fotó: MTI

Egy munkaközvetítő ügynökség felmérése szerint 2,2 millió ember vett ki szabadságot szerdán csak azért, hogy a film premierjén ott lehessen. Az egyik Indiana állambeli internetes cég (Net Direct) huszonöt dolgozójának ingyenjegyet vásárolt egy éjféli előadásra azért, hogy a szerdai munkanapon ne menjenek túl sokan „betegszabadságra”. Az igazgató szerint a százdolláros jegyek nevetséges kiadást jelentenek ahhoz képest, ami akkor lenne, ha az emberek nem jönnek be dolgozni. New Jerseyben egy másik cég tizenkét alkalmazottjának szabadnapot adott, hogy megnézhessék a filmet.
Warren Deans a hajnali 6:30-as előadásra vett jegyet, mert így még el tud menni dolgozni a film után. „Tizenhat éve várok erre” - mondja Deans. „A film a gyermeket hozza elő mindegyikünkből.”
„Ez legalább annyira jó volt, mint amennyire gonosz Darth Vader” - jegyezte meg a 16 éves Philip DeBono, a New York-i Ziegfeld moziból kijövet. A moziból kiözönlő tömeg az esőben várakozókat nyugtatta meg, hogy „csodálatos”, „fantasztikus” élményben lesz részük. Nemcsak nekik. A 110 millió dolláros filmet csak az USA-ban mintegy 2500 mozivásznon játsszák. Egyedül New Yorkban öt moziban játsszák a nap huszonnégy órájában.
„Majdnem egy másik világba visz át” - mondja Keith Arbeeny, egy, a Csillagok háborújából ismert, a birodalmi katonák által viselt sisakban. „Semmihez sem hasonlítható, amit eddig láttam. Ötször, tízszer is meg fogom nézni. Talán még az első Csillagok háborúja című filmnél is jobb… George, másodjára is megcsináltad! Fantasztikus volt!” Robert Farrel rajongó szerint a százdolláros jegy minden centje megérte. „A különleges hatások nem ebből a világból valók.”
A legérdekesebb azonban az, hogy a téma minimum két generáció gondolkodásmódját és világnézetét változtatta meg radikálisan. Ezt már a film prológusának szavai is előre jelezték, melyek a jövő helyett a múltba kalauzolnak bennünket. A mese számos mitológiai elemet ötvözve próbál magyarázatot adni többek között a jó és a gonosz kozmikus küzdelmére, a világosság és a sötétség harcára. Egyébként nem is tűnne olyan izgalmasnak, ha a Földön játszódna. A világűrben zajló háború azonban nyertes ötletnek bizonyult.
Az elnyomó birodalmiakkal szemben kilátástalannak tűnő küzdelmet folytat a lázadók maroknyi csoportja, és csak a film végén derül ki, hogy a rossz fia a jó, akinek eddig szurkoltunk, valójában ellenségünk gyermeke. Sőt: egykor a rossz is jó volt, de átállt a sötétség oldalára. Lucas nem tagadja, hogy az alapötlet a Bibliából származik: a világegyetemet teremtő és alkotó Isten egyik területi kormányzója vált a lázadás fejévé (Lucifer). Az író-rendező gyakorlatilag az emberiség „őskorát” próbálta megálmodni, amely ugyan rendkívül látványosra sikeredett, de a székből felállva elgondolkoztat: most ki van kivel, ki a jó és ki a rossz.
A „Baljós árnyak” várhatóan az 1997-ben az „Az elveszett világ: Jurassic Park” című film által felállított 90,2 millió dolláros első heti rekordeladást is meg fogja dönteni. A kérdés már csak az, hogy az összesen eladott jegyek viszonylatában a Baljós árnyak a 600 millió dolláros összbevételű Titanicot meg fogja-e előzni. A Csillagok háborúja első három része egyébként összesen több mint egymilliárd dollár bevételt hozott, mind a három film a toplista első tíz filmje között szerepel.
Peter Allen Webb, az indianabeli Terre Haute Rose-Hulman Egyetemének végzős hallgatója és barátai ugyanakkor megelégelve a felhajtást, létrehozták a „Csillagok háborúja”-ellenes weboldalt az interneten, amelynek címe . Webb az egészet jó viccnek szánta. Neki is volt jegye a szerdai premierre.