Vissza a tartalomjegyzékhez


Aranyittas csehek

Tízezrek vonultak vasárnap este a cseh nagyvárosok utcáira, hogy megünnepeljék az ország jégkorong-válogatottjának újabb világbajnoki címét.

Prága központjában a cseh- finn döntő után, ahol a csehek a hosszabbításban végül is győzelmet arattak, néhány órára teljesen megbénult a gépkocsiforgalom, s káosz keletkezett. Az utcákat ellepték a mámoros szurkolók, akiknek egy része kocsiban ülve és zászlókat lengetve, pezsgős üvegeket durrogtatva össze-vissza cirkált a belvárosban. A hozzáférhető információk szerint súlyosabb balesetre, incidensre nem került sor, bár sokan nyilvánvalóan ittasan vezettek. A rendőrség ezúttal igen toleránsan viselkedett.
A hasonló ünnepségek hagyományos színhelyén, a Vencel téren a rendőrség szerint legalább 50 ezer ember gyűlt össze. A tömeg zászlókat lengetve, a cseh himnuszt énekelve, a játékosok neveit kiabálva, petárdákat durrogtatva és pezsgőket bontva ünnepelt.
Ezt megelőzően a délután folyamán több száz személy tüntetett a Nova televízió épülete előtt, kifogásolva, hogy a kereskedelmi televízió, amely a mérkőzések közvetítésének jogával rendelkezett, nem állított fel a Moldva-parti metropolisban egyetlen nagyméretű képernyőt sem. A szurkolók jelentős része ezért a kocsmákban nézte végig az izgalmas mérkőzést.
A dél-morvaországi Brno központjában mintegy 20 ezer, míg Pilzenben, Ostraván és Hradec Královében mintegy 5-10 ezer ember ünnepelt a közszolgálati rádió jelentése szerint. (MTI)